La Socola, s-au plătit sporuri ilegale de 3 milioane de lei. Până și secretarele erau încadrate la muncă deosebit de periculoasă

Curtea de Conturi susține că la Institutul de Psihiatrie Socola s-au plătit în mod ilegal sporuri către personnalul administrativ și auxiliar-medical în valoare de 3 milioane de lei, echivalentul a peste 600.000 euro @ Controlorii financiari susțin că practica ilegală s-a întins pe parcursul a aproximativ doi ani de zile, până la momentul schimbării conducerii de la Socola @ Întreg personalul administrativ a beneficiat de un spor de 50% din salariu  pentru condiții deosebit de periculoase @ Acestui spor i s-a adăugat un altul de 15% pentru condiții vătămătoare @ Desfrâul bugetar din mandatul fostului manager Gabriel Oprișanu a ieșit la iveală când noua conducere de la Socola a cerut DSP expertizarea locurilor de muncă conform legii, în vederea intrării în legalitate

Conform raportului Curții de Conturi, document care s-a concretizat în Decizia nr.85/2020, contrar legii, încă din ianuarie 2018, personalul administrativ de la Socola ar fi beneficiat ilegal de sporuri pentru condiții de muncă deosebit de periculoase și alte sporuri, respectiv 50 la sută din salariul de bază. Au primit aceste sporuri intreg personalul administrativ (inclusiv  muncitorii) angajati in compartimentele Administrativ-Tehnic, Contabilitate, RUNOS, Achizitii, Juridic, Managementul Calitatii, Relatii cu Publicul, Statistica Medicala. Plus un spor pentru conditii vatamatoare in procent de 15 la suta din salariul de baza pentru personalul administrativ (exclus muncitorii), angajati in compartimentele mai sus mentionate.

Un raport al Curții de Conturi, finalizat în decembrie anul trecut, dinamitează sistemul medical ieșean, dar mai ales managementul dezastruos de la Institutul de Psihiatrie Socola, din ultimii ani. În urma unui audit, s-a descoperit că în 2018 și 2019, dar și o parte din 2020, unitatea spitalicească a acordat personalului angajat în administrație, dar și celui medico-sanitar și auxiliar sanitar, sporuri ilegale de aproape 3 milioane de lei.

Un capitol al raportului a vizat anul 2018, unde s-a stabilit că valoarea sporurilor pentru condiții de muncă acordate ilegal angajaților a fost în suma de 390.628 lei, la care se adaugă contravaloarea contribuțiilor plătite de angajator aferente, în valoare de 9.766 lei.

La nivelul anului 2019, valoarea sporurilor calculate ilegal a ajuns la fabuloasa suma de 2,4 milioane de lei, la care s-au adăugat evident contravaloarea contribuțiilor plătite de angajator, de 52.659 lei.

În documentul 85/2020, Curtea de Conturi înfierează activitatea și managementul dezastruos de la Socola, stabilind măsuri și decizii dure de intrare în legalitate.

În replică, managerul unității spitalicești, Bogdan Șaramet, împreună cu juriștii săi, au conceput un plan de bătaie și au cerut în justiție, revocarea/anularea Deciziei 85/2020, respectiv revocarea/anularea măsurilor referitoare la abaterile și consemnările prezentate în raportul negativ al Curții de Conturi.

„Aplicarea Legii 153/2017 s-a realizat în mod etapizat cu sporuri stabilite în deplină legalitate”, au precizat juriștii de la Socola, în contestația înaintată Tribunalului Iași.

Gabriel Oprișanu: „după mine, potopul”

Dezastrul economico-financiar de la Institutul de Psihiatrie Socola, din ultimii ani, isi arata pe deplin consecintele abia acum. Dupa ce a fost demis in februarie 2020 de către fostul ministru al Sănătății, Victor Costache, fostul manager Gabriel Oprișanu, a lăsat în urma sa o institutie dominata de probleme mari, necazuri multe si incertitudini grave. Oprișanu a condus, timp de 5 ani, după reguli proprii, o unitate spitalicească măcinată de numeroase scandaluri, incompetență și neprofesionalism.

Un recent raport al Curții de Conturi face prăpăd în lumea halatelor albe de la Socola, aratând disprețul fostei conduceri față de banul public. Un audit efectuat de controlori a stabilit că in perioada 2018-2019, dar și o bună bucată de vreme din 2020, personalul angajat în administrație de la Socola, adica TESA, dar și cel medico-sanitar, cât și cel auxiliar sanitar ar fi beneficiat de sporuri la salariul de bază, fără respectarea prevederilor legale in vigoare. Conform raportului Curții de Conturi, document care s-a concretizat în Decizia nr.85/2020, contrar legii, încă din ianuarie 2018, personalul administrativ de la Socola ar fi beneficiat ilegal de sporuri pentru condiții de muncă deosebit de periculoase și alte sporuri, respectiv 50 la sută din salariul de bază. Au primit aceste sporuri intreg personalul administrativ (inclusiv muncitorii) angajați în compartimentele Administrativ-Tehnic, Contabilitate, RUNOS, Achiziții, Juridic, Managementul Calității, Relații cu Publicul, Statistică Medicală. Plus un spor pentru condiții vătămatoare in procent de 15 la sută din salariul de baza pentru personalul administrativ (exclus muncitorii), angajati in compartimentele mai sus mentionate.

Salarizare, după Anexa 7 ori dupa Anexa 8. Care este adevărul?

Problema a ieșit la iveală în momentul în care, noua conducere de la Socola a solicitat DSP Iași expertizarea locurilor de muncă conform legii, în vederea intrării în legalitate, cu privire la acordarea sporului pentru condiții de muncă. Astfel, s-a descoperit negru pe alb că angajații instituției ar fi fost plătiți în mod eronat după o altă anexă și articol, contrar Legii 157/2017, iar o parte din sporuri ar fi fost date, de asemenea, ilegal.

Mai precis, personalul ar fi fost remunerat după Anexa 8 (Familia Ocupațională de Funcții Bugetare și Administrație, conform Legii 153/2017, privind salarizarea din fonduri publice, care prevede sporuri și beneficii pentru condiții periculoase sau vătămatoare de 15 la sută din salariul de bază, corespunzător timpului lucrat. Totodată, actul normativ mai prevede și faptul că acest spor se acordă pentru cel puțin 2 factori de risc din cei prevăzuți în regulament. Ori, contrar acestor prevederi legale și făra existența unor buletine și expertizări a locurilor de muncă, încă din ianuarie 2018, personalul administrativ de la Socola a beneficiat ilegal de aceste sporuri pentru condiții de muncă deosebit de periculoase. În raportul de audit este stipulat clar că, la finalul lui 2018, valoarea sporurilor acordate ilegal personalului administrativ a fost in suma de 390.628 lei, la care se adaugă contravaloarea contributiilor plătite de angajator afente acestor sporuri, de 9.766 lei.

La nivelul anului 2019, valoarea sporurilor ilegale acordate pentru conditiile de munca, personalului administrativ, a fost calculata la suma de 2.340.396 lei, la care se adauga contravaloarea contributiilor platite de angajator, in suma de 52.659 lei. Pe parcursul verificarilor, juristii spitalului au ridicat mai multe obiectii dar acestea au fost respinse. Ulterior, conducerea Institutului Socola a actionat in judecata Curtea de Conturi si a cerut magistratilor sa anuleze/revoce decizia nr. 85, din 2 decembrie 2020, apartind institutiei de control, prin care s-au dispus masuri dure impotriva spitalului. ,,Solicitam sa se constate ca incepind cu intrarea in vigoare a Legii 153/2017 si pina la finalizarea  controlului, salarizarea personalului TESA (administrativ) din cadrul Institutului, a fost stabilita in mod eronat, aceasta trebuind a fi facuta in conformitate cu dispozitiile unei alte anexe, respectiv nr. 7 din legea mentionata,, au comentat juristii de la Socola.

Juriștii de la Socola: „S-au respectat normele aplicate în ultimii ani”

In replică, noua conducere de la Socola susține că instituția a dat dovadă de bună-credință atunci când a făcut demersuri pentru expertizarea locurilor de muncă, într-o primă etapă fiind expertizate doar locurile de muncă prevazute de Anexa 2 la Legea 153/2017.

„În obiecțiunile noastre inaintate inspectorilor Curții de Conturi, noi am solicitat sa se constate că salarizarea personalului TESA (administrativ) este făcută in mod eronat conform Anexei 8, din Legea 153/2017, in loc de Anexa 7, asa cum este legal, și să dispună ca măsură intrarea în legalitate reîncadrarea și salarizarea personalului menționat conform Anexei 7, instituția noastră fiind în subordinea Ministerului Sănătății. Noi am dat dovada de buna-credinta si am anuntat si DSP Iasi care, pe 11 august 2020, ne-a raspuns ca nu are personal de munca specializat pentru expertizarea acestor locuri de munca  din Administrativ astfel incit nu poate fi retinuta culpa noastra, respectiv tragerea la raspundere. In continuare, consederam ca personalului TESA de la Socola ar fi trebuit sa i se stabileasca salariul in conformitate cu Anexa 7 din lege, respectiv salarii specifice personalului din autoritatile si institutiile publice finantate integral din venituri proprii, aflate in subordinea, sub autoritatea, si coordonarea Guvernului, ministerelor, si a celorlalte organe de specialitate ale administratiei publice centrale si locale, din cele aflate in coordonarea primului-ministru precum si din acele institutii aflate sub controlul Parlamentului. Aplicarea Legii 153/2017 s-a realizat in mod etapizat cu sporuri stabilite in deplina legalitate” se arată în contestatia semnata si parafata de managerul Bogdan Saramet, impreuna cu juristii unitatii spitalicesti.

De partea cealalta a baricadei, inspectorii Curtii de Conturi isi mentin concluziile si recomandarile, solicitind tragerea la răspundere a celor vinovați.

Dosarul privind acordarea sporurilor ilegale de la Socola formează în prezent obiectul unui dosar ce se află pe masa judecătorilor de la Tribunalul Iași.

Socola: ,,Sporurile au fost stabilite in deplina legalitate”

Conducerea Institutului de Psihiatrie Socola spera ca aceasta problema sa fie rezolvata cit mai repede cu putinta, pentru ca angajatii sa nu sufere sau sa le fie afectate, in viitor, drepturile salariale.

„Începând cu ianuarie 2018, personalul administrativ din cadrul institutiei spitalicesti a beneficiat, in conformitate cu dispozitiile Legii 153/2017, pe linga mentinerea in plata a drepturilor salariale (inclusiv a sporurilor) de la nivelul lui decembrie 2017, de o majorare de ¼ fata de nivelul salariilor prevazut pentru anul 2022. Din ianuarie 2019 intervine OUG 114/2018 care stipuleaza clar ca, cuantumul sporurilor, indemnizatiilor, compensatiilor, primelor si al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte, potrivit legii, din salariul brut lunar, solda lunara de care beneficiaza personalul platit din fonduri publice, se mentine cel mult la nivelul cuantumului acordat pentru luna decembrie 2018, in masura in care personalul ocupa aceeasi functie si isi desfasoara activitatea in aceleasi conditii. Ori, in cauza de fata, personalul TESA (administrativ) din cadrul Institutului de Psihiatrie, la data de 1 ianuarie 2019, ocupa aceleasi functii, si isi desfasoara activitatea in aceleasi conditii, ca in decembrie 2018. Aplicarea Legii 153/2017 s-a realizat in mod etapizat cu sporuri stabilite in deplina legalitate”, au mai adăugat, la final, juristii de la Socola.

Nicu SAMSON

1 COMENTARIU

  1. Cine conducea departamentul RUNOS din cadrul Socolei in 2018 ? Acolo e problema cu sporul ilegal, cu incurcatul Anexei 7 cu Anexa 8…. si te mai gandesti ca este vorba de ,,DOMNUL Avocat”…. :)))

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here