Președintele Klaus Iohannis a cerut Parlamentului reexaminarea legii care introduce obligația prosumatorilor de a asigura producerea și stocarea de energie. Potrivit șefului statului, noile prevederi sunt inoportune și inaplicabile în forma actuală, punând în pericol obiectivul României de a deveni o țară neutră din punctul de vedere al emisiilor de carbon.
„Încurajez Parlamentul să identifice soluții legislative care să reducă povara unor costuri suplimentare prea mari pentru prosumatori privind achiziționarea de capacități de stocare a energiei electrice”, a declarat Iohannis într-un comunicat oficial.
Președintele a subliniat importanța extinderii capacității de producere a energiei solare și accesul la energie electrică la prețuri accesibile. Adoptarea proiectului de lege nr. 255/2024, care impune prosumatorilor obligația de a asigura stocarea energiei, riscă să compromită aceste obiective.
„România și-a propus să instaleze o capacitate de energie solară de peste 8 Gigawați până în 2030, reprezentând 24% din consumul final brut de energie electrică din surse regenerabile. Modificările legislative recente înfrânează acest proces”, a afirmat
Iohannis a evidențiat că, deși utilizarea instalațiilor de stocare este benefică pe fond, transferarea întregii poveri financiare asupra prosumatorilor va descuraja utilizarea panourilor fotovoltaice. Termenul limită impus de lege, 31 decembrie 2027, pentru achiziționarea instalațiilor de stocare, fără sprijin din partea statului, este discriminatoriu și poate genera dificultăți financiare pentru prosumatori.
„Lipsa disponibilității financiare a prosumatorilor pentru achiziționarea bateriilor necesare poate împiedica funcționarea corectă a sistemelor de panouri fotovoltaice deja instalate”, a adăugat președintele.
Președintele a atras atenția că majoritatea prosumatorilor actuali au invertoare care nu permit racordarea instalațiilor de stocare, ceea ce necesită investiții suplimentare. Mai mult, amplasarea necorespunzătoare a acumulatorilor poate genera riscuri de incendii.
„Solicit Parlamentului să reexamineze Legea pentru a identifica soluții legislative care să reducă povara costurilor suplimentare pentru prosumatori. Pot fi incluse programe de sprijin și măsuri de management al sistemului energetic, astfel încât efortul să nu cadă preponderent pe umerii oamenilor”, a concluzionat Iohannis.