La mulți ani, MEDIATORULE!

Pe data de 4 mai, sărbătoresc împreună cu colegii mei mediatori, Ziua Națională a Mediatorului. Suntem implicați, suntem devotați acestei profesii, credem în ea!

 

La mulți ani mediatorului, a cărui profesie este reglementată prin Legea 192/2006: persoană aptă să faciliteze negocierile dintre părți și să le sprijine pentru soluționarea conflictului, prin obținerea unei soluții reciproc convenabile, eficiente și durabile. 

 

Dar cine este mediatorul?

MEDIATORUL este specialistul care îndrumă părțile spre înțelegere și soluționare a conflictului.

 

 

MEDIATORUL este specialistul care știe cum să expună părților că nu este benefic să răspundă la un conflict prin abandon, reprimare, prin compromis, prin câștig-pierdere. El știe să demonstreze părților  că strategia câștig-câștig, specifică tehnicii de negociere, produce efecte pozitive pe termen îndelungat, că pune accent pe avantajele de a descoperi soluții mai bune, urmărind totodată îmbunătățirea relației dintre părți.

 

MEDIATORUL este specialistul care știe să recunoască vulnerabilitățile conflictului: climatul de neîncredere, de suspiciune, stările psihologice negative (teama, anxietatea, apatia), defensiva părților, preocuparea acestora doar pentru interesele personale.

 

MEDIATORUL este specialistul capabil să identifice cauzele conflictului: puncte de vedere diferite, diferențe în modul de percepție sau în sistemul de valori, lipsa de comunicare sau comunicarea defectuoasă, diferențe de putere, statut sau cultură, lupta pentru supremație, invadarea teritoriului, ambiguitatea, agresivitatea, etc.

 

Dar cine NU este mediatorul?

”Mediatorul” care se vrea avocat în propriul proces de mediere, psiholog, făcător de pace, judecător, etc, nu intră sub incidența legii medierii. 

 

MEDIATORUL nu este făcătorul de pace sau trimisul lui Dumnezeu pe pământ, legea medierii nu precizează nimic în acest sens. Mediatorul este, într-adevăr, specialistul care susține și promovează pacea, cooperarea, armonia și acordul între părți.

 

În procesul de mediere, pacea reprezintă absența conflictelor, este acord, înțelegere și împăcare doar atunci când părțile o solicită în mod expres. Sunt întrebată de fiecare dată: ”Dacă decid să merg pe procedura mederii, sunt obligat să mă împac cu celălalt?”. Categoric NU, actul de împăcare ține de puterea noastră interioară, implică iertare și liniște sufletească.

 

În biroul meu de  mediator părțile nu sunt obligate să  se împace. Decizia le aparține în totalitate lor, dacă simt și solicită acest lucru. În biroul meu de  mediator părțile se înțeleg asupra aspectelor ce fac obiectul conflictului. Pentru că, împăcarea este o instituție aparte, care nu poate fi condiționată de nici o forță exterioară sau materială.

 

MEDIATORUL nu este nici avocatul părților în procesul de mediere, nici juristul, nici psihologul, nici sociologul, etc.  El colaborează foarte bine cu aceste profesii în soluționarea conflictelor, iar dacă are experiență în aceste domenii, această calitate poate garanta părților o mediere de succes. Însă în biroul său de mediator, în procesul de mediere deschis prin contractul de mediere,el este doar  MEDIATORUL.

 

Mediatorule, îți doresc să ai energie, forță, echilibru și autenticitate! Pentru că profesia de MEDIATOR este o profesie vie, care merită practicată deoarece îți aduce satisfacții adevărate!

 

Maria PĂDURARU

Vicepreședinte Corpul Profesional al Mediatorilor din Județul Iași

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here