@ Clienții nemulțumiți scot la iveală neregulile de la proiectul imobiliar Ideal Residence din CUG, dezvoltat de firma omului de afaceri Petru Vicol @ O ieșeancă proprietară a unui apartament din complex a plătit suplimentar 5.000 de euro pentru o boxă la subsolul blocului @ Dezvoltatorul nu a spus că la subsol autorizația prevedea parcări și i-a păcălit pe locatari că le va preda boxele cu anumite finisaje @ După ce a încasat banii, le-a livrat niște ziduri neterminate din cărămidă @ Clienții care și-au exprimat nemulțumirea, pe lângă țeapă, s-au ales și cu injurii și invective din partea dezvoltatorului @ Autoritățile s-au pus în mișcare doar după plângerile clienților @ Poliția Locală l-a amendat pe dezvoltator pentru nerespectarea autorizației de construire
Un nou caz revoltător din lungul șir al țepelor imobiliare din Iași. Un ieșean care a dorit să achiziționeze o boxă de depozitare în blocul în care locuiește a fost păcălit de dezvoltatorul cu care a încheiat înțelegerea. Un locatar i-a plătit dezvoltatorului Petru Vicol 5.000 de euro pentru o boxă din subsolul blocului C1 din cartierul Ideal Residence.
Deși subsolul respectiv era destinat locurilor de parcare, Vicol l-a transformat în spații de depozitare fără a avea o autorizație de construire. Vicol le-a ascuns clienților faptul că nu deține autorizație pentru aceste lucrări, fapt ce i-a permis să încaseze zeci de mii de euro. Mai mult, i-a păcălit pe locatari că le va preda boxele cu anumite finisaje, dar după ce a încasat banii le-a livrat niște ziduri neterminate din cărămidă. Clienții care și-au exprimat nemulțumirea, pe lângă țeapa cu boxa, și-au primit un set de injurii și invective din partea dezvoltatorului. Poliția Locală l-a amendat simbolic pe Vicol cu 2.000 de lei, dar clienții au rămas cu țeapa.
Vrăjit din vorbe, făcut din acte
În vara lui 2020, între Georgiana S. și societatea Petro Grup a fost încheiată o promisiune de vânzare pentru un spațiu de aproximativ 10 mp la subsolul blocului C1 din ansamblul rezidențial Ideal Residence din zona Lacului CUG 2. Înțelegerea dintre părți prevedea achitarea a 24.198 lei inclusiv TVA, echivalentul a 5.000 de euro, astfel: 4.850 lei în avans și 7 rate lunare egale a 2.420 lei începând cu data de 26 iunie 2020 și o rată finală de 2.408 lei în ianuarie 2021. După achitarea ultimei rate, până la 31 ianuarie 2021 trebuia predat spațiul și încheiat contractul în formă autentică. Potrivit declarațiilor cumpărătorului, spațiul din subsolul clădirii trebuia să fie o boxă de depozitare, însă documentul încheiat la notariat face referire la un loc de parcare subteran.
„La momentul achiziționării, am vizualizat boxa care era ”la roșu”, adică construită din cărămidă, fără ușă, geam sau lumină. În acel moment ni s-a promis verbal de către persoana desemnată de societate să ne arate spațiul că la finalizarea lucrărilor se va face tot posibilul să avem și utilitățile de bază precum iluminatul. La semnarea antecontractului, am sesizat că spațiul vizualizat ca și spațiu de depozitare, respectiv boxă, este identificat în acte ca fiind loc de parcare. Inițial nu am dorit să semnez astfel antecontractul, însă fiind convinsă de către dna Ciobanu Maria, delegata societății, că la finalizarea termenului de plată actele vor fi în regulă, cu specificația de boxă, am semnat documentul.” susține Georgiana S.
Injurii în loc de boxă
După achitarea prețului prevăzut în antecontract, cumpărătorul a solicitat predarea boxei și încheierea contractului la notariat, dar a avut o mare surpriză: dezvoltatorul Petru Vicol a refuzat să-i predea boxa în condițiile negociate. În ciuda argumentelor și insitențelor cu privire la respectarea înmțelegrii, cumpărătorul s-a ales doar cu o serie de injurii și invective greu de reprodus din partea lui Vicol. Păcălită și cu banii luați, singura opțiune a cumpărătorului a fost să ceară ajutorul autorităților. Pe 18 ianurie, Georgiana S. transmite o plângere către Inspectoratul de Stat în Construcții în care anunță că Vicol execută lucrări de construcție fără autorizație la subsolul clădirii și descrie situația în care se află. „Conflictul propriu-zis a început în momentul în care l-am rugat pe domnul Vicol Petru (persoana care deține societatea) să finalizeze construcția boxei. Acesta mi-a adus injurii și mi-a transmis în mod public că am 3 variante: să mi se restituie banii și să renunț la boxă, să o finalizez independent prin costuri proprii sau să plătesc în plus societății pentru a finaliza construcția. Deoarece am respectat toți termenii contractului, am achitat avansul cerut și ratele la timp, consider că este abuzivă această solicitare de bani în plus față de suma de 5.000 euro stabilită prin anetcontract. Ulterior, am fost contactată de avocata dlui Vicol care mi-a transmis că la finalizarea termenului de plată voi primi un loc de parcare așa cum este stipulat în contract.”, se menționează în plângerea pe care Georgiana S. a depus-o la Inspectoratul de Stat în Construcții.
Autoritățile confirmă ilegalitătțile lui Vicol
ISC a transmis sesizarea privind lucările ilegale executate de Vicol la blocurile din CUG către Primăria Iași care, la rândul ei, sesizează Poliția Locală. Pe 5 februarie 2021, un agent de la Poliția Locală face verificările de rigoare la fața locului și constată că sesizarea era întemeiată. La subsolul blocului C1 din complexul Ideal Residence, Petru Vicol transformase parcare subterană în boxe pentru depozitare, fiind amendat cu 2.000 de lei.
„Contravenienta Petro Grup SRL a efectuat lucrări de construire în Iași, soșeaua Nicolina nr. 164W subsol, respectiv zidiri din cărămidă, compartimentări, cu destinația boxe, fără a deține autorizație de construire. Se dispune intrarea în legalitate prin obținerea autorizației de construire dacă condițiile urbanistice permit acest lucru, în caz contrar aducerea construcției la forma autorizată.” se menționează în procesul verbal de amendă întocmit de Poliția Locală.
Dezvoltatorul își încearcă vrăjeala la instanță
Vicol a contestat amenda aplicată de Poliția Locală. În cererea depusă la Judecătoria Iași Vicol folosește aceleași tertipuri și minciuni ca în relația cu clienții. În fața instanței Vicol a încercat să acrediteze ideea că ar fi făcut doar câteva compartimentări minore pe structuri ușoare, demontabile, mistificând realitatea.
„Cel mai important argument al plângerii rămâne faptul că lucrările de compartimentare pot fi realizate fără emiterea unei autorizații de construire conform art 11 din legea 50/1991. Lucrările realizate au calitatea de a fi nestructurale prin faptul că nu afectează structura construcției și nu intervin asupra acesteia și sunt demontabile prin faptul că permit aducerea terenului la starea inițială.”, se menționează în plângerea depusă la instanță de către avocatul Petro Grup, Isabella Galan Brînzaru.
Tupeul dezvoltatorului este fantastic. Legea 50 privind autorizarea lucrărilor de construcții prevede într-adevăr că pot fi executate lucrări fără autorizație doar în cazul în care se execută ”modificări de compartimentare nestructurală, demontabilă, realizată din materiale ușoare”. Ori, potrivit reclamațiilor locatarilor din blocul respectiv cât și a constatărilor polițiștilor locali la fața locului, Vicol a realizat „lucrări de compartimentare constând în zidiri din cărămidă cu destinația boxe”. Prin urmare, două elemente contrazic argumentația dezvoltatorului: zidurile din cărămidă nu sunt structuri din materiale ușoare, demontabile, și astfel nu se încadrează în excepțiile legii, iar schimbarea de destinație a subsolului din locuri de parcare în boxe este o operațiune care necesită autorizație de construire. Procesul a fost suspendat la finele anului trecut la cererea dezvoltatorului.
Altă țeapă marca Vicol
7IAȘI a prezentat recent cazul altor locatari din complexul Ideal Residence. Păgubiții descriu în detaliu modul de operare al dezvoltatorului, care pe alocuri capătă aspecte în afara legii. Vicol își ademenea clienții promițându-le apartamente la pachet cu locuri de parcare în subteran la prețuri promoționale. După ce „peștele” era prins și banii încasați, dezvoltatorul invoca tot felul de reglementări fictive introduse de Primăria Iași care nu i-ar mai fi permis să vândă locurile de parcare. Clienții acceptau să primească măcar apartamentul care era achitat într-o proproție consistentă, având promisiunea că locul de parcare va fi vândut ulterior. Promisiunile de vânzare erau modificate așa fel încât locul de parcare era scos din tranzacție și rămâneau doar în înțelegerile verbale dintre dezvoltator și client. După încheierea tranzacției pe apartamente, Vicol colecta bani pentru contravaloarea locurilor de parcare, însă fără a încheia un document scris cu clienții. După achitarea locurilor, clienții s-au trezit că Vicol refuză încheierea contractului de vânzare și de peste un an de zile nu au unde să-și parcheze mașina.
Rareș Neamțu
https://www.7iasi.ro/teapa-lui-vicol-din-cug-vinde-apartamente-cu-locuri-de-parcare-inexistente/