Jupuială cu centrala: preț DUBLU la încălzire față de Dalkia

Facturile la căldură în sistemul centralizat, aproape la jumătate faţă de cele cu centrală proprie! Apartamentele cu 2 camere, cu repartitoare, au plătit la Dalkia, pe tot sezonul, fără martie, sub 500 de lei, în timp ce cu centrale termice costul, cu tot cu rectificare, a depășit 1.000 de lei. La 3 camere, diferențele sunt și mai mari. Încălzirea cu centrală autonomă a devenit un lux, depășind 2.000 de lei pe un sezon rece. Paradoxal, în sistem centralizat, odată cu reducerea pierderilor, facturile scad.

 

Pe baza calculelor furnizorului de căldură Dalkia Termo Iaşi şi a informaţiilor de la Termo-Service Iaşi, rezultă că, în sezonul rece 2014-2015 – fiind luat în calcul intervalul noiembrie 2014 – februarie 2015, în medie, pentru un apartament cu două camere, factura a fost de aproximativ 420 de lei la locuinţele dotate cu repartitoare.

În schimb, la acelaşi tip de apartament, dotat însă cu centrală proprie, factura totală a fost de aproape 680 de lei, la care s-a adăugat în luna februarie o factură rectificativă de 500 – 600 de lei.

La apartamentele cu trei camere, în unele cazuri, diferenţa a fost şi mai mare între cele două tipuri de furnizare a energiei termice.

 

La Dalkia, prețurile scad în loc să crească, în timp ce la centrala proprie facturile se dublează. Iar prețul gazului tot crește!

Diferenţe mari încă din noiembrie

În condiţiile în care, în luna octombrie, a fost furnizată foarte puţină căldură în sistemul centralzat, deoarece temperaturile de afară în timpul nopţii au fost destul de ridicate, calculul comparativ a fost făcut începând cu luna noiembrie.

Potrivit informaţiilor furnizate de Ciprian Chiriţa, directorul general al firmei de administrare Termo-Service, facturile la căldură în sistemul centralizat au fost în luna noiembrie cu aproximativ 30% mai mici faţă de sumele plătite de ieşenii care au centrală de apartament.

Astfel, pentru un apartament cu o cameră, dintr-un bloc situat în cartierul Nicolina, şi încălzit în sistem centralizat, s-a plătit o factură de 76,71 lei. Pentru acelaşi tip de apartament, situat în acelaşi cartier, dar încălzit cu centrală proprie, costul încălzirii a fost de aproximativ 100 de lei.

La un apartament cu două camere, situat în cartierul Metalurgie şi încălzit în sistem centralizat, factura a fost de 97,51 lei, cu aproape 41 de lei mai puţin faţă de acelaşi tip de apartament, situat în acelaşi cartier, dar unde încălzirea s-a făcut cu centrală proprie.

La un apartament cu trei camere, situat în cartierul Alexandru şi unde încălzirea este în sistem centralizat, s-a plătit aproximativ 179 de lei, în timp ce, pentru acelaşi tip de apartament, situat în acelaşi cartier, dar încălzit cu centrală proprie, costul încălzirii a fost de aproximativ 230 de lei.

 

50 de lei, valoarea cu care au scăzut facturile în sistem centralizat în sezonul 2014-2015 față de anul precedent

Temperaturi mai mici, costuri mult mai mici!

Temperaturile exterioare înregistrate în luna decembrie 2014 (în medie, de -0,07 grade Celsius) au fost mai scăzute decât în aceeaşi lună a anului 2013. Chiar şi în aceste condiţii, sumele care ar fi trebuit să fie puţin mai mari decât în luna decembrie 2013 au fost mai mici cu aproape 12% în sistemul centralizat.

La un apartament cu două camere s-a plătit, în medie, aproximativ 122 de lei. Asta în condiţiile în care, pentru acelaşi tip de apartament, dar încălzit cu centrală proprie, costul a fost de aproximativ 185 de lei.

Din calculele puse la dispoziţie în special de firmele de repartitoare de costuri, a rezultat un consum mediu la încălzire de 96 de lei, pentru o suprafaţă mai mică de 30 mp, şi de 174 de lei pentru o suprafaţă de peste 50 mp. La apartamentele cu o cameră şi la cele cu trei camere, care au centrală proprie de apartament, s-a plătit 150 de lei, respectiv 215 lei.

 

Citește și 10 tone de motorină FURATE la DRDP. Un nou scandal care arată că nu există nicio limită la jaful de la Drumuri Naționale

 

Ianuarie şi februarie „i-au ars“ la buzunare pe cei cu centrală

În lunile ianuarie şi februarie, considerate cele mai friguroase, diferenţele între facturile plătite de către cei din sistemul centralizat şi cei cu centrală propie de apartament au fost şi mai mari, în unele cazuri depăşind 40%.

Astfel, în ianuarie, la un apartament cu o cameră din zona Metalurgie, aflat în sistemul centralizat, factura a fost de 112 lei, în timp ce la cel cu centrală termică a fost de 165 de lei.

La un apartament cu două camere din zona Dacia, încălzit în sistem centralizat, factura la căldură a fost de aproximativ 160 de lei, în timp ce, la acelaşi fel de apartament, dar încălzit cu centrală proprie, s-a plătit pentru căldură aproximativ 240 de lei.

Pentru un apartament cu trei camere, situat în cartierul Metalurgie şi încălzit în sistem centralizat, s-a plătit 205,13 lei, în timp ce, pentru acelaşi tip de apartament şi situat în aceeaşi zonă, dar cu centrală proprie, s-a achitat o factură de 290 de lei.

În februarie, lucrurile au stat aproape la fel, cei cu centrală termică achitând cu aproximativ 35% mai mult decât cei care au încălzirea în sistem centralizat.

 

 Costurile comparative, la Iași, pe sistem centralizat și cu centrală proprie

Scumpiri în cascadă la gaz: prețul se va dubla

Ieşenii racordaţi la termoficarea centralizată plătesc un preţ al gigacaloriei de 265 de lei, cu TVA, în timp ce costul gigacaloriei produse cu centrala individuală pe gaz ajunge la circa 350 de lei/Gcal, cu TVA, luându-se în considerare toate costurile asociate centralei individuale: investiţia iniţială în achiziţia centralei, proiectarea, modificarea instalaţiilor interioare din apartament, gazul consumat, electricitatea şi verificările periodice obligatorii.

Potrivit Ministerului Energiei, preţul gazelor naturale va crește de la 1 iulie până la 58,1 lei/MWh.

Până în 2021, preţul gazelor naturale aproape se va dubla faţă de valoarea din prezent, urmând să ajungă la circa 92,5 lei MW/h.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here