Justiția underground: un executor acuză un judecător de cămătărie. SMS: „Asta nu vă scuză pentru cămătărie și complicitate la ultraj”

7IAȘI a intrat în posesia unor convorbiri, mesaje SMS, purtate de către executorul judecătoresc Lăcrămioara Mereuță cu fosta judecătoare Cerasela Cazacu @ Acestea se află în conflict din cauza unei proceduri de executare silită declanșată de către familia fostei judecătoare împotriva unei ieșence pe care a împrumutat-o cu bani @ După un scandal cu țipete și amenințări care s-ar fi petrecut în biroul executorului judecătoresc Lăcrămioara Mereuță, aceasta a trimis fostei judecătoare Cazacu mesaje în care susține că metodele prin care încearcă recuperarea banilor de la creditoare sunt în realitate fapte de cămătărie @ Mesaj expediat de executorul Lăcrămioara Mereuță fostului magistrat Cerasela Cazacu: „mă văd nevoită să mă adresez organelor competente pentru cămătărie” @ Familia Cazacu s-a adresat Judecătoriei Iași pentru recuzarea executorului judecătoresc @ În documentele depuse la dosar, Lăcrămioara Mereuță denunță faptul că sistemul de justiție îi favorizează pe magistrați în procesele în care aceștia sunt părți: „Termene rapide sunt pentru foști magistrați care se folosesc de calități personale pentru a obține la minut teremene la cereri” @ În toamna anului trecut, 7IAȘI prezenta cazul ieșencei executată silit de către soții Daniel și Cerasela Cazacu @ Femeia a cerut instanței anularea contractelor de împrumut, arătând că este victima unei acțiuni tipice de cămătărie @ „Creditorul a perceput o dobândă remuneratorie de aproximativ 5.425 euro/an, adică 25,23% pe an, raportat la capitalul împrumutat în sumă de 21.500 euro, cu mult peste dobânda legală”, susține femeia @ Pe de altă parte, executorul judecătoresc Lăcrămioara Mereuță a fost trimisă în judecată, fiind acuzată de procurori că a vândut unor oameni de afaceri bunuri supuse executării silite la prețuri subevaluate @ A scăpat de acuzații pentru că faptele s-au prescris

Fața nevăzută a justiției: magistrați implicați în afaceri la limita legii, favoruri de care aceștia se bucură și pe care și le fac unii altora. Astfel de detalii au fost dezvăluite de către executorul judecătoresc Lăcrămioara Mereuță într-un dosar deschis împotriva acesteia de către soții Daniel și Cerasela Cazacu, ultima fost judecător pensionat de la Tribunalul Iași.

Dosarul a fost înregistrat la Judecătoria Iași în luna februarie a acestui an, urmare a unui conflict iscat între soții Cazacu și executorul judecătoresc Lăcrămiora Mereuță. Disensiunile au pornit de la modul în care evolua procedura de executare silită a ieșencei Iolanda Gânju, femeie pe care familia fostei judecătoare o împrumutase cu o sumă însemnată de bani. După un scandal cu urlete și amenințări care s-a petrecut la biroului executorului judecătoresc, Daniel Cazacu a solicitat Judecătoriei Iași recuzarea acestuia.

„O hotărâre pronuțată pe vremea când soția mea funcționa ca judecător”

În acțiunea înaintată Judecătoriei Iași, Daniel Cazacu povestește propria variantă a scandalului care ar fi avut loc în biroul executorului judecătoresc Lăcrămioara Mereuță.

„În data de 09.02.2024, la ora 10, m-am prezentat la biroul executorului judecătoresc, însoțit de soția mea Cazacu Cerasela, moment în care doamna executor ne-a refuzat accesul la dosar.

(…) Foslosind un ton agresiv ne-a cerut să plecăm spunînd că vom primi răspuns la cererea depusă de către noi în 3 zile lucrătoare. Menționăm că la acel moment în birou nu se mai afla niciun client care să fi solicitat seviciile doameni executor, ci doar angajatul executorului, doamna executor Niță Rica, fiica și nepoata doamnei Mereuță”, susține Daniel Cazacu.

Mai departe, acesta spune că discuțiile contradictorii au escaladat în momentul în care executorul Mereuță ar fi reproșat faptul că, în trecut, pe când Cerasela Cazacu era încă judecător, aceasta ar fi pronunțat o hotărâre în dosarul penal în care era judecată.

„Un alt reproș adresat nouă a fost și acela că din cauza unei hotărâri judecătorești pronunțate de către soția mea pe vremea când funcționa ca judecător (sic!), doamna executor a fost cercetată/condamnată penal, aspect față de care am întrebat-o pe doamna executor de ce nu s-a avținut să preia dosarul de executare”, se mai plânge Cazacu în acțiunea înaintată magistraților de la Judecătoria Iași.

După această conversație au început să curgă mesaje expediate de către Lăcrămioara Mereuță în care aceasta îi acuza pe soții Cazacu de cămătărie: „Tot în data de 09.02.2024, doamna executor ne-a comunicat mesaje scrise, lipsite profesionalism, mesaje pe care le atașez, mesaje în care suntem acuzați în mod neîntemeiat de fapte de cămătărie și ultraj”

Executorul o acuză pe fosta judecătoare: „complicitate la cămătărie și ultraj”

La dosar au fost depuse și mesajele expediate către fosta judecătoare Cerasela Cazacu de pe telefonul executorului Lăcrămioara Mereuță. Din conținutul acestor SMS-uri reiese că Lăcrămioara Mereuță a încercat să obțină o cale de comunicare cu fostul magistrat Cerasela Cazacu, deoarece soțul acesteia, Daniel Cazacu, ar fi avut un comportament mult mai agresiv. Mereuță o sfătuiește pe Cerasela Cazacu să se dezică de comportamentul soțului, despre care susține că s-a folosit de poziția soției și că „nu a avut niciodată un loc de muncă”.

De asemenea, într-unul dintre mesaje, Mereuță încearcă să lase de înțeles că discuțiile ar putea fi interceptate, după ce ar fi denunțat fapte de cămătărie comise de soții Cazacu. „Sunt sub consemn de ieri toate comunicările cu dumneavoastră”, este unul dintre mesajele trimise Ceraselei Cazacu.

Din coversație lipsesc însă răspunsurile date de către Cerasela Cazacu, acestea fiind șterse, după cum reiese din capturile de ecran depuse în copie la dosar.

În rândurile de mai jos redăm mesajele trimise de pe telefonul Lăcrămioarei Mereuță, așa cum au fost redactate, fără a corecta greșelile de scriere.

„Buna seara! Cand, in viata dumneavoastra veti horari sa va desprindeti de un rol extrem de violent pe care il acceptati cu sau fara voi, va doresc din tot sufletul sa nu fiti asa deazmagita si indurerata ca mine! Sunteti un instrument meritat sI actualului dumneavoadtra sot, Daniel Cazacu, care nu a avut niciodata un loc de munca, productiv decat acela de a se folosi de pozitia dumneavoastra de magistrat si actual pensionar al acestei demnitati”

***

„Pentru mine ziua de astazi a fost prea mult!”

***

„Daca vreti sa va expuneti incontinuare este sreict alegerea dumneavoadtra!”

***

„Doresc, in calitatea sa de creditor sa am o adresa valida, actuala si fara suspiciuni eexonabile la care sa comunic cu dumnealui!”

***

„In caza cobrar ma vad nevoita a ma adresez organelor competente pt camararie!”

*MESAJ ȘTERS*

„Oricum, pentru situatia creata astazi de prezenta dumneavoastra i cauza privind dosarul 69/2022 cu debitor Ganju Iolanda este peste limitele legale prevazute de codul de procedura civila! Pentru lamuriri suplimentare , ma puteti suna!”

***

„Vada ca ati promovat comanda ncarea pe aceasta cale! Asta nu va scuza la complicitate de camatarie si ultraj!”

***

„Sunt sub consemn de ieri taote cumunicarile cu dumneavoastra!”

„Termene rapide sunt pentru foști magistrați care se folosesc de calități personale”

În documentele depuse de către Lăcrămioara Mereuță la proces, executorul judecătoresc susține că nu are niciun interes să se mai ocupe de dosarul de executare silită, însă dezlănțuie un atac la adresa soților Cazacu, dar și a sistemului de relații care s-ar fi creat în justiție și de care unii magistrați se folosesc.

„Minte cu seninătate când spune că nu i s-a permis să studieze dosarul în termenul util. În acest sens, imediat după formularea cererii de studiu i s-a comunicat că se poate prezenta să studieze dosarul fie vineri, 09.02.2024, fie luni 12.02.2024. Minte cînd spune că nu a fost în Iași în ziua de 09.02.2024, când de fapt, ca și în alte momente ale desfășurării executării silite a fost prezent împreună cu soția sa la OCPI și la Primăria Iași în audiență pentru a se certa din nou cu serviciile abilitate, cu formularea unor plângeri împotriva tuturor celor care nu stau la dispoizția sa, în minutul și ora la care dorește.

(…) Când li s-a solicitat să înceteze cu urlatul în birou în prezența și altor justițiabili și să se adreseze corect cu cereri pertinente și să avanseze cheltuielile necesare continuării executării silite au început să împroaște cu noroi și să facă plângeri peste tot”, a susținut Lăcrămioara Mereuță în cadrul procesului.

În continuare, aceasta remarcă că la procesele deschise de către magistrați sau de către foști judecători, sistemul de justiție se mișcă mult mai repede decât în cazul dosarelor care-i privesc pe cetățenii de rând. În procesele în care judecătorii au un interes personal, termenele de judecată sunt stabilite foarte rapid, remarcă Mereuță.

„Se vede că Judecătoria Iași care a primit o cerere pe data de 14.02.2024 a reușit să trimită prin agent în două zile citația către noi și să stabilească în alte două zile termen de judecată, îi satisface cerințele cu celeritate.

Termene rapide sunt pentru foști magistrați care se folosesc de calități personale pentru a obține la minut teremene la cereri, în cadrul cărora nici temeiul juridic nu este indicat corect, în condițiile în care pentru biroul nostru sunt necesare și șase săptămâni pentru a primi termen pentru a fi soluționate cereri de îndreptare eroare-materială”, susține executorul în răspunsul la cererea de chemare în judecată.

Cazul judecător-cămătar. Înregistrări audio cu soții Cazcu negociind dobânda

În luna septembrie a anului trecut, 7IAȘI publica în exclusivitate mai multe înregistrări care surprindeau cum fosta judecătoare de la Tribunalul Iași, Cerasela Cazacu, și soțul acesteia negociau condițiile rambursării unui împrumut. Înregistrările au fost realizate în perioada în care aceasta era în activitate la Secția I Civilă a Tribunalului. Soții Cerasela și Daniel Cazacu pretindeua returnarea unei sume duble față de cea împrumutată. Femeia care împrumutase în urmă cu mai mulți ani peste 20.000 de euro de la soții Cazacu era executată silit de către aceștia și se afla în situația să-și piardă locuința, o casă din centrul municipiului Iași. „Singura sumă efectiv remisă de cei doi a fost de 21.500 euro conform contractului autentificat sub nr. 3246/21.10.2011, din care am restituit 19.500 euro. (…) Deși aparent nu restituisem integral împrumutul acordat în anul 2011, la solicitarea acestora am semnat noi contracte de împrumut fictive pentru sume mari în monedă europeană”, susținea ieșeanca Iolanda Gânju.

Un scurt fragment din convorbirile purtate de către soții Cazacu cu femeia pe care o execută silit:

Iolanda Gânju: Ce reprezentau ăștia 10.000 de euro?

Cazacu Mădălina-Cerasela: Dobânda de 1%, da!?

Daniel Cazacu: Deci noi n-am venit aici să facem asta. Găsiți o soluție sau vă executăm! Găsim soluție?

***

Daniel Cazacu: Eu v-am explicat, oameni buni, atunci când ați primit banii, eu v-am spus, aceștia reprezintă pentru mine un apartament pe care îl închiriam

Pe de altă parte, nici executorul judecătoresc Lăcrămioara Mereuță nu a fost ferită în cariera sa de acuzații grave în legătură cu modul în care și-a exercitat profesia. Mai precis, aceasta a fost trimisă în judecată într-un dosar în care era acuzată de abuz în serviciu, deoarece ar fi vândut către mai mulți oameni de afaceri bunuri supuse executării silite la prețuri subevaluate.

„Pentru adjudecarea unor imobile la preturi avantajoase vandute la licitatii publice si implicit pentru realizarea unor venituri considerabile din vanzarea acestora la pretul pieții, inculpatii Stanciu Valentin Romeo, Iliescu Ioan Cristian, Moraru Marian si Costia Marin s-au constituit in anul 2014 intr-un grup infractional organizat pentru a participa la licitatii publice in intelelgere in scopul denaturarii pretului de adjudecare/fraudarii dispozitiilor legale in materia vanzarii bunurilor imobile la licitatie”, susțineau procurorii în actul de acuzare.

În luna martie a anului trecut, Lăcrămioara Mereuță și ceilalți inculpați din dosar au scăpat de răspunderea penală, judecătorii constatând că a intervenit prescripția. De această dată, „termenele lungi” dispuse de judecători au ajutat-o pe Mereuță.

Tudor LEAHU

(AUDIO) Judecător-cămătar: dobânda, 25%. „ Găsiți o soluție sau vă executăm!”

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here