Deși CV-ul și pregătirea profesională nu-l recomandă pentru o asemenea funcție publică, un politruc, profesor de istorie la bază, se va ocupa de implementarea și monitorizarea proiectului Spitalului Regional de Urgențe @ Despre concursul organizat de Ministerul Sănătății s-a vorbit în șoaptă și doar pe la colțuri, iar numele câștigătorului era cunoscut chiar înainte ca acesta să se înscrie @ Pentru Bogdan Abălași, fost subprefect și traseist politic (PSD, PC-ALDE, ProRomânia), cărțile ar fi fost făcute de fosta colegă de partid Cristina Gafton, directorul Departamentului de Monitorizare și Implementare a Spitalelor Regionale @ Pentru a putea participa la concurs, Abălași a prezentat o diplomă de „manager de proiect”, pe care a obținut-o în urma unui curs de trei zile, organizat la începutul lui noiembrie și care a costat 690 de lei @ După ce a predat istorie timp de trei ani la școlile generale din Popricani și din Vlădeni, Bogdan Abălași s-a lipit de tot felul de funcții plătite din bani publici consilier parlamentar, consilier la Primăria Valea Lupului, subprefect sau consilier la Primăria Tomești @ Dincolo de ce spun gurile rele, pe Bogdan Abălași și Cristina Gafton îi leagă o prietenie intimă și profundă, mai mult decât o simplă tovărășie de partid @ PSD latră despre justiție, iar foștii membri de partid strânși în ProRomânia fac cărțile în ministere și își împart funcțiile: fostul ministru al Sănătății Nicolae Bănicoiu l-a băgat în minister pe Cristian Vasile Grasu (secretar de stat), acesta a numit-o pe Cristina Gafton șefă la implementarea spitalelor regionale, iar aceasta l-a adus sub aripa sa protectoare pe Bogdan Abălași
Spitalul Regional de Urgențe, cel mai important proiect al Iașului după autostrada Iași – Târgu Mureș, a încăput pe mâna unui politruc de duzină, un traseist politic mereu în căutarea posturilor călduțe plătite din bani publici.
Este vorba de Bogdan Abălași, profesor de istorie la bază și fost subprefect, care a câștigat la sfârșitul lunii noiembrie, concursul organizat de Ministerul Sănătății prin Departamentul de Monitorizare și Implementare a Spitalelor Regionale.
În țară au fost adjudecate cinci astfel de posturi, iar dintre toți candidații admiși, Abălași a obținut cea mai mică notă. Pentru postul la Iași a concurat și Marin Bodale, președinte al Colegiului Fizicienilor Medicali din România, însă acesta nu a fost considerat de membrii comisiei de concurs ca fiind suficient de capabil, spre deosebire de Bogdan Abălași.
Manager de proiect „făcut” în trei zile
Concursul a fost anunțat la începutul acestei luni, perioada de înscrieri fiind 1 – 14 noiembrie. În total, la nivel național, au fost scoase la concurs 8 funcții contractuale consilier grad IA. Pentru postul de la Iași, condițiile de participare au impus: studii superioare de lungă durată absolvite cu diplomă de licență, vechime în specialitatea studiilor absolvite de 6,5 ani și absolvent cursuri manager proiect.
Bogdan Abălași a rezolvat problema cursului de manager de proiect pe ultima sută de metrii. Sursele contactate de 7IAȘI susțin că acesta ar fi depus la dosarul de concurs o diplomă de absolvire a cursurilor de manager de proiect, organizate de o firmă din București, SC Soft Skills Training SRL. Documentul a fost eliberat la începutul acestei luni, când înscrierile la concursul organizat de Ministerul Sănătății începuseră deja. Cursul de manager de proiect a durat doar trei zile și a costat 690 lei, fapt confirmat în urma discuțiilor purtate cu un reprezentant al firmei, față de care ne-am arătat interesați să ne înscriem la cursuri în vederea obținerii diplomei de manager de proiect.
Consultând CV-ul lui Bogadn Abălași, putem constata că acesta nu respecta una dintre condițiile impuse, vechimea în specialitatea studiilor absolvite de 6,5 ani. Mai precis, acesta a absolvit Facultatea de Istorie și Facultatea de Geografie, dar a lucrat ca profesor de Istorie doar trei ani de zile, din 2009 până în 2012.
Am solicitat un punct de vedere Ministerului Sănătății, însă oficialii instituției nu au furnizat nici o explicație până la închiderea ediției.
După ce a trecut de proba selectării dosarelor, a urmat proba scrisă, la care a fost declarat admis doar Bogdan Abălași. Interviul din 27 noiembrie a fost doar o formalitate, rămas singur pe loc, Abălașii fiind declarat admis.
Bogdan Abălași a declarat că nu poate vorbi deoarece este foarte ocupat, promițând reporterilor 7IAȘI că va răspunde la întrebări mai târziu.După câteva ore, acesta nu a mai răspuns la telefon.
Fostul subprefect, subordonat prietenei de suflet
Relațiile dintre Bogdan Abălași și Cristina Gafton, directorul Departamentului de Monitorizare și Implementare a Spitalelor Regionale din cadrul Ministerului Sănătății, sunt strânse și vechi din perioada în care erau membrii ai Partidului Conservator. Gafton a fost numită pe funcție în septembrie, iar până la finele lui noiembrie a reușit să-și aducă prietenul în subordine.
Dovadă a afecțiunii pe care cei doi și-o poartă stau postările de pe conturile de facebook ale acestora, pe care cei doi le apreciază reciproc cu in imioare roșii, simbol al iubirii. Restul e cancan.
Parazit bugetar
Abălași iubește cu patos și banii statului. În mediul privat, a lucrat la firma sa, SC Clean Total SRL, abonată la contracte pe bani publici în anii de glorie ai PSD, pe când Bogdan Abălași conduce organizația de tineret a PSD Iași. Acesta a mai fost consilier la un birou parlamentar, iar în 2012 s-a angajat formal pe un post de consilier la Primăria comunei Valea Lupului. A fost vorba de un aranjament pentru că Abălași avea nevoie să fie funcționar public, fie și la o primărie de țară, pentru a putea fi numit subprefect. Și după ce a trebuit să plece de pe postul călduț din Casa Pătrată, a găsit adăpost la Primăria comunei Tomești, unde a fost angajat pe un post de consilier al primarului. De fapt, taie frunze la câini.
Filiera ProRomânia
Numirea Cristinei Gafton în funcția de director al Departamentului pentru implementarea și monitorizarea proiectelor spitalelor regionale s-a realizat pe filiera Pro România. Bogdan Abalași a fost președinte al TSD Iași sub tutela senatorului Ion Solcanu. La acea vreme, liderii TSD la nivel național erau Victor Ponta și Nicolae Bănicioiu, cu care Abălași a rămas în relații de pritenie.
În 2018, Bogdan Abălași și Cristina Gafton pleacă din ALDE și trec la Pro România alături de Ponta și Bănicioiu. În septembrie 2018, Gafton este numită director în cadrul departamentului de implementare având susținerea secretarului de stat Cristian Vasile Grasu, cel care coordonează activitatea acestui departament. Grasu a fost șeful Serviciului de Ambulanță București până în anul 2014.
În aprilie 2014, la câteva zile după preluarea mandatului de ministru al sănătății, Nicolae Bănicioiu îl numește pe Cristian Grasu în funcția de director al Unității de Management al Proiectului ”Reforma Sectorului Sanitar”, program finanțat de Banca Mondială, Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare și Banca Europeană pentru Investiții. Cristian Grasu a rămas la conducerea UMP chiar și după plecarea lui Bănicioiu din minister, rămânând în același timp și cu o datorie morală față de cel care l-a numit în funcție. După revenirea PSD la guvernare, Grasu preia funcția de secretar de stat în Ministerul Sănătății, poziție din care a ajutat la primenirea membrilor Pro România, partid condus de Victor Ponta și Nicolae Bănicioiu.
Tudor LEAHU