Curtea de Apel a desființat printr-o sentință definitivă una dintre cele mai scandaloase afaceri imobiliare orchestrată de primarul din Ciurea pe un teren al statului. Hotărârea magistraților a anulat toate documentele: contractul de concesiune, autorizația de construire și certificatul de urbanism. Coordonatele afacerii: un complex de nunți și evenimente cu spații de cazare, construit pe un teren de 7.000 metri pătrați al Primăriei Ciurea, prin intermediul unei firme din anturajul primarului și conectată prin mai multe contracte la primării PSD din județ. Primarul Cătălin Lupu (PSD) susține cauza firmei pe care a favorizat-o încă de la început și nu ia în calcul demolarea clădirii, deși nu au fost respectați indicatorii urbanistici, destinația, iar contractul de concesiune a fost declarat ilegal. „Ne sfătuim cu cei de la Prefectură ca să vedem. Vom contacta un consilier juridic de acolo și o să vedem, o să găsim o soluție”, a spus Cătălin Lupu, primarul comunei Ciurea. Judecătorii au fost însă categorici: „Rezultă fără echivoc faptul că încheierea contractului de concesiune nr. 14214/06.11.2019 și a actului adițional nr. 1430/08.11.2019 s-au făcut de către primarul comunei cu nerespectarea procedurii administrative”
O combinație de zile mari între un afacerist și primarul unei comune din zona metropolitană a Iașului a fost demontată definitiv de magistrații de la Curtea de Apel. Judecătorii au anulat autorizația de construire emisă de comuna Ciurea pentru sala de evenimente ridicată de firma BNB Prest Serv SRL la marginea localității, autorizație care a fost dată cu încălcarea regulamentului de urbanism, dar și în lipsa unor avize esențiale. Practic, primăria condusă de Cătălin Lupu (PSD) a avizat o construcție pe un teren public, fără respectarea indicatorilor și destinațiilor impuse în Planul Urbanistic General (PUG) al localității. În plus, terenul a fost înstrăinat către firmă prin intermediul unui contract de concesiune ilegal. Cu toate că sentința Curții de Apel a anulat toate actele (contract de concesiune, autorizație de construire și certificat de urbanism), primarul Cătălin Lupu nu cedează și caută soluții pentru ca firma BNB Prest Serv SRL să finalizeze proiectul.
BNB Prest este administrată în acte de Constantin Bejenaru, însă este controlată de către Vasile Tănăsucă, finul primarului PSD de la Grajduri.
Pensiune și sală de evenimente pe terenul primăriei
Curtea de Apel Iași a respins recursul depus de Primarul comunei Ciurea în procesul intentat de Prefectură, menținând practic sentința pronunțată anterior de către Tribunalul Iași.
În fapt, Cătălin Lupu, primarul din Ciurea, a emis un certificat de urbanism nr. 83/12.03.2020, cu o valabilitate de 24 luni, în scopul construirii unei pensiuni agroturistice, a unei săli de evenimente, acces auto, trotuare, amenajări exterioare, reclame luminoase pe fațade și în parcare, stâlp publicitar, împrejmuire teren, branșamente la utilități și organizare șantier pentru un teren din satul Curături, la marginea drumului județean DJ 248. Ulterior, a fost emisă și autorizația de construire. Însă, atât certificatul de urbanism cât și autorizația nu respectau Planul Urbanistic General (PUG), indicatorii urbanistici (procent de ocupare a terenului, coeficient de utilizare și regim de înălțime) fiind depășiți. În plus, nu a fost respectată nici destinația terenului prevăzută în PUG, zona fiind destinată locuințelor. Autorizația și certificatul de urbanism au fost de asemenea eliberate fără ca Primăria Ciurea să solicite firmei beneficiare să obțină avize esențiale, precum cel de la Direcția Silvică, având în vedere că terenul se învecinează cu pădurea.
Cum s-a ajuns la ilegalitatea de la Ciurea?
Firma administrată de Constantin Bejenaru a concesionat în octombrie 2019 prin licitație publică 5.000 mp de teren de la Primăria Ciurea cu doar 6.000 lei pe an, adică 0,1 lei/mp/lună. Însă, după doar o săptămână, fără organizarea unei noi proceduri, primarul Cătălin Lupu concesionează încă 2.000 mp de teren aceleiași firme printr-un simplu act adițional. Motivul este unul ireal: după organizarea licitației, și-au dat seama că PUG-ul nu permite ridicarea complexului turistic pe o suprafață atât de mică de teren. Totuși, la un an distanță, în noiembrie 2020, Primăria Ciurea a emis autorizația de construire pentru complexul propus de firma lui Tănăsucă. Inspectoratul de Stat în Construcții (ISC) a constatat faptul că autorizația de construire și certificatul de urbanism au fost emise ilegal și a sesizat Prefectura Iași pentru anularea acestor documente. În întâmpinarea depusă la instanță, Prefectura arată că cele două contracte de concesiune nu au avut la bază vreo hotărâre de Consiliu Local, așa cum prevede legea. În plus, nici primarul Cătălin Lupu nu fusese împuternicit de către Consiliul Local pentru semnarea contractelor de concesiune.
Primăria Ciurea a transformat în acte sala de evenimente în spații agricole pentru a fenta PUZ-ul
În întâmpinarea depusă la instanță, Primăria Ciurea susținea că o serie de construcții se pot realiza fără autorizație și că amplasarea unor clădiri de orice fel pe terenuri agricole având categoria de folosință arabil, vii și livezi și cele pentru îmbunătățiri funciare este permisă pentru obiective de investiții care servesc activității agricole, inclusiv spații administrative, aferente acestora. „Întrucât construcția autorizată se amplasa în extravilanul localității, pe terenuri din clasele 3, 4 și 5, stabilite în urma realizării unui studiu pedologic, având doar categoriile de folosință menționate, recurentul consideră că nu mai era necesară întocmirea unei documentații PUZ pentru introducerea terenului în intravilan”, se arată în acțiunea de la instanță.
Practic, Lupu a încercat să arate că acea construcție are altă destinație și că documentele pot fi emise fără PUZ.
Judecătorii au anulat toate documentele primăriei de la Ciurea
Magistrații au evidențiat faptul că Lupu a permis autorizarea pensiunii într-o zonă unde avea nevoie obligatoriu de PUZ și astfel, întreaga documentație trebuie anulată. Zona este reglementată, conform PUG; pentru locuințe familiale, însă cei de la primărie au încercat să schimbe destinația.
„Rezultă fără echivoc faptul că încheierea contractului de concesiune nr. 14214/06.11.2019 și a actului adițional nr. 1430/08.11.2019 s-au făcut de către primarul comunei cu nerespectarea procedurii administrative de inițiere a concesionării conform art. 308 alin. 4, lit. g din O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ, conform căruia studiul de oportunitate trebuie să cuprindă avizul obligatoriu al Administrației Naționale a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale privind încadrarea obiectului concesiunii în infrastructura sistemului național de apărare, după caz. În consecință, instanța de fond a apreciat în mod corect că certificatul de urbanism nr. 83/13.03.2020 și autorizația de construire nr. 174/19.11.2020 au fost emise în mod nelegal de către Primarul comunei Ciurea”, se arată în motivarea judecătorilor de la Curtea de Apel.
Primarul Lupu: „Trebuie să refacă actele pentru intrare în legalitate”
Deși ilegalitatea este evidentă, Cătălin Lupu, primarul comunei Ciurea susține că va căuta soluții pentru ca BNB Prest Serv să poată finaliza investiția.
„Am anulat autorizația. Trebuie să refacă actele pentru intrare în legalitate. O să ne consultăm cu juriștii ca să vedem. Instanța așa a decis”, a menționat Cătălin Lupu, primarul comunei Ciurea.
Mai mult, Lupu arată că va ajunge din nou la Prefectură pentru a se consulta cu juriștii și pentru a găsi o soluție ca firma reprezentată de Benejaru și controlată de Tănăsucă să nu piardă ceva. „Ne sfătuim cu cei de la Prefectură ca să vedem. Vom contacta un consilier juridic de acolo și o să vedem, o să găsim o soluție”, a mai spus primarul comunei Ciurea.
Vlad ROTARU
Singura solutie legala si viabila este arestarea excrocului de primar si demolarea constructiei, redarea terenului la forma initiala, pe banii primarului penal !