La stat se fură orice! Un pădurar a șutit curent cât factura pe un an la Palatul Culturii

E.ON stă ferm pe poziție și spune că de la pescăria aflată în proprietatea Direcției Silvice s-a furat curent și a și trimis imediat o factură de jumătate de miliard, cam cât plătește Palatul Culturii într-un singur an @ Cine va plăti acești bani? @ „Nu știm, o să vedem la sfârșit. Deocamdată, nu vă pot spune nimic”,  a spus Corneliu Parascan, directorul Direcției Silvice Iași

Copacii din pădurile statului sunt tăiați în continuare ilegal, iar banii publici sunt irosiți aiurea. Ne referim la Direcția Silvică Iași, care are acum probleme și mai mari în ceea ce privește eficiența, având în vedere că se află în fața unei facturi de curent în valoare de 55.673 lei fără TVA. Aceasta este valoarea facturii pentru energie consumată de Palatul Culturii într-un singur an. Factura a fost emisă de E.ON pentru „Amenajarea piscicolă Schitu Duca”, fiind vorba de iazurile aflate în proprietatea și administrarea Direcției Silvice Iași.

Factura a fost emisă în luna august a anului 2015 și nu a fost plătită nici până astăzi și asta deoarece Direcția Silvică încearcă de atunci să scape de plată cu ajutorul judecătorului. Mai exact, Direcția Silvică a contestat la Judecătoria Iași factura emisă de E.ON iar procesul nu s-a finalizat nici până astăzi. Asta deoarece, Direcția Silvică a solicitat efectuarea unei expertize tehnice. Și, deși expertiza confirmă varianta E.ON, reprezentanții Direcției Silvice susțin că  s-a ajuns la această neînțelegere din cauză furnizorului de electricitate. Mai exact, Direcția Silvică încearcă să arate că s-a constatat un consum uriaș de energie electrică la amenajarea piscicolă din  cauza unor defecțiuni apărute în rețeaua  locală de energie electrică, avarii pe care  furnizorul de energie electrică nu a reușit să le remedieze.

Pun totul pe seama defecțiunilor

Cu alte cuvinte, Direcția Silvică susține că nu a consumat o cantitate atât de mare de energie la amanejarea piscicolă în condițiile în care s-a constatat că în perioada respectivă pe proprietatea respectivă funcționa un abric și o moară de porumb. Amenajarea piscicolă se află de câțiva ani în grija pădurarului Florin Marcu. În încercarea de a obține anularea facturii, Direcția Silvică a arătat in fața instanței că mai multe echipe de intervenție de la E.ON au intervenit la rețeaua de energie electrică a amenajării piscicole și de fiecare dată au fost întocmite procese verbale în care nu au fost consemnate nereguli. „În data de 9 iunie 2015 s-a produs o pană de curent la amenajarea piscicolă Schitu Duca, iar pădurarul Marcu Florin a sesizat evenimentul la dispeceratul E.ON. La fața locului s-a deplasat o echipă E.ON care a remediat defecțiunea, întocmind bonul de mișcare contor electric în care nu s-a consemnat nici o deficiență. La data de 16.06.2015 s-a prezentat o altă echipă E.ON aratând necesitatea unei intervenții și verificări a instalațiilor și a contorului electric fiind încheiată o notă de constatare în care s-a consemnat deficiențe de sigilare și s-a răfăcut sigiliul contorului. În aceiași zi, tabloul contorului electric unde s-a lucrat a luat foc. În urma apelului după aproximativ o oră s-a prezentat o echipă EON  care a remediat defecțiunea”, au aratăt juriștii Direcției Silvice.

Cu toate acestea înainte de a emite uriașa factura, pe data de 24.06.015 E.ON a întocmit un „Proces verbal de analiză a abaterilor” document în care s-au consemnat intervenții neautorizate la instalație și la contor.

S-a făcut o expertiză

Cu alte cuvinte, E.ON a considerat că s-a umblat ilegal la instalație și la contor în încercarea de a ascunde consumul uriaș de energie electrică. La solicitarea Direcției Silvice, instanța a admis efectuarea unei expertize de specialitate. Expertul desemnat, Florin Năstase, confirmă o intervenție neautorizată la contor, dar nu poate indica autorul. Prin urmare, expertiza nu ajută mai deloc Direcția Silvică.

„Deficiențele constatate în data de 16.06.2015 sunt intervenții neautorizate prin activitate umană. Nu putem spune care sunt persoanele care au avut acces sau dacă au fost echipele E.ON. Nu se poate preciza dacă intervenția neautorizată aparține reclamantei”, a arătat expertul Florin Năstase.

De asemenea, juriștii Direcției Silvice au încercat să arate că abricul și motorul morii de porumb nu aveau cum să consume cantitatea uriașă de energie facturată de E.ON. Jurnaliștii 7 IAȘI l-au contactat telefonic pe Corneliu Parascan, directorul Direcției Silvice. Acesta a fost întrebat cine va plăti uriașa factură de energie electrică în cazul în care instituția va pierde procesul. Parascan a lăsat să se înțeleagă că nu cunoștea conținutul expertizei finalizate recent.

„Nu știm, o să vedem la sfârșit. Deocamdată, nu vă pot spune nimic. După ce se termină procesul o să luăm o decizie”,  a spus Corneliu Parascan.

Constantin MAZILU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here