UPDATE-VIDEO. Răscoală la Pungești. Jandarmii, față în față cu sătenii îngenunchiați pe mijlocul drumului. 7EST a prevăzut protestele

[iframe width=”640″ height=”360″ src=”//www.youtube.com/embed/Ql7vMQz8FIE?feature=player_embedded” frameborder=”0″ allowfullscreen ]

Foto: vrn.ro

UPDATE 19.00

 

Cei 50 de jandarmi care se aflau faţă în faţă cu protestatarii în localitatea Siliştea, de pe drumul judeţean Vaslui – Gârceni, s-au retras din dispozitiv miercuri seară, decizia fiind luată de către şeful Inspectoratului General de Jandarmi, Mircea Olaru, transmite corespondentul Mediafax.

Forţele de ordine au decis să se retragă, cel puţin temporar de pe DJ Vaslui – Gârceni, după mai bine de o oră în care aceştia au stat pe drumul judeţean care leagă municipiul Vaslui de comuna Gârceni.

Decizia a fost luată de către şeful Inspectoratului General de Jandarmi, Mircea Olaru, în urma discuţiilor purtate cu şeful Jandarmeriei Vaslui şi cu cel al Grupării mobile de Jandarmi Bacău.

 

Manifestanţii au aplaudat gestul forţelor de ordine scandând „România învinge”.

Totodată, două autocamioane cu tuburi din beton şi nisip care urmau să ajungă la suprafaţa deţinută de Chevron au plecat din zonă, la fel ca şi cele trei ambulanţe şi autospeciala SMURD care fuseseră deplasate în zonă.

 

Irina Drăgan, purtător de cuvânt Jandarmeria Română, a negat, la Realitatea TV, că s-a folosit o intervenţie în forţă. „Cinci persoane au primit îngrijiri medicale, patru externate şi cea de-a cincea persoană a suferit un atac de panică. Niciun din aceste persoane nu a avut de suferit în urma intervenţiei jandarmilor. Nu s-a intervenit în forţă şi nimeni nu a fost agresat”. 

 

Prefectul judeţului Vaslui, Radu Renga, şi şeful Inspectoratului General de Jandarmi, Mircea Olaru, au ajuns, miercuri seară, în zona localităţii vasluiene Siliştea, unde au loc protestele faţă de explorarea gazelor de şist, transmite corespondentul Mediafax.

Întrebat ce se va întâmpla în continuare în zonă şi cum se va acţiona, prefectul de Vaslui a spus că important este să nu se întâmple nimic violent de acum înainte, însă a apreciat că legile trebuie respectate.

În prezent, cei doi oficiali discută cu şeful Jandarmeriei Vaslui şi cu şeful Grupării Mobile de Jandarmi Bacău privind situaţia de la Siliştea – Pungeşti.

La ora transmiterii acestei ştiri, protestatarii şi forţele de ordine se află în continuare faţă în faţă pe drumul judeţean Vaslui – Gârceni, care a fost blocat de manifestanţi.

(Sursa: realitatea.net)

 
 
Update
Vasluienii continuă protestele faţă de exploatarea gazelor de şist. Sute de săteni din Siliştea au format un lanţ uman în calea utilajelor Chevron. Protestatarii stau în genunchi, se ţin de mână şi scandează „Hoţii!”. Oficial, acolo urmează să fie amplasată prima sondă de explorare a gazelor. Un număr impresionant de jandarmi de la o unitate din Bacău au fost mobilizaţi la faţa locului. La protest participă şi copii.

 

Potrivit purtătorului de cuvânt al Ambulanţei Vaslui, patru protestatari au avut nevoie de îngrijiri medicale până la această oră. Trei dintre aceştia au refuzat transportul la spital, în vreme ce unul a fost trimis la Spitalul de Urgenţă din Vaslui pentru îngrijiri medicale.

 

„Am avut solicitări pentru 4 pacienţi cu agitaţie psiho-motorie şi atac de panică. Li s-a acordat primul ajutor. Trei au refuzat transportul la spital. Sunt conştienţi, unul cu antecedente patologice de infarct miocardic. Nu au fost manevre de resuscitare pentru pacienţii aflaţi la protest. Al patrulea a fost trimis la Spitalul de Urgenţă Vaslui. La Pungeşti sunt 3 ambulanţe”, a declarat Ana Maria Ungureanu, purtător de cuvânt Ambulanţa Vaslui.

 

 

Mai multor protestatari li s-a făcut rău, iar o ambulanţă a sosit şi acordă îngrijiri. Potrivit Mediafax, medicii au fost nevoiţi să intervină după ce unui bătrân de 76 de ani, care protestează de trei zile, i s-a făcut rău. Acesta a refuzat să fie transportat la spital.

 

Totodată, alt protestatar a leşinat în timp ce încerca să spargă cordonul de jandarmi. Acesta a căzut într-un şanţ cu apă şi a fost scos de doi jandarmi, în prezent primind îngrijiri medicale. Omul se află în stare gravă.

 

Într-o intervenţie la Realitatea TV, prefectul de Vaslu, Radu Renga, a declarat că jandarmii sunt obligaţi să intervină pentru a restabili ordinea, dacă va fi cazul.

 

„Sunt nişte legi care trebuie să fie respectate. Iniţial, demonstraţia început paşnic. Atâta timp cât ordinea publică şi drumurile publice sunt afectate, jandarmii sunt obligaţi să intervină pentru a restabili ordinea. Autorităţile intervin strict pe legile româneşti. Protestatarii trebuie să înţeleagă că legea trebuie să fie aplicată”, a declarat, la Realitatea TV, prefectul de Vaslui, Radu Renga.

 

Ziarul Vremea Nouă scrie că localnicii s-au organizat pentru a rezista cât mai mult timp la Siliştea – Pungeşti. Un localnic a adus protestarilor mere si pâine. Marţi seară, acesta a adus si un generator pentru a face luminã în corturile improvizate la margina terenului, unde Chevron vrea să instaleze sonda. Numărul protestatarilor a ajuns la 500. De partea cealaltă, angajatii firmei MIF, societate de constructii sub contract cu Chevron pentru amenajarea platformei, au cedat psihic. „Stăm de trei zile si dormim în câmp. N-am primit încã ordin să ne pornim la lucru. Dar după cum e treaba aici, mai bine ne-am retrage”, a spus unul dintre muncitorii veniti de la Tg. Mures. Si firma de pază adusă de Chevron, SSG a renuntat la serviciile celor zece oameni din Pungesti, preferând sã angajeze altii din Vaslui.

 

REMUS CERNEA cere DEMISIA prefectului din Vaslui, Radu Renga, şi a şefului jandarmeriei pentru intervenţia brutală a forţelor de ordine la Pungeşti

 

„Protestul spontan al acestor oameni este legitim întrucât explorarea/exploatarea gazelor de şist presupune utilizarea unor tehnologii periculoase pentru mediu şi oameni aceasta fiind interzisă prin lege în mai multe ţări. Explorarea/exploatarea gazelor de şist s-a făcut în Vaslui cu complicităţile vinovate ale autorităţilor, presa relatând inclusiv despre interese financiare personale ale primarului din localitate.

 

Brutalizarea domnului Costache şi a fiicei acestuia de către jandarmi la Pungeşti este un fapt care demonstrează lipsa de scrupule a autorităţilor. S-a făcut deja pasul către reprimarea fizică a cetăţenilor care îşi apără sănătatea şi pământurile. Acei politicieni care  cred că vor impune prin violenţă proiecte industriale cu impact negativ major asupra mediului şi oamenilor, utilizând bastoanele forţelor de ordine pentru a-i reprima pe demonstranţii paşnici, se înşeală amarnic.”, este de părere deputatul Remus Cernea.

 

(Sursa: realitatea.net)

 

 

EXCLUSIV 7EST. Cum au fost cumpărați aleșii locali

 

La Pungeşti-Vaslui, în epicentrul gazelor de şist, intelectualitatea satului a fost în excursie în Polonia, plătită de Chevron, în timp ce sătenii strigă: „Nu vrem Şievrom”. Mircia Vlasă şi-a mutat 1 ha din a
ltă comună la Pungeşti, iar apoi l-a concesionat gigantului Chevron. Constantin Tăbăcaru, fost primar, a fost dat afară din Consiliul Local pentru că rămăsese ultimul care se opunea exploatării. Ţăranii spun că vor bloca drumurile, dar medicul, directorul şcolii şi şefii Primăriei sunt deja câştigaţi de partea Chevron.

 

La 120 km de Iaşi se află epicentrul gazelor de şist din Moldova. Comuna Pungeşti stă pe-o comoară pe care cei 3.500 de locuitor nu vor s-o dezgroape, ci s-o lase sub pământ pentru totdeauna. Raportul de forţe dintre autorităţi şi săteni pare desprins din serialele de comedie.

 

Dar e un umor absurd, cu accente tragice. Anul trecut, Consiliul Local votase o hotărâre prin care respingea explorările pe raza comunei. Anul acesta, la presiunile politice venite de sus, au dat-o la întors revocând acea decizie. Avem la Pungeşti primul dizident politic al actualei guvernări. Constantin Tăbăcaru a fost primar 14 ani, iar anul trecut era consilier local. Pentru că s-a opus categoric revocării, fiind „ultimul mohican”, PSD i-a retras sprijinul şi l-a dat afară cu totul din Consiliu. „Eu l-am băgat în politică pe actualul primar. I-am fost şi învăţător la şcoală. Asta-i mulţumirea pe care am primit-o”, spune bătrânul.

În schimb, oficialităţile au primit o excursie în Polonia din partea Chevron, iar elita locală, sensibilizată cu mici cadouri, s-a transformat în agenţi de influenţă.

 

Magazinele lui Ponta

La Pungeşti nu este uşor de ajuns, chiar dacă drumul e bun iar marcajele rutiere nu te lasă să te abaţi de la traseu. Comuna e însă situată acolo unde se termină şoseaua, într-o „pungă” formată din dealuri semeţe, într-un loc în care, în mod normal, nu ai ce căuta.

Primul „pungeştean” întâlnit stătea „la ocazie”, pe marginea şoselei, undeva înainte de intrarea în Siliştea. Grăsun, nebărbierit, omul urăşte ziariştii, dar a ajuns să-i urască mai tare pe americani. De fapt, nu americanii sunt de vină, ci şpăgile pe care le dau. „Dom’ne, tot cu români se lucrează şi poate exploda ceva. Ce, primarul se plimbă pe banii lui? Are el pe cineva mai sus! La fel şi Ponta, doar se ştie câte magazine şi-a deschis de când e prim-ministru. Şi el are pe cineva sus, care-l susţine”, explică omul pe un ton ferm. E greu de contrazis din cauza frecvenţei cu care eliberează cuvintele printre buzele abia iţite de sub mustaţă şi, discutând mai mult despre magazinele lui Ponta decât despre Chevron, am ajuns în Pungeşti.

 

Viceprimarul: „Prefectura ne-a ameninţat”

Cu toate că toată zona e denumită oficial „pol al sărăciei”, cea mai urâtă clădire din comună pare Primăria. Intrarea se face prin spate, după ce te apleci mai întâi pentru a nu lovi cu capul tocul uşii. Duşumeaua scârţâie de parcă ar asigura coloana sonoră a unui film horror, iar mirosul de mucegai a intrat până şi în mobilierul sărăcăcios.

Primarul Mircia Vlasă nu este de găsit toată săptămâna, şi nimeni nu ştie să spună cu certitudine unde a plecat edilul şi pentru ce. În lipsa lui, viceprimarul Vasile Voina pare puţin speriat de interesul acordat de presă. Ascuns după birou, începe să turuie. „Au toate avizele, nu ne-au anunţat când încep lucrările. Noi ne-am opus iniţial, dar am primit adresă de le Prefectură că ne atacă în contencios, aşa că am revocat hotărârea noastră”, spune Vasile Voina, aproape fără să respire.

Dă impresia că încearcă să-şi dea seama în ce tabără te situezi. În cele din urmă renunţă la analize şi întreabă direct: „Ce făceaţi în locul nostru?”. Pare încolţit, băgat fără voia lui într-o situaţie fără ieşire şi fără să poată anticipa ce se va întâmpla peste doar câteva luni în comuna pe care o păstoreşte.

 

Dă vina pe mănăstire

„Afacerea” gazelor de şist este, dacă e să-i dăm crezare viceprimarului din Pungeşti, o afacere care a fost impusă micii localităţi din Vaslui. „Nouă ni s-a promis că vor construi câteva case, un cămin, dar nu s-a materializat nimic. Nu s-a negociat cu noi nimic. Nici măcar terenul nu este al nostru”, explică Vasile Voina. Terenul pe care vor începe explorările constituie, în sine, un mister.

Viceprimarul e în stare să se jure că nu are habar cine a concesionat suprafeţele către Chevron, şi nici nu a fost curios să afle. „Aşa, din auzite, ar fi mai puţin de 4 hectare. Două sunt de la mănăstire iar restul de la mai multe persoane private”, spune el. Ca orice mister însă, şi cel privind proprietarii terenurilor este desluşit după o minimă investigaţie.

 

O donaţie care s-a luat, nu s-a dat

Mănăstirea Mălineşti se înalţă falnică la 10 kilometri de Pungeşti. Cu o arhitectură impresionantă, mânăstirea pare prosperă. Stareţul şi iconomul lipsesc, dar unul dintre călugări dezleagă misterul terenului. „Noi n-am cedat nicio bucăţică de pământ. Ştiu că este o problemă, legată de o donaţie primită de noi, dar care a fost retrasă”, explică călugărul.

Aşadar, terenul invocat de viceprimar nu e chiar al mănăstirii. Dubiile sunt spulberate de Constantin Tăbăcaru, fost consilier local, care a fost dat afară din partid şi din Consiliu pentru că s-a opus Chevronului. La aproape 80 de ani, Constantin Tăbăcaru este încă verde şi cară găleata cu apă mai repede decât un tânăr. L-am găsit la o fântână din sat, iar denunţurile au început să curgă.

 

Ghici: e terenul primarului

Dacă Vasile Voina, în calitate de viceprimar, spune că nu are habar al cui este pământul concesionat de Chevron, pensionarul Constantin Tăbăcaru spune că ştie tot. „Domnule, 90 de ari sunt de la Elena Popescu, din Armăşoaia. Cele două hectare nu sunt ale mănăstirii, sunt ale unor surori Hanganu, care locuiesc la Bucureşti. Surorile au dat întâi terenul către mănăstire, dar călugărul Neculai Ciulei nu a făcut actele. Acum, eu nu ştiu cum au ajuns să ia terenul înapoi şi să-l dea la Chevron. Ultimul hectar e al primarului Mircia Vlasă. Soţia lui a moştenit teren la Ivăneşti, iar primarul şi-a adus terenul aici înainte să înceapă toată nebunia asta”, susţine Tăbăcaru.

 

„Eu l-am învăţat carte”

Pensionarul din Pungeşti tinde să se transforme într-un erou al luptei anti-Chevron. Motivele îndârjirii sale au legătură strânsă cu ceea ce a văzut la televizor şi încearcă să explice oricui ce nenorocire pentru umanitate sunt gazele de şist. „Aceste gaze aduc moartea. Peste tot pe unde s-a exploatat au apărut cazuri de leucemie şi de avorturi spontane”, argumentează el.

Opinia sa fermă a intrat însă în conflict cu cea a primarului şi, ca de obicei, autoritatea s-a impus prin forţă. „Eu am fost 14 ani primar şi 18 ani consilier local. M-am opus gazelor de şist şi primarul m-a dat afară din partid, după care am fost revocat şi din Consiliu. Primarului i-am fost învăţător, eu l-am învăţat carte. Tot eu l-am adus în PSD. Mă, băiete, i-am spus, sunt cel mai vechi pesedist, vino şi te fac primar. El candidase de la PDL şi a pierdut. I-am făcut campanie din casă în casă şi a ieşit primar”, spune Constantin Tăbăcaru.

 

Sătenii ameninţă cu baricade ca la Revoluţia Franceză

Atmosfera din Pungeşti e tensionată iar toată lumea te priveşte cu suspiciune. Aparent, nimeni nu-şi doreşte începerea explorării şi, mai apoi, a exploatării, dar puţini îşi asumă să spună acest lucru.

495 de case numără comuna Pungeşti, iar sătenii se tem că li se vor otrăvi fântânile şi li se vor pârjoli fâneţele

 

Se tem de primar

Toţi se tem că p
rimarul le va tăia ajutoarele sociale şi vor ajunge muritori de foame. „Nu vrem Şevrom, nu vrem gaze de şist. Ce câştigăm noi din asta? Nu câştigăm nimic. Nu ne-a întrebat nimeni nimic şi acum nici nu mai putem face ceva. Nu mă fotografiaţi, că nu vreau să-mi facă probleme primarul pentru că am vorbit cu voi”, spune Elena Loghin, săteancă din Siliştea.

Mutată de câţiva ani din Vaslui la Siliştea, familia Loghin nu are linişte. Acum se interesează de posibilitatea asigurării casei, pentru că se aşteaptă ca traficul generat de Chevron să-i afecteze locuinţa. Lucian Loghin confirmă că vor fi probleme în zonă. „Am fost la cămin, la o întâlnire. Au spus că vor reface şoseaua, ca să care gazul cu cisternele”, spune el.

 

„Dacă blocăm drumul, păţim ceva?”

Sătenii nu par dispuşi să lase lucrurile aşa şi vor să acţioneze. Cea mai la îndemână metodă pare sabotajul şi, deja, se fac planuri pentru a împiedica Chevron să lucreze. „Dacă blocăm drumul, să nu poată trece cu utilajele, e ilegal?”, întreabă Elena Loghin. Dacă se va face, blocarea drumului la Siliştea nu va avea nimic în comun cu mitingurile sindicale unde mii de oameni se prind în dansul pinguinului.

Sătenii sunt hotărâţi să ridice baricade, ca la Revoluţia franceză, pentru că un cal şi o căruţă pentru a transporta materialul are tot omul în curte. „Să ştiţi că oamenii ăştia nu glumesc. Ei nu vorbesc cu dumneavoastră, pentru că nu vor să apară în presă, dar va fi blocat drumul de la Siliştea. Nu trebuie să stăm noi în drum, ca să ne bată jandarmii, dar putem căra pietre, pământ sau alte lucruri”, spune fostul consilier Constantin Tăbăcaru.

 

Excursie în Polonia pentru „intelectualii satului”

Persoanele cu putere de convingere din Pungeşti au fost, la rândul lor, convinse de Chevron că exploatarea e sigură. Modalitatea a reprezentat-o organizarea unei excursii, gratuite, în Polonia, la câteva sonde. „Am fost eu, domnul primar, consilierul primarului, un cetăţean şi medicul uman. Eu am mers în locul preotului, care a refuzat”, spune secretarul primăriei, Constantin Chiriac.

Preotul Constantin Ţapu s-a opus public începerii explorării şi a invocat motive personale pentru a refuza invitaţia Chevron. Vizita în Polonia a vizat două sonde. Una era o sondă de exploatare deja închisă iar cea de-a doua era o sondă de explorare activă. „Am văzut aşa că nu e nici un pericol”, susţine Chiriac. „I-au dus aiurea, trebuiau să meargă la o sondă de exploatare activă, nu la una închisă. A fost o excursie”, contraatacă fostul consilier, Constantin Tăbăcaru.

 
UPDATE – VIDEO
 

Unul dintre localnici a adus protestarilor mere și pâine. Asearã acesta a adus și un generator pentru a face luminã în corturile improvizate la margina terenului, unde Chevron vrea sã instaleze sonda. Starea de spirit este bunã în rândul oamenilor. Numãrul lor a crescut. A ajuns la 500. De partea cealaltã, angajații firmei MIF, societate de construcții sub contract cu Chevron pentru amenajarea platformei, au cedat psihic.

 

 

„Stãm de trei zile și dormim în câmp. N-am primit încã ordin sã ne pornim la lucru. Dar dupã cum e treaba aici, mai bine ne-am retrage”, a spus unul dintre muncitorii veniti de la Tg. Mureș.

Și firma de pazã adusã de Chevron, SSG a renunțat la serviciile celor zece oameni din Pungești, preferând sã angajeze alții din Vaslui.

 

(Sursa: vrn.ro)

 

Vasluienii continuă protestele faţă de exploatarea gazelor de şist. Peste 200 de săteni din Siliştea au format un lanţ uman în calea utilajelor Chevron. Protestatarii stau în genunchi, se ţin de mână şi scandează „Hoţii!”. Oficial, acolo urmează să fie amplasată prima sondă de explorare a gazelor. Un număr impresionant de jandarmi de la o unitate din Bacău au fost mobilizaţi la faţa locului. La protest paricipă şi copii.

 

După ce şi-au petrecut toată noaptea în frig şi ploaie la marginea terenului vizat de Chevron, peste 200 de săteni din Siliştea, Pungeşti, au format, miercuri, un lanţ uman pe terenul unde urmează să înceapă explorarea.

 

La Siliştea urmează să fie amplasată prima sondă de explorare a gazelor. Deocamdată în zonă au fost aduse din Târgu Mureş două utilaje, un excavator şi un buldozer, pentru a pregăti terenul.

 

Aceasta este a treia zi de proteste, iar sătenii din Siliştea sunt hotărâţi să nu cedeze în faţa Chevron. Peste 200 de jandarmi au venit în zonă să asigure ordinea.

 

Despre ceea ce se întâmplă la Pungești-Vaslui, 7EST a realizat un amplu material în care puteți afla impresia oamenilor din zonă despre această investiție, dar și afacerile private pe care oficialitățile locale le au cu Chevron. VEZI AICI.

 

(Sursa: realitatea.net)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here