La Piovra sau Las Fierbinți? Primărița și secretarul, condamnați. Viceprimarul, soțul primăriței

Conform Legii, prefectul trebuie să declanșeze procedurile de demitere a Elenei Curcudel, primărița comunei Mironeasa, care a fost condamnată într-un dosar de corupție @ Numai că, pentru a o demite pe Curcudel, prefectul are nevoie de referatul secretarei care a fost condamnată în același dosar de corupție @ În schimb, secretarul poate fi schimbat la inițiativa primarului @ Viceprimarul ar putea semna actele, dar este soțul primăriței

Situație fără precedent într-o comună din Iași, unde prefectura nu poate demite primărița condamnată deoarece are nevoie de referatul unei funcționare care a fost complice în același dosar de corupție și nu are întocmi niciodată documentul care ar duce la pierderea funcției de către șefa sa. Este vorba despre comuna Mironeasa, unde primărița Elena Curcudel a fost condamnată definitiv pe data de 18.06.2018 la o pedeapsă de 1 ani și 4 luni de închisoare cu amânarea executării pedepsei pentru săvârșirea infracțiunii de fals intelectual și instigare la fals intelectual. Chiar dacă judecătorii de la Curtea de Apel Iași au eliminat din sentință pedeapsa accesorie privind interzicerea dreptului de a ocupa o funcție publică, prefectul județului Iași intenționează să declanșeze procedurile de  demitere a  Elenei Curcudel. Prefectura susține că primărița trebuie să părăsească mandatul chiar dacă  a primit o pedeapsă cu amânare. Astfel, Legea nr. 393/2004 privind statutul aleșilor locali prevede că primarii trebuie demiși dacă au suferit o condamnare. Cei mai mulți interpretează acest lucru arătând că mandatul primarului încetează numai dacă pedeapsa primită este cu executare. Prefectura arată însă că primarul trebuie demis indiferent de forma de condamnare.

„Decizia Înaltei Curți este clară. Primarul trebuie demis chiar dacă a fost condamnat cu suspendare sau cu executare. Aici, la Mironeasa, avem o problemă mare și asta deoarece avem nevoie de referatul secretarei pentru a demite primarul. Din câte am înțeles și secretara este condamnată în același dosar și s-ar putea să blocheze procedura de demitere”, a spus prefectul Marian Șerbescu.

Prefectul s-a referit la Decizia nr.18 din data de 8 iulie 2015 privind lămuirea unor chestiuni de drept.

Se au la mâna una pe cealaltă

Astfel, secretara Maricela Coneac a fost condamnată la 1 an de închisoare cu amânarea executării pedepsei. Conform Legii și secretara care este funcționar public își pierde postul deoarece a suferit o condamnare. Numai că, pentru ca secretara să-și piardă funcția, este necesar un document semnat de primar. Uite așa cele două se au la mâna una pe cealaltă și vor rămâne pe funcții atât timp cât se vor înțelege până când vor ieși la pensie. Asta numai în cazul în care un procuror nu va întocmi un dosar de abuz în serviciu. Unii ar putea spune că unele demersuri ar putea fi efectuate de viceprimarul comunei și astfel ar putea veni și salvarea autorităților. Nici o șansă și asta deoarece viceprimarul se numește Dumitru Curcudel și este soțul primăriței, Elena Curcudel.

Dosar cu multe achitări

Dosarul de corupție de la Mironeasa s-a referit la modul în care comuna Mironeasa a implementat fondurile europene de modernizare a unui drum comunal. Procurorii DNA au arătat în rechizitoriu că Primăria Mironeasa a decontat fondurile europene în baza unui proces verbal de recepție care atesta în fals că lucrările au fost finalizate. Astfel, Primăria Mironeasa a obținut în anul 2008 fondurile europene pentru asfaltarea drumului comunal, denumirea exacta a proiectului fiind „Modernizare drum comunal DC 49, Schit Hadâmbu – Urșița – Mironeasa și achizițționare utilaje și echipamente pentru servicii publice”.
Conform cererii de finantare, valoarea totală a proiectului a fost estimată la 10.596.474 lei, din care valoarea cheltuielilor eligibile a fost de 8.904.600 lei, iar suma cheltuielilor neeligibilă a fost de 1.691.874 lei. Potrivit cererii de finanțare, proiectul avea ca obiective modernizarea drumului comunal DC 49, format din 4 tronsoane cu o lungime totală de 9,88 km precum și achiziționarea următoarelor utilaje: 1 autogreder complet echipat, 1 tractor transport, 1 remorcă basculabilă și 1 cisternă apă cu pompa. Primăria Mironeasa a încheiat contractul de finanțare cu APDRP la data de 11.09.2008 fondurile fiind aprobate în cadrul Programului Național pentru Dezvoltare Rurală. Cercetările s-au finalizat cu trimiterea în judecată a 20 de inculpați, 18 persoane fizice și două societăți comerciale. Numai că nici una din persoanele trimise în judecată nu a fost condamnată pentru corupție. Aceștia au fost trimiși în judecată pentru săvârșirea infracțiunii de folosirea de documente false în vederea obținerii de fonduri europene. De asemenea, magistrații Curții de Apel au înlăturat și dispozițiile privind plata prejudiciului în suma de circa 18 miliarde lei vechi stabilit de DNA (contravaloarea ultimei tranșe de plată pentru obținerea căreia s-ar fi folosit documente false-proces verbal de recepție, documente de șantier etc). Curtea de Apel a lasat nesoluționată partea civilă în condițiile în care Elena Curcudel a prezentat la ultimul termen de judecată o sentință a Înaltei Curți care arată că Primăria Mironeasa datorează AFIR pentru acest proiect doar vreo 6 miliarde lei vechi

Constantin MAZILU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here