Ovidiu Laicu: „Sper să nu se ajungă să avem ploi cu valize prin ogrăzi, livezi, ogoare, iar dacă o să fie, măcar să fie făcute de-o firmă cumsecade”
Vasile Cîtea: „Apele se vor limpezi. Suferința “călește” partidul”
PSD fierbe! Excluderi la nivel național, Dragnea are bătăi de cap cu scandalul Valiza-Teleormanleaks, iar la Iași pesediștii din Consiliul Local s-au scindat, unii cu primarul Mihai Chirica, alții încă fideli partidului.
Acestea sunt principalele teme pe care le-am abordat la Interviurile 7IAȘI cu Ovidiu Laicu, vicepreședinte PSD Iași, și cu deputatul Vasile Cîtea.
PSD tocmai a exclus doi dintre cei mai importanți lideri ai săi, Adrian Țutuianu și Marian Neacșu. Cât de justă este decizia? Ce a pierdut și ce a câștigat PSD prin aceasta decizie?
Ovidiu Laicu: În primul rand, se cuvine să precizăm că funcționarea unui partid politic presupune adoptarea unui statut și a unui regulament de funcționare. În momentul în care, cineva dobândește calitatea de membru, are obligația morală să respecte și statutul și regulamentul. În cazul în care, un membru de partid, cu funcție sau nu, încalcă grav prevederi statutare și/sau măsuri din regulament, suportă consecințele. În cazul celor amintiți de dumneavoastră, conducerea centrală a emis un punct de vedere, la care subscriu. A fost o decizie cât se poate de justă, care demonstrează că PSD este un partid serios, bine închegat și unit. Pe de altă parte, consider că a respecta partidul din care faci parte, chiar dacă nu ești de acord cu unele aspecte, este un semn de maturitate politică și de eleganță. Este lipsit de onoare ca, cel ridicat de partid pe o poziție cât de cât înaltă să arunce cu noroi și vorbe de ocară, taman în cei ce au pus umărul pentru el. Asta nu se face și-l descalifică pe cel ce recurge la așa ceva, fie că-i vorba de politică, fie că procedează la fel și-n viața de zi cu zi. Pe scurt, nu se face așa ceva.
Vasile Cîtea: Propunerea de excludere a trecut cu 53 la 9. Cred că acest rezultat vorbește de la sine. Întotdeauna vor exista voci contestatare, e normal să fie așa. La fel cum e normal că o decizie de tipul acesta să fie luată prin vot. Prin urmare nu vorbim de o decizie justă sau nu, vorbim de o decizie internă luată înspre binele partidului. La fel ca în orice organizație.
Partidul a pierdut doi membri, dar partidul merge înainte. Trebuie să facă acest lucru. Există un program de guvernare, sunt numeroase probleme socio-economice care trebuie rezolvate. Iar obiectivul rămâne neschimbat: o guvernare în interesul românilor.
PSD este încă marcat de insurecția condusă de Gabriela Firea, Paul Stănescu și Mihai Tudose. Cum credeți că se va finaliza acest scandal și cu ce costuri pentru PSD?
Ovidiu Laicu: Termenul de insurecție nu e tocmai potrivit, pentru că în cazul celor trei enunțați de dumneavoastră, vorbim despre opinii exprimate de aceștia, unele care au depășit cadrul politic al partidului și asumate de cei în cauză, dar nu-i vorba de scandal. Ei sunt în continuare membri PSD, din ce știu. Dacă insinuați ideea conform căreia Firea, Stănescu și Tudose ar coagula un număr de persoane, pentru a face „o revoluție“, nu mă pot exprima, pentru simplul motiv că nu am o poziție care să-mi permită astfel de judecăți.
Vasile Cîtea: Nu aș folosi neapărat termenul de insurecție. Poate divergență de opinii. Repet, părerile și opiniile divergente sunt normale, ele există în orice tip de organizație. Nu cred că vom avea de suferit ca și partid. Dintr-un motiv simplu, obiectivul nostru rămâne același, așa cum am precizat și mai sus.
Viața unui partid este ciclică, marcată de momente bune și mai puțin bune. Toate acestea nu fac altceva decât să-i întărească “sistemul imunitar”, să-l facă mai rezilient. Am crescut și m-am format în Partidul Social Democrat, de-a lungul anilor au mai existat așa-zise perioade de cumpănă. Partidul le-a depășit, a învățat din ele. Poate efectele pe termen scurt par dezastruoase. O parte a mass media, cel puțin, aruncă în piață scenarii apocaliptice. Nu cred în ele. Eu cred că PSD va ieși întărit din experiență această. Sunt milioane de români care ne-au votat, care ne susțin și care au așteptări de la noi. Avem o datorie față de ei. E o misiune care nu poate fi deturnată. Iar conducerea partidului știe acest lucru.
Presiunea pentru debarcarea lui Liviu Dragnea din frumtea PSD a crescut. Președintele dumneavoastră este atacat atât din exterior cât și din interior. PSD suferă. Care ar fi soluția dumneavoastră pentru stoparea declinului partidului?
Ovidiu Laicu: Da, este o realitate faptul că, după câștigarea alegerilor din decembrie 2016, președintele Dragnea a devenit ținta predilectă a multora. Atacuri pe linie politică, atacuri la persoană … știți, ați văzut, ați auzit. Mai mult, aceste atacuri s-au lărgit, au vizat și partidul. Cu toate acestea, dacă vă uitați pe evaluările economice, lucrurile stau altfel. Vorbim de creștere economică reală, de măriri de salarii și pensii și alți parametri, nu ca despre niște vorbe goale, ci susținute cu cifre reale.
Sigur nu-i ușor să mergi înainte în condițiile în care trebuie să te aperi mereu, din toate părțile, dar știți vorba – ce nu te omoară, te întărește. Așadar, presupusul declin despre care pomeniți este posibil să fie doar în mesajele celor ce vor să destabilizeze, să producă fracturi, adică să pună frână unui proiect de țară asumat și probat de la câștigarea alegerilor încoace. Ceea ce se întâmplă acum se înscrie în parametrii vieții politice de la noi. Adică lupte politice, care trebuiesc și ele incluse în această sferă. Că se depășesc anumite limite, asta nu e previzibil și ține de zestrea intelectuală a celui ce le depășește. Totodată, ar trebui remarcat că PSD a rămas un partid unit în jurul președintelui său în tot acest timp și așa va rămâne.
Dacă e să privim lucrurile și din altă prismă, ar fi bine să nu ignorați faptul că suntem oarecum „în ajun“ de alegeri și fiecare din cei implicați (sau potențial implicați) recurg la arsenalul de metode prin care să se facă remarcați într-un fel sau altul. Ei bine, se pare că una din metode este să sari la beregata celor importanți, să fie preluați de presă și duși … departe. Ori asta nu este o metodă tocmai ortodoxă, ca să nu mai vorbim că cei ce recurg la ea au mari probleme în a-și face ordine în propria curte.
Vasile Cîtea: Apele se vor limpezi. Suferința despre care vorbiți “călește” partidul. Nu cred că s-a pierdut din vedere obiectivul principal, acela de a guverna în folosul tuturor românilor. Cred, în schimb, că soluția stă în ideea de echipa. Eu sunt un om de echipă, întotdeauna am fost așa. Cred în comunicare eficientă și în importantă aportului constant de idei constructive.
Partidul trebuie să-și continue drumul, să-și ducă la îndeplinire obiectivele construite pe baza misiunii și a viziunii lui. Un soi de “back to basics”, dacă vreți. E cel mai important lucru, acesta al rememorării periodice a misiunii pe care o ai. Pentru că e mai importantă decât orice joc de putere. Te ajută să-ți găsești echilibrul în momentele de cumpănă.
De câteva zile avem un nou scandal legat de Dragnea și compania TelDrum. Cine este la originea acestui scandal? Cât este de afectat partidul de aceste dezvăluiri?
Ovidiu Laicu: Vă referiți la povestea cu valiza? Hai să fim serioși! Chiar nu se vede că este o făcătură jalnică? Acum, sper să nu se ajungă să avem ploi cu valize prin ogrăzi, livezi, ogoare, iar dacă o să fie, măcar să fie făcute de-o firmă cumsecade. Deci, mă scuzați, dar ironia mea este un semn că subiectul nu merită atenție.
Vasile Cîtea: Am văzut și eu, la fel că și dumneavoastră, informațiile apărute în mass-media. Pentru mine sunt mai puțin importante toate aceste scenarii vehiculate. Eu am o datorie față de ieșeni, în primul rând.
Nu îmi place să mă pronunț sau să îmi dau cu părerea pe subiecte pe care nu le cunosc în profunzime. Adevărul va ieși singur la iveală.
În tot acest context politic al revoltei interne, al excluderii unor lideri importanți și al atacurilor impoteiva partidului din exterior, cât va mai rezistă PSD la guvernare?
Ovidiu Laicu: PSD și-a asumat greutatea perioadei de după câștigarea alegerilor și aici nu vorbesc despre o dimensiune percepută, ci despre complexul de dificultăți, piedici, contre pe care orice guvernare, indiferent de culoare, trebuie să-l admită ca real și să procedeze în consecință, fie că acest complex se manifestă din afara sau din interiorul partidului. De un lucru sunt sigur, aparțin unui partid puternic, încercat și capabil să continue ce a început să facă. Dacă s-ar face efortul de a îndepărta toată mizeria care este aruncată zilnic în media, s-ar descoperi și faptele bune ce acum sunt trecute iute în derizoriu sau sunt ascunse. Cât despre premiza cu excluderea liderilor importanți, aceasta nu este un semn de slăbiciune, ci un semn de putere. Partidul funcționează matur și se manifestă ca atare. A se revedea răspunsul meu din debutul dialogului.
Vasile Cîtea: Avem susținerea a milioane de români. Dincolo de tot acest context sunt numeroase lucruri bune pe care Guvernarea PSD-ALDE le-a făcut și le face. Pentru medici, pentru profesori, pentru personalul din administrație. Nu mai vorbesc de proiecte investiționale sau măsuri sociale. Pe acestea nu le poate nimeni și nimic șterge cu buretele. Nu numai că ne vom duce misiunea la capăt, nu numai că PSD va continua să guverneze, dar cred cu tărie că românii ne vor susține și la următoarele alegeri, la fel cum au făcut-o până acum.
Pe plan local, PSD pare inexistent. Grupul consilierilor locali este anexă primarului Mihai Chirică. Când vom vedea separarea clară a PSD de Chirica și cum aveți de gând să luptați pentru a câștiga Primăria?
Ovidiu Laicu: Cunoașteți că recent au avut loc alegeri în filiala municipală și există un președinte ales, în persoana domnului Ostaficiuc, astfel că perioada nesigură a interimatului a luat sfârșit. Urmează o primă etapă în care se vor pune multe lucruri la punct și în plus va exista o evaluare a acestei etape, unde și consilierii locali ai PSD vor fi la rândul lor evaluați. În altă ordine de idei, să nu uităm că proiectele adoptate în cadrul ședințelor nu sunt meritul deplin al primarului, ci sunt adoptate de majoritatea existentă în temeiul faptului că sunt proiecte pentru ieșeni și nu pentru partid. Mai mult, anexa de care vorbiți, se pare că, nu este funcțională și ca exemplu vine recenta neacordare de spațiu pentru deputatul Bănicioiu, care a avut tangență cu Iașul cam cât am avut eu cu Sri Lanka. Ori consilierii PSD n-au acționat la comandă, dacă e să luăm în considerare relația apropiată a primarului Chirica cu Bănicioiu, ci au votat împotrivă.
Totuși, coabitarea unei majorități în CL cu un primar care s-a dezis de partidul ce l-a propulsat în această funcție nu este foarte simplă. Un caracter care aruncă cu noroi în partidul care l-a crescut politic, poate lesne să-și asume merite la un proiect de interes cetățenesc sau altul, pentru că aceste proiecte nu vizează partidul, ci alegătorii. Și-n calitate de ales local nu e tocmai corect să i te opui. Ca să nu mai vorbim ce înseamnă să te mândrești cu meritele altora. O separare netă și vizibilă este greu de evidențiat. Ea există și este tratată cu maximă seriozitate, astfel încât să nu se înregistreze derapaje sau cine știe ce.
Vasile Cîtea: Pe plan local PSD are nevoie de un proiect politic solid. La acest proiect lucrez împreună cu echipa. Pentru că Iașul are nevoie de o echipa. Dacă până acum Iașul a fost un soi de ring în care bătăliile au fost unele de orgoliu sau motivate de goana după imagine, acest lucru trebuie să se schimbe. Între Primărie, Consiliu Județean și grupul de parlamentari al PSD trebuie să existe o colaborare strânsă. Miza depășește orgoliile unui politician sau a altuia.
Din punct de vedere politic și administrativ PSD trebuie să funcționeze la Iași că un tot unitar. Aceasta este misiunea programului meu politic. Un tot unitar prin intermediul unei echipe în cadrul căreia deschiderea și dialogul să fie piloni cheie.
În mai puțin de jumătate de an vom asista la primul test electoral. Cât de pregătită este organizația de alegeri și care este scorul pe care îl estimați atât la nivel de județ cât și la nivel național?
Ovidiu Laicu: Pentru PSD nu este primul test electoral, ci unul dintr-o serie foarte lungă. Vreau să vă spun că un partid serios de talia PSD, a doua zi după ce a câștigat alegerile, se pregătește pentru următoarele. Nu stă. Se mișcă, face analize, evaluează, se reorganizează. Știți foarte bine că una e să ajungi în top și alta e să te menții acolo. Ori PSD se menține, prin urmare și știe să se mențină. Așadar, suntem în plin proces. Lucrăm. Despre scoruri nu se poate vorbi acum. Nici la nivel de Iași, nici la nivel de județ, nici la nivel național. Măsurătorile care se fac în perioada premergătoare anilor electorali nu sunt pe deplin relevante și cel mai adesea sunt aruncate pe piață în diferite scopuri. Rezultatele pot indica anumite tendințe, dar ca și scoruri, nu sunt cele mai bune repere în construcția unei strategii. Azi ai 30 de procente, mâine te împiedici și ai 10. Sunt fluctuații. Am spus-o, și repet, am deplină încredere în PSD și-n forța sa, deci am un motiv puternic să fiu optimist.
Vasile Cîtea: Va fi, într-adevăr, un prim test. Deși, după cum ne-am obișnuit până acum prezența la scrutinul pentru alegerile europarlamentare este relativ scăzută raportat la alte evenimente electorale. Prezidențialele sunt, în schimb, cu totul altceva. Miza este mult mai mare.
La fiecare tur de scrutin Iașul și-a demonstrat susținerea față de PSD. Municipiul poate mai puțin decât județul, într-adevăr, dar să nu uităm că județul nu e reprezentat doar de municipiul Iași. Iar în mediul rural majoritatea comunităților susțin PSD. Mă feresc de pronosticuri, nu am date rezultate în urma vreunui sondaj de opinie care să măsoare o viitoare intenție de vot. Cred, în schimb, că la nivel de județ ne vom păstra rezultatele bune de la ultimul tur de scrutin. Și mă refer aici la alegerile din 2016.
Iașul a avut în ultimii 10 ani un reprezentatnt în Parlamentul European din partea PSD în persoana lui Cătălin Ivan. Vom regăsi la următoarele alegeri un ieșean pe loc eligibil? Care ar fi persoanele potrivite pentru această poziție?
Ovidiu Laicu: Da!? A avut Iașul așa ceva? Pentru că, nu cred că a simțit cineva asta. Dumnealui, probabil, că a simțit. Dacă facem un calcul simplu, zece ani înmulțit cu douăsprezece luni și cu … hai, să zicem, zece mii de euro, că nu știu dimensiunea exactă a sumei încasate lunar de un europarlamentar, dar prin jurul acestei valori se învârte, vedeți cât iese! Ați simțit vreo acțiune a domnului Ivan în spațiul municipiului? Nu mai pomenesc de regiune. Nu. Prin urmare, vă întreb eu pe dumneavoastră, cine este europarlamentar de zece ani? De la Iași?
Revenind la miezul întrebării, sunt avansate mai multe nume, selecția celor ce vor intra în cursa electorală pentru europarlamentare nefiind încă făcută. Cred că sunt multe criterii după care se va face selecția și la timpul potrivit veți fi anunțați, dar deocamdată nu vă pot da un răspuns ferm.
Oricum, sper ca episodul trei cu Ivan europarlamentar să nu mai ruleze.
Vasile Cîtea: Nu s-a luat încă o decizie în ceea ce privește eventuale nume. Nici nu cred că e o decizie de luat în pripă. Cel mai probabil va trebui organizat un CEx în care vor fi stabiliți potențiali candidați din partea noastră. Va avea loc, în mod cert, o analiză riguroasă a punctelor forte și a punctelor slabe ale fiecăruia dintre cei propuși. În urma acestei analize vor fi desemnați cei care vor intră oficial în cursa. Experiența și profesionalismul vor fi, cred eu, criteriile de departajare.