Istoria României în imagini, pe YouTube. Momente cheie imortalizate în câteva cadre

 

 

Arhiva British Pathé şi-a publicat întreaga colecţie de filme pe site-ul YouTube, iar această iniţiativă a făcut ca peste 85.000 de materiale video rare din secolul al XX-lea să devină disponibile pentru publicul larg.
 

Această arhivă de filme, considerată una dintre cele mai prestigioase din lume, include înregistrări video cu momente istorice, dar şi cu altele mai degrabă insolite.

Pasionaţii de istorie vor putea de acum înainte să vizioneze peste 3.500 de ore cu unele dintre cele mai semnificative momente ale secolului trecut.

Reprezentanţii British Pathé consideră că aceste filme, realizate din 1896 până în 1976, acoperă fiecare aspect din cultura universală şi din domeniul ştirilor.

YouTube a coordonat acest proiect în colaborare cu compania germană Mediakraft Networks, un post de televiziune online.

Deşi filmele erau anterior disponibile spre vizionare pe site-ul British Pathé, în urma publicării pe YouTube, ele vor putea pentru prima dată să fie distribuite pe internet.

Într-o declaraţie comună, British Pathé şi Mediakraft Networks spun că proiectul lor a fost creat pentru a permite studenţilor, profesorilor şi junaliştilor din lumea întreagă să vizioneze, să distribuie şi să ataşeze în diverse materiale aceste înregistrări video cu o rezoluţie înaltă.

Pathé News este o companie care a produs jurnale de actualităţi, buletine de tip magazin difuzate în cinematografe şi documentare din 1910 până în 1970 în Marea Britanie.

Fondatorul său, Charles Pathé, a fost un pionier în era filmelor mute. Arhiva Pathé News este cunoscută în zilele noastre sub numele „British Pathé”. Ea include filme şi buletine de ştiri, este complet digitalizată şi disponibilă online.

Unele din aceste înregistrări prezintă evenimente importante din istoria României.

O înregistare emoţionantă este cea în care îi vedem pe regele Ferdinand şi regina Maria la ceremonia de încoronare de la Alba Iulia, în 1922, cu ocazia Marii Uniri.

 

Desigur, nu puteau lipsi filmele comuniste de propagandă, cum este acesta, care descrie activitatea muncitorilor în fabrici şi centrale electrice, în 1969.

 


 

Şi revoluţia din 1989 este prezentată printr-un scurtă înregistrare din Piaţa Revoluţiei.

 

 

 

(Sursa: descopera.ro)
 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here