Klaus Iohannis propune „un bun prieten de familie” pentru funcţia de ambasador în Danemarca. Secretele unui diplomat

Preşedintele Klaus Iohannis l-a propus ambasador în Danemarca pe Mihai Alexandru Grădinar, un tânăr diplomat de carieră care a mai lucrat la ambasada din Viena. Viitorul ambasador este fiul unui controversat afacerist local, Ilie Grădinar. Acesta a condus o companie aflată în subordinea Primăriei Sibiu, condusă pe atunci de Klaus Iohannis. Într-un articol din presa locală, Mihai Grădinar a declarat despre Klaus Iohannis că „suntem prieteni buni, de familie”.

 
Chestionat de ziariştii de la Monitorul de Sibiu de ce cununia sa civilă a fost oficiată chiar de primarul Klaus Iohannis într-un nou sediu al Primăriei, Mihai Grădinar a spus: „Nu ştiu de ce s-a făcut cununia în Primăria nouă. Domnul Iohannis a organizat evenimentul acolo, el a oficiat şi ceremonia. Suntem prieteni buni, de familie”. Presa a mai consemnat că a fost prima cununie civilă oficiată de Iohannis în noul sediu.

Mihai Grădinar are, potrivit unei declaraţii de avere din 2015, o locuinţă în Sibiu şi una în Bucureşti, un depozit de 254.000 de lei şi unul de 4500 euro.

Tatăl lui Mihai Grădinar, Ilie Grădinar, era cotat în Top Forbes 2011 în topul milionarilor României, cu o avere estimată la 7-8 milioane de euro.

Cum şi-a făcut averea? A fost director general la SC Energie Termică SA, iar în 2014 apărea ca membru în Consiliul de Administraţie al SC Pieţe Sibiu SA, ambele companii aflate în subordinea Primăriei Sibiu. Dar una dintre sursele averii este complexul turistic balnear Staţiunea Ocna Sibiului (achiziţionat în 2006, dar scos la vânzare cinci ani mai târziu pentru 90 de milioane de euro), despre care însă Turnul Sfatului scria în 2014 că a intrat în insolvenţă şi apoi în faliment.

Ultima sa declaraţie de avere, depusă în iunie 2014, arată că el deţinea împreună cu soţia 4 terenuri, două locuinţe (una în Sibiu de 150 metri pătraţi, alta în Cisnădioara de 690 metri pătraţi).

De asemenea, Ilie Grădinar are peste 2 milioane de lei în conturi, dar şi o datorie de 500.000 de euro veche din 2003. La acel moment, Ilie Grădinar avea 25% din acţiunile firmei Delta Construct SRL, era administrator special la SC Staţiunea Ocna SA, manager la SC Universal Business SA şi la SC Tehnosib 100 SRL, şi membru în CA al SA Pieţe Sibiu SA.

Ilie Grădinar a fost membru PSD până în 2006, când şi-a dat demisia. Potrivit România Liberă, el era considerat „trezorierul” neoficial al PSD.  

Potrivit unor surse locale consultate de HotNews.ro, Ilie Grădinar trece drept unul dintre oamenii foarte apropiaţi de fostul primar al Sibiului. Pe lângă faptul că acesta a condus ani de zile o companie aflată în subordinea consiliului local, Energie Termică SA, bugetarul a prosperat în acest timp acumulând o avere evaluată la milioane de euro.

În presă au apărut informaţii referitoare la companii-capusa, trecute pe numele unor apropiaţi, care executau lucrări de construcţii sau reabilitare a străzilor din oraş sau din judeţ. Energie Termică SA, desfiinţată în 2012, s-a reprofilat în ultimii ani pe activitate pe construcţia de drumuri.

”Energie Termică nu mai are nimic”, a anunțat primarul Sibiului Klaus Iohannis la sfârşitul lui 2012 , citat de presa locală. ”Cred că acum mai sunt trei sau patru angajați. Își vor căuta de lucru. Energie Termică va mai avea doar forma juridică, nu va mai avea nici patrimoniu, nici alte lucruri, decât o clădire care este folosită de poliție și așa mai rămâne”, a spus la vremea respectivă Klaus Iohannis.

„Ilie Grădinar, zis Ilie Gigacalorie, a fost recuperat de Klaus Iohannis, l-a salvat după ce a plecat din PSD. Sunt legături foarte puternice între cei doi. Este cea mai mare vulnerabilitate a lui Klaus Iohannis în Sibiu”, au declarat pentru HotNews.ro surse locale.

 

Ilie Grădinar a apărut în Top 500 Miliardari Forbes, ediţia 2011, cu o avere evaluată la 8 milioane de euro. Presa locală menţionează la vremea respectivă ca „Ilie Grădinar şi Adrian Cioca împart amândoi poziţia 462. Grădinar este cunoscut în Sibiu mai mult ca fiind „boss-ul” de la Energie Termică SA. Personaj retras, dar şi „terfelit” prin presa locală dealungul timpului, Grădinar a devenit de curând şi proprietar al complexului balnear Ocna Sibiului, pe care la şi scos la vânzare în aprilie cu 90 de milioane de euro.Despre Ilie Grădinar nu se ştiu foarte multe amănunte referitoare la modul în care a devenit proprietar al unor active imobiliare extrem de importante, în judeţul Sibiu. S-a născut în Făgăraş, judeţul Braşov, şi este inginer de profesie (absolvent în 1975 al Institutului Politehnic Bucureşti). A făcut stagiatura şi a lucrat câţiva ani în Bucureşti, iar la vârsta de 39 de ani, imediat după Revoluţie, s-a mutat la Sibiu. Timp de opt ani a ocupat funcţia de director la Agenţia Centrale Termice din cadrul Regiei Autonome cu acelaşi nume.”

 

După apariţia în topul Forbes, însuşi Klaus Iohannis, pe atunci primar, a ţinut să-i ia apărarea lui Ilie Grădinar. Presa locală a consemnat următoarea declaraţie a fostului primar: „Nu sunt invidios. Mi-am permis să-l întreb pe domnul Grădinar care e situaţia la topul bogaţilor şi se pare că e vorba de o serie de confuzii. Deocamdată se poate spune confuzii. S-ar putea ca cineva să fi dorit să-l pună într-o poziţie nu foarte bună. Că are şi alte surse de venit pe care nu vreau să le comentez, îl puteţi întreba sau nu. Dar legat de persoana în cauză e vorba de erori consecutive în evaluare, pornind de la societatea din Ocna, care a fost scoasă la un preţ care într-o revistă a apărut de zece ori preţul şi aşa mai departe. Nişte aberaţii. Însă nu am mers pe fir şi nu m-am interesat în detaliu. Conform afirmaţiilor făcute de domnul Grădinar, prezenţa în top este aberantă şi ireală”, a declarat Iohannis, citat de Turnul Sfatului.

 

(Sursa: HotNews.ro)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here