Randament maxim în afacerea controlată de Cătălin Gîrjan, soțul subprefectei de Iași, Adina Gîrjan. Societatea Edil Industry a încasat taxa de salubrizare de la primăriile din Neamț dar nu a plătit redevența către Consiliul Județean.Firma administrată de Cătălin Gîrjan, Edil Industry SRL, a lăsat o gaură de circa 520.000 lei în bugetul Consiliului Județean Neamț. CJ Neamț a reziliat contractul. La Iași, situația este similară. Însă Consilul Județean a aprobat o eșalonare a plăților în loc să rezilieze contractul. CJ Neamț arată motivele pentru care a reziliat contractul: „Întrucât la data prezentei, delegatul SC Edil Industry SRL înregistrează debite restante în sumă de 398.444,93 lei, precum și penalități în valoare de 119.069,78 lei, vă solicităm să luați măsurile necesare, conform prevederilor contractuale, pentru a asigura virarea sumelor datorate către bugetul Consiliului Județean Neamț”, arată oficialii instituției către asociația care gestionează salubritatea în județul vecin. Gîrjan a atacat decizia CJ Neamț în instanță și, în fața judecătorilor,a prezentat alte cifre.
Consiliul Județean (CJ) Neamț a reziliat contractul încheiat cu Edil Industry SRL Iași privind serviciile de salubrizare pe una din zonele regiunii nemțeme. Edil Industry a dat în judecată CJ Neamț și Asociația de Dezvoltare Intercomunitară „Econeamț”, Gârjan fiind nemulțumit de rezilierea contractului, prezentând în fața judecătorilor însă alte cifre contractuale față de ceea ce au indicat oficialii de la Consiliul Județean. 7IAȘI a prezentat într-o ediție anterioară modul cum Gîrjan a rămas fără contractul de la Neamț și cum a încercat să revină la butoane.
Una arată Cătălin Gârjan, alta indică CJ Neamț! Datorii cu aproape 200.000 lei mai mult decât prezentase firma
Concret, Gârjan a arătat că firma înregistra o datorie de doar peste 333.500 lei. Suma reprezenta patru rate trimestriale de redevență și penalități de întârziere în contul contractul de delegare a gestiunii serviciului de salubrizare din zona 4 Bicaz. În plus, acesta spusese și că nu era pentru prima oară când depășea termenul scadent, dar că până acum nu au fost probleme. Doar că oficialii Consiliului Județean Neamț au indicat o cu totul altă sumă pe care Edil Industry o datorează autorităților din județul vecin. Reprezentanții CJ Neamț arată că de fapt Edil Industry datorează aproape 400.000 lei doar în contul redevenței. La această sumă se adaugă încă aproape 120.000 lei penalități pentru neplata redevenței.
„SC Edil Industry, în calitate de delegat, a încheiat contractul de delegare prin concesiune a gestiunii unor activități componente ale serviciului de salubrizare al unităților administrativ-teritoriale membre ale Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Econeamț din zona 4, județul Neamț, nr.29/17-64/30.01.2017 cu Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Econeamț în calitate de delegatar. Până la data de 27.11.2024 societatea SC Edil Industry SRL a înregistrat datorii neachitate către UAT Județul Neamț, rezultate din contractul de delegare de 398.444,93 lei, precum și penalități de întârziere asociate sumelor datorate în valoare de 119.069,78 lei”, arată CJ Neamț într-un răspuns pentru 7IAȘI. Redevența lunară este în jurul a 78.000 lei.
Județul Neamț a solicitat rezilierea contractului
Trași în piept de Edil Industry SRL, cei de la Consiliul Județean Neamț au cerut Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Econeamț să rezilieze contractul cu firma. În plus, conform clauzelor din contract, societatea trebuie să presteze în continuare vreme de 90 de zile până instituția va găsi un alt operator de salubritate.
„Drept urmare, în vederea evitării cumulării de noi datorii, precum și recuperarea celor existente , UAT Județul Neamț a solicitat Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Econeamț activarea articolului 14, al. 4 din contractul de delegare. Societatea Edil Industry SRL are obligația continuării serviciului de salubrizare pe o perioadă de 90 de zile, până la desemnarea unui nou operator zonal”, mai susțin reprezentanții forului județean.
CJ Neamț: ”Neplata redevenței în 30 zile duce la rezilierea contractului”
7IAȘI prezintă adresa prin care CJ Neamț a indicat negru pe alb că Edil Industry are datorii către entitatea care se ocupă de gestionarea deșeurilor din județul vecin. În baza acestei adrese semnată de Daniel Harpa, președintele CJ Neamț, s-a ajuns la rezilierea contractului.
„Întrucât la data prezentei, delegatul SC Edil Industry SRL înregistrează debite restante în sumă de 398.444,93 lei, precum și penalități în valoare de 119.069,78 lei, vă solicităm să luați măsurile necesare, conform prevederilor contractuale, pentru a asigura virarea sumelor datorate către bugetul Consiliului Județean Neamț.
Totodată, vă reamintim că potrivit prevederilor art.14, al (4) din contractul de delegare mai sus menționat: <<neplata redevenței de către delegat în termen de 30 zile de la data scandenței, conform prezentului articol conferă delegatului dreptul de a considera contractul reziliat de plin drept fără a fi nevoie de nicio altă formalitate sau de intervenția unei instabțe judecătorești. Delegatul va rămâne obligat și după rezilierea contractului la plata redevenței datorate până la momentul retragerii delegării, precum și la plata penalităților de întârziere calculate, potrivit literei a) de mai sus>>”, se arată în adresa.
A încasat bani de la primării, dar nu a plătit redevența
Mai mult, Edil Industry SRL a încasat și de la primăriile din zona în care a activat, în ultima parte din 2024, circa 1.200.000 lei. Însă, deși autoritățile de la Neamț i-au permis să încaseze bani de la primării, Gîrjan nu a plătit redevența lunară. Asta i-a făcut pe cei de la CJ Neamț să grăbească rezilierea contractului cu societatea controlată de soțul lui Adina Gîrjan, subprefecta susținută de PNL la Iași.
Gîrjan e contrariat. Recunoaște că nu a plătit niciodată la timp și nu înțelege de ce i-a fost reziliat contractul
Firma condusa de Cătălin Gîrjan recunoaște în fața instanței că timp de 8 ani a încălcat sistematic contractul de delegare încheiat cu ADI Eco Neamț prin plata cu întârziere a redevenței datorate județului Neamț. Edil Industry afirmă că s-a aflat de nenumărate ori în situația de a fi sancționată cu rezilierea contractului, însă autoritățile județene de la Neamț au închis ochii de fiecare dată și l-au păsuit. Firma lui Girjan neagă dreptul ADI Eco Neamț de a înceta contractul și de a aplica anumite clauze contractuale, întrucât, susține el, a existat ”o înțelegere mutuală” prin care a fost modificat contractul.
„Pe perioada derulării contractului au fost numeroase depășiri ale termenului de plată de 30 de zile de la scadența ratei de redevență care nu au atras până în prezent din partea pârâtei a notificării de încetare anticipată a contractului. Astfel, din modalitatea de derulare a contractului de delegare se desprinde concluzia că părțile au înțeles mutual să aduca modificari clauzei initiale a contractului in sensul in care depasirea cu 30 de zile a termenului de scadenta a platii redeventei nu atrage de drept rezilierea contractului, ci calculul de penalitati”, sustin reprezentantii Edil Industry in contestatia depusa la Tribunalul Iasi.
Vlad ROTARU