La limita dintre viață și moarte. 1.000 de ieșeni cu probleme de respirație, uitați de Ministerul Sănătății

Pentru aproape o mie de persoane din Iași să respire este cel mai greu și costisitor aspect cu care se confruntă zilnic. Suferă de boli respiratorii cronice și sunt dependenți de tuburile de oxigen. Puțini își permit să folosească acasă un astfel de aparat, iar în sezonul rece, când boala se agravează, stau cu săptămânile în spital.

 

Un pacient care nu poate trăi dacă nu are mereu la îndemână un tub de oxigen cheltuie cel puțin 600 de lei pe lună, doar ca să respire. Cheltuielile presupun închirierea unui tub care ajunge la 160 de lei la care se adaugă factura la electricitate ce depășește 400 de lei într-o lună. Și asta deoarece un astfel de pacient folosește acest tub câte 17-18 ore pe zi, în momentul în care boala se agravează, iar asta se întâmplă frecvent în sezonul rece. Nimeni nu își permite să cumpere dispozitivul de care are practic nevoie toata viața, deoarece prețul ajunge la 5.000 de euro.

 

Așa că o parte dintre ei, doar 10% din cei 1000 de pacienți diagnosticați cu afecțiuni respiratorii cronice, își permit să închirieze abia tubul de oxigen de la spitalul de Pneumoftiziologie din Iași. Spitalul are contract cu o firmă specializată, deoarece în România nu există un program de sănătate pentru acești pacienți. Asta deși afecțiunile respiratorii precum bronșitele, astmul și emfizemul pulmonar sunt a patra cauză de mortalitate în lume. Cei mai mulți însă ajung la spital, pentru tratament, unde stau și cate două trei săptămâni, într-o lună de iarnă.  

 

(Sursa: digi24.ro)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here