Șefii Poliției ieșene ignoră drepturile elementare ale persoanelor cu handicap dar, spre deosebire de alte instituții publice sau private care sunt amendate, IPJ este sancționat de fiecare dată doar cu „avertisment”. În 2020, AJPIS a aplicat un prim „avertisment” pentru că la Poliția Municipiului și la alte secții din oraș și din județ nu au fost amplasate rampe de acces pentru persoanele cu handicap sau pentru că nu au fost amplasate toalete adaptate nevoilor persoanelor cu dizabilități. În trei ani, conducerea IPJ Iași nu a luat nici o măsură dar cu toate acestea, în 2023, instituția a fost controlată și sancționată din nou tot cu „avertisment”. Culmea, IPJ consideră că sancțiunea este prea dură, invocând că a făcut totuși modificări la pagina de internet a instituției. „Apreciem că a fost provocată contravenientei o vătămare ce nu poate fi înlăturată altfel decât prin anularea procesului-verbal de contravenție”, susține IPJ într-o contestație depusă la instanță. Asociațiile care reprezintă și apăra interesele persoanelor cu handicap cer modificări legislative pentru a putea aplica amenzi pentru că instituțiile statului nu se implică suficient. „AJPIS a fost cumințel ani la rând. Noi, ONG-urile am făcut presiuni asupra lor și așa au sporit controalele. Suntem asociație de utilitate publică și vrem să modificăm legislația în așa fel încât să putem face noi controale și să emitem sancțiuni”, a spus Vasile Pitaru, de la Asociația Persoanelor cu Handicap, filiala Iași.
În ultimii ani Inspectorii de la Agenția Județeană pentru Prestații și Inspecție Socială (AJPIS) Iași au făcut mai multe controale la unele instituții publice din județ pentru a vedea dacă acestea respectă drepturile persoanelor cu dizabilități. Controalele efectuate de inspectorii AJPIS au vizat și unele posturi de poliție din județ, dar și la Secția Municipală.
Verificările la secțiile de poliție au fost efectuate în toamna anului 2020 și au vizat, printre altele, accesibilizarea paginii de internet a secției de poliție, amplasarea unor toalete adaptate nevoilor persoanelor cu dizabilități, semnalizarea accesului cu marcaje specifice, dar și amplasarea unor rampe de acces în clădiri.
Controalele s-au lăsat cu avertismente și cu obligarea IPJ de a remedia toate deficiențele. La trei ani distanță de la controale, inspectorii de la Prestații Sociale au revenit și au aplicat din nou un simplu avertisment IPJ Iași pentru neîndeplinirea măsurilor respective. Culmea, IPJ a contestat în instanță avertismentul dat de AJPIS, însă nu a făcut nimic pentru a facilita accesul persoanelor cu dizabilități în clădirile secțiilor de poliție care au fost controlate.
AJPIS a verificat secțiile de poliție din județ. Accesul persoanelor cu handicap e îngrădit
AJPIS Iași a verificat în 2020 secțiile de poliție din municipiul Pașcani, din comunele Ciohorăni, Lezpezi, orașele Hîrlău, Podu Iloaiei, Târgu Frumos, dar și de la Secția 1 Poliție Iași și la Poliția municipiului. Controalele au evidențiat faptul că la secțiile de poliție sunt probleme cu accesul persoanelor cu dizabilități, iar IPJ a primit termen pentru remedierea acestora. La trei ani distanță, în noiembrie 2023, AJPIS a întocmit un nou proces–verbal prin care a arătat că Inspectoratul de Poliție Județean Iași nu a îndeplinit cerințele din procesele–verbale din 2020, document contestat de reprezentanții Inspectoratului.
„Prin procesul verbal de contravenție din 21.11.2023, inspectorii AJPIS Iași au sancționat contravențional IPJ Iași cu avertisment pentru săvârșirea contravenției prevăzută în art 18, alin (1), lit (b) din OUG 113/2011, reținând în sarcina contravenției faptul că nu am îndeplinit în totalitate măsurile dispuse în procesele verbale. Invederăm instanței de judecată că în urma unui control efectuat la Inspectoratul de Poliție Județean Iași, în cursul lunii septemebrie 2020, lucrătorii AJPIS au stabilit o serie de deficiențe privind respectarea drepturilor persoanelor cu dizabilități”, se arată în documentul depus de IPJ la instanță.
IPJ nu a făcut mare lucru, dar a scăpat cu avertisment
Și culmea, IPJ a fost sancționată cu un simplu avertisment. Cu toate acestea, IPJ s-a arătat nemulțumită de sancțiune și a cerut anularea în instață.
„Urmare a dispunerii acestora de către Agenția pentru Plăți și Inspecție Socială a Județului Iași, lnspectoratul de Poliție Județean Iași a implementat un modul de accesibilizare care a fost integrat în pagina oficială a Poliției Române cât și în cadrul paginilor unităților teritoriale, aspect ce a fost comunicat AJPIS în 15.10.2021. În ceea ce privește procesul-verbal de constatare a contravenției din 21.11.2023, învederăm instanței de judecată că fapta reținută în sarcina contravenientei nu a fost descrisă în mod corespunzător. În acest sens, arătăm că agenții constatatori s-au limitat la a reda aproape identic conținutul textului legal, fără a realiza o descriere a contravenției și fără a indica acțiunea sau inacțiunea de care s-ar face vinovat autorul, respectiv fără a arăta în mod expres care sunt măsurile dispuse prin procesele-verbale de control menționate pe care IPJ Iași, menționând în mod nedeterminat doar că acestea din urmă nu au fost îndeplinite în totalitate. Apreciem că a fost provocată contravenientei o vătămare ce nu poate fi înlăturată altfel decât prin anularea procesului-verbal de contravenție”, mai susțin cei de la IPJ Iași.
AJPIS a controlat mai multe instituții, dar a aplicat doar câteva amenzi
AJPIS a avut în 2020 o tematică de control intitulată „verificarea respectării prevederilor legale privind asigurarea accesului neîngrădit al persoanelor cu dizabilități la mediul fizic, informațional și comunicațional”. Au fost verificate secțiile de poliție, instituțiile juridice, școli și licee, dar și alte instituții publice din județul Iași. La vremea respectivă, AJPIS Iași a impus 76 de măsuri, însă nu a aplicat nici un fel de avertisment. A evidențiat însă problemele de la fiecare instituții și a cerut remedierea acestora. În cazul, secțiilor de poliție, lucrurile au rămas neschimbate. În 2021, 2022 și 2023 au fost controlate mai multe instituții, însă au fost date doar 4 amenzi cuprinse între 5.000 și 10.000 lei și mai multe avertismente.
Asociațiile pentru persoane cu handicap au făcut sesizări și reclamații
7IAȘI a întrebat și un reprezentant al organizațiilor care sprijină drepturile persoanelor cu handicap despre situația de la instituțiile ieșene și despre controalele AJPIS. Aceștia arată că deși instituțiile ieșene nu au făcut mai nimic pentru a facilita accesul persoanelor cu dizabilități, situașia este complicată din cauza lipsei fondurilor.
„Toate controalele sunt raportate la AJPIS. Toate instituțiile sunt obligate să-și adapteze accesul și pentru persoanele cu dizabilități. Sunt instituții care stau în chirie sau în monumente istorice și nu au voie săa ducă modificări. De asemenea, fiind instituții publice și neavând susre de venituri este greu să faci astfel de investiții”, a precizat Vasile Pitaru, reprezentantul Asociației Persoanelor cu Handicap- filiala Iași.
Acesta a arătat că deși au făcut sesizări și către IPJ, răspunsurile nu au mai venit.
„AJPIS a fost cumințel ani la rând. Noi, ONG-urile am făcut presiuni asupra lor și așa au sporit controalele. Oricum, noi suntem asociație de utilitate publică și vrem să modificăm legislația în așa fel încât să putem face noi contatările și să evitem sancțiuni. Oricum, am făcut sezizări și la Poliție pentru facilitarea accesului, însă multe dintre aceste au rămas fără răspuns”, a mai spus Vasile Pitaru.
Vlad ROTARU