Ruslan Rotaru, cel mai notoriu dezvoltator imobiliar din Republica Moldova care și-a stabilit cartierul general la Iași, pierde proces după proces, fiind chemat la bară de E.ON @ Furnizorul de utilități a ajuns la executare silită deoarece omul de afaceri nu s-a prezentat la conciliere și nici nu a depus vreo întâmpinare în instanță
E.ON se luptă în instanță cu dezvoltatorul imobiliar Ruslan Rotaru pentru recuperarea unor sume de bani aferente contractelor de furnizare energie electrică și gaz încheiate cu acesta. Nu mai puțin de șapte litigii au fost înregistrate în ultimul an pe rolul Judecătoriei Iași și toate au fost câștigate de către furnizorul de energie și gaze. Într-unele din spețe s-a ajuns până la executarea silită a dezvoltatorului imobiliar pentru sume infime, debitul datorat E.on fiind uneori mai mic decât onorariile percepute de excutori. Șapte complete diferite de judecători s-au pronunțat pe aceste spețe și toate au rămas uimite de atitudinea procesuală a lui Ruslan Rotaru. Proprietarul complexului Royal Town din Copou a fost obligat de judecători să achite E.ON peste 12.000 de lei reprezentând facturi neachitate, penalități și cheltuieli de judecată.
Țeapă la Sun City
Între E.ON, în calitate de furnizor de energie electrică și gaze naturale, și Ruslan Rotaru, în calitate de dezvoltator imobiliar, s-au derulat mai multe raporturi contractuale, acestuia fiindu-i atribuit un cod de abonat și mai multe coduri de contract, câte unul pentru fiecare imobil sau cartier de blocuri construite. În baza acestor contracte, EON se obliga să branșeze imobilele la rețele și să furnizeze energie electrică și gaz până la vânzarea imobilelor către noii proprietari, Ruslan Rotaru având obligația de a achita facturile aferente consumurilor înregistrate. Astfel, un prim loc de consum a fost complexul rezidențial Sun City construit de dezvoltator pe Șoseaua Iași-Voinești nr 46, unde au fost branșate 4 blocuri. Începând cu octombrie 2016 , Eon a emis mai multe facturi aferente consumurilor înregistrate, însă Ruslan Rotaru nu a achitat niciun ban. Astfel că, Eon a fost nevoit să se adreseze instanței solicitând obligarea lui Rotaru la plata sumei de 6.000 de lei reprezentând debit principal și penalități. Desi a fost legal citat, dezvoltatorul imobiliar nu a depus întâmpinare, dar avocatul său s-a prezentat în instanță pentru a formula apărări. Singurul motiv invocat de Rotaru prin apărători a fost acela că el nu locuiește în România și că nu a beneficiat de serviciile prestate de Eon. Potrivit avocatului, cumpărătorii apartamentelor nu au încheiat contracte cu EON așa cum erau obligați să facă, și astfel consumul i-a fost imputat lui. Rotaru nu a negat că ar fi încheiat contractele, susținând că a trebuit să facă acest lucru pentru a putea construi, dar a afirmat că a vândut între timp apartamentele din șoseaua Iași-Voinești și nu este el cel care a consumat gaze naturale în perioada indicată.
Însă judecătorii nu s-au arătat convinși de explicații dezvoltatorului. În motivarea sentinței se precizează că ”împrejurarea potrivit căreia pârâtul nu a beneficiat direct de respectivele contracte de furnizare este un aspect lipsit de importanță, atât timp cât este cert că le-a încheiat. Atât timp cât este parte în respectivele contracte, înseamnă că el este persoana ce poate fi chemată să răspundă în temeiul lor. În ceea ce îi privește pe noii proprietari, aceștia ar putea cel mult să fie acționați de el, în temeiul unei acțiuni în regres, dacă au beneficiat de gazele naturale furnizate de reclamantă.” Prin urmare, judecătorii au admis cererea Eon și au obligat pe dezvoltatorul țepar să plătească facturile restante și penalitățile aferente.
Ruslan: după mine, potopul!
După litigiul referitor la Sun City Residence, Eon a mai deschis alte șase procese împotriva lui Rotaru solicitând plata facturilor restante pentru șase locuri de consum diferite pentru sume cuprinse între 170 lei si 1600 lei. În total, alți 6.000 lei pe care dezvoltatorul nu a vrut să-i achite furnizorului de energie și gaze. Eon a arătat judecătorilor că a încercat soluționarea pe cale amibială a litigiilor, însă Ruslan Rotaru a refuzat concilierea. Aceeași atitudine sfidătoare a continuat și pe perioada proceslor. Potrivit sentințelor pronunțate, în niciunul dintre procese Ruslan Rotaru nu a depus întâmpinare, nu a contestat debitul sau realitatea facturilor emise.
În toate cele șase procese, pe baza materialului probatoriu depus de Eon, judecătorii au constatat că au fost îndeplinite condițiile răspunderii civile contractuale a lui Rotaru pentru neexecutarea obligației de a plătă a facturilor emise.
”Așadar, în ceea ce privește debitul principal se reține că, creanța este certă, condiție îndeplinită în cauza de față prin coroborarea clauzelor din contractele asumate de părți prin semnătură și fără rezerve, cu facturile ulterior emise, la care se adaugă prezumție dedusă din atitudinea procesuală a pârâtului, care legal citat în cauză, nu a depus întâmpinare în apărare.”, se menționează într-una dintre sentințe.
Judecătorii au mai arătat că în materia răspunderii contractuale, câtă vreme creditorul a făcut dovada existenței unei creanțe, revine debitorului sarcina de a proba efectuarea plății. Aplicând aceste principii la cele șase dosare, judecătorii au constatat că facturile depuse și necontestate de dezvoltator, sunt dovada deplină a existenței datoriei.
”Fiindcă pârâtul nu a contestat factura emisă și fiind îndeplinite condițiile prevăzute de procedură civilă, instanța va obliga pârâtul la plata către reclamantă a sumelor reprezentând prețul gazelor naturale livrate și facturate.”
Rareș NEAMȚU