ISPAL, o firmă consacrată în industria mobilei de lux și a prestării de servicii în domeniul prelucrării lemnului și a palului, având un portofoliu valoros cu peste 3.500 de clienți și parteneri de afaceri, este la un pas de a fi evacuată din spațiile și imobilele pe care le ocupă în Iași, pe B-dul Calea Chișinăului 22. Reprezentanții Teba Industry SA Iași au cerut recent în justiție predarea imediată a terenurilor și a clădirilor pe care le-a închiriat anterior către cunoscutul brand de mobilă, pentru datorii de aproape 10 miliarde de lei vechi. Avocații Teba susțin că patronii ISPAL nu și-au mai achitat încă din aprilie 2018, chiria, utilitățile și taxele de administrare aferente. Mai mult, producătorul de mobilă ar mai avea de plătit și un debit restant de cca 356.000 de lei tocmai din anul 2017.
“Solicităm evacuarea grabnică și necondiționată a SC ISPAL SRL din imobilele noastre. Evacuarea este o consecință firească a încetării efectelor contractului de închiriere”, susține într-o plângere, apărătorul Gabriela Laura Oargă, cea care apără interesele Teba Industry.
În replică, Ovidiu Pleșcan, administratorul ISPAL cere clemență și solicită o nouă rundă de întâlniri și discuții cu oficialii Teba sperând într-o renegociere amiabilă a contractului dintre părți.
Administratorii cunoscutului brand de mobilă ISPAL se află într-o situație extremă, fără ieșire. Pe motiv că au acumulat datorii la chirie și utilități de aproape 10 miliarde de lei vechi, locatorul (n.r.- Teba Industry) a cerut magistraților să decidă evacuarea SC ISPAL SRL (în calitate de locatar) din spațiile și imobilele închiriate anterior în Iași, pe B-dul Calea Chișinăului 22. Într-o acțiune înaintată Judecătoriei Iași, avocatul Teba, Gabriela Laura Oargă, a cerut în mod intempestiv predarea de îndată a imobilelor pe care le ocupă în prezent producătorul de mobilă, precum și achitarea chiririei și a utilităților. În opinia actualului administrator zonal al Teba Iași, Mirela Laura Pascu, datoria inițială a ISPAL depășește suma de 777.000 RON, din care peste 420.000 lei reprezintă doar contravaloarea chiriei, utilităților și taxelor de administrare a spațiilor și terenului aferente perioadei aprilie – iulie 2018. Mai mult, oficialii ISPAL ar mai avea de achitat și un debit restant în sumă de 356.579,85 de lei, aferent anului 2017. Deși apărătorii Teba Industry au transmis către conducerea ISPAL numeroase adrese și notificări în care au solicitat plata datoriilor, începând cu luna iulie 2018 nu a mai fost efectuată nici o plată benevolă. Pe perioada tatonărilor și discuțiilor dintre părți, plata tuturor utilităților și a taxelor aferente, a revenit tot Locatorului Teba Industry.
Clădiri și terenuri închiriate, în suprafață de 12.000 de metri pătrați
Contractul de închiriere dintre ISPAL și Teba Industry a fost reînnoit, semnat și parafat în data de 2 aprilie 2018. În documentul oficial, s-a stipulat clar că reprezentanții Teba au închiriat producătorului de mobilă clădiri în suprafață de 11.555 mp plus un teren de cca 1500 mp, intabulat în Cartea Funciară a Municipiului Iași. În schimbul folosinței acestor spații și imobile, cei de la ISPAL s-au obligat să plătească o chirie lunară. De asemenea, conform contractului, producătorul de mobile avea obligația să achite lunar contravaloarea chiriei și a taxei de administrare, până la data de 10 ale lunii, precum și contravaloarea utilităților consummate până pe data de 31 a fiecărei luni, pentru luna anterioară.
“Având în vedere faptul că nici măcar în iulie 2018, firma ISPAL nu a procedat la plata chiriei și nici a celorlalte obligații scadente, aferente lunilor aprilie – iunie 2018, după rugăminți și insistențe zadarnice, am fost nevoiți să-i acționăm în judecată. Întrucât producătorul de mobile nu a înțeles că-și achite datoriile, firma noastră a emis o declarație unilaterală de reziliere a contractului”, arată reprezentanții Teba.
“Au încercat să tărăgăneze lucrurile. Spațiile noastre sunt ocupate ilegal”
“Într-o notă scrisă datând 3 iulie 2018, am solicitat conducerii ISPAL ca să elibereze și să ne predea definitiv spatial. Aceștia din urmă au încercat însă să tărăgăneze evacuarea, cu rea-credință. În cadrul unor negocieri purtate pe 9, 10 și 18 iulie 2018, oficialii ISPAL nu au venit cu soluții concrete referitoare la evacuare astfel încât noi am procedat la trimiterea actelor și documentelor către Biroul Executorilor Judecătorești (BEJ Sîrbu & Vezeteu). Începând cu data de 3 iulie 2018, cei de la ISPAL au pierdut dreptul de a folosi imobilele noastre. În prezent, pârâta (n.r.-ISPAL) ocupă ilegal și fără nici un drept imobilele noastre situate pe Calea Chișinăului 22, aceste spații și clădiri fiind proprietatea noastră”, se arată în acțiunea judecătorească de evacuare, semnată de administratorul Mirela Laura Pascu dar și de avocata Gabriela Laura Oargă. Mai mult, reprezentanții Teba Industry le cer magistraților ca să-i oblige pe patronii ISPAL, la plata cheltuielilor de judecată. “Încă din primăvară, producătorul de mobilă nu a mai efectuat nici o plată benevolă către noi. Creanța este certă, lichidă și exigibilă”, au conchis apărătorii Teba.
Administratorii ISPAL vor să dea “la pace” cu oficialii Teba Industry
În replică, reprezentanții ISPAL, prin intermediul administratorului Ovidiu Pleșcan și apărătorul Daniela Croitoru, încearcă să forțeze o nouă rundă de întâlniri și discuții cu administratorii Teba, într-o încercare disperată de a renegocia amiabil contractul semnat între părți. La un moment dat, pe perioada procesului, avocații ISPAL au formulat chiar și o cerere de recuzare a judecătoarei Elena Roxana Pienescu, președinta completului de judecată, pe motiv că aceasta ar fi pronunțat anterior o decizie controversată, dar solicitarea a fost în cele din urmă respinsă ca fiind neîntemeiată.
“I-am comunicat în scris administratorului principal al Teba, domnului Constantini Eugenio Donato, faptul că noi dorim să rediscutăm o parte din clauzele contractelor încheiate și pentru că firma ISPAL a efectuat în toată această perioadă mai multe lucrări de amenajare și modernizare a spațiilor închiriate. Menționăm că, toate investițiile făcute pentru renovarea, modernizarea, igienizarea și aducerea la parametrii normali a imobilelor închiriate anterior se pot dovedi prin acte și documente oficiale. Solicităm rediscutarea și renegocierea contractelor cu Teba”, a menționat, într-o notă scrisă, administratorul ISPAL, Ovidiu Pleșcan.
“S-a creat o situație neplăcută din cauza dificultăților financiare din piață”
“În contextul accentuării crizei economice ce a cuprins toate segmentele vieții social-economice, a adâncirii derapajelor de la normalitate și a măririi numărului de situații în care partenerii cărora le prestăm servicii, dar și celelalte persoane juridice cu care colaborăm, sunt în imposibilitatea de a-și onora obligațiile contractuale la termen, motivând de regulă lipsa lichidităților pe piața financiară, vă solicităm să aveți amabilitatea, ca să rediscutăm o parte a clauzelor contractuale. Totul pentru a clarifica în amănunt modalitatea de derulare a colaborării viitoare, în scopul de a îndepărta orice îndoială cu privire la claritatea acestor clauze. Facem această solicitare și motivat de faptul că SC ISPAL SRL este o firmă consacrată în domeniul industriei de mobilă, având peste 3500 de parteneri și clienți în portofoliu. Pe de altă parte, dorim ca nota noastră de corectitudine și seriozitate în afaceri, să existe și să fie solidă în continuare”, a explicat, într-o întâmpinare, administratorul ISPAL, Ovidiu Pleșcan, prin intermediul apărătorului Gabriela Laura Oargă.
Teba, o afacere păguboasă pentru statul român
La sfârșitul lui august 2018, Complexul Teba Industry – fosta Tomiris SA, urmașa post-decembristă a Întreprinderii de Mătase “Victoria” Iași, are un nou proprietar. Mai precis, activele Teba au fost preluate, în urma semnării și parafării unui contract de vânzare-cumpărare, de către firma bucureșteană PK Ebony SRL, o subsidiară a cunoscutei societăți de investiții Prime. Potrivit unor surse din piața de capital, prețul total al tranzacției ar fi fost de cca 28,8 milioane de euro, PK Ebony preluând între timp toate clădirile, spațiile și terenurile fostei Tomiris. Mai bine zis, o avere însumând peste 10 hectare de teren a fost vândută definitiv în schimbul unui pumn de arginți. Afacerea deosebit de păguboasă pentru statul român a fost criticată în termeni extrem de duri de către mai mulți oameni de afaceri ieșeni, dar și de juriști și avocați, buni cunoscători în ale tranzacțiilor imobiliare, în speță de Dragomir Tomașeschi, fostul prefect al Iașului din perioada 2009 – 2012. La un moment dat, avocatul Tomașeschi ar fi explicat clar, cu subiect și predicat, că, în urma unor escrocherii și tunuri imobiliare de acest gen, Iașul pierde de fapt nici mai mult, nici mai puțin decît un miliard de euro, oferind apoi și alte exemple negative cum ar fi înstrăinarea dubioasă a societăților comerciale Iașitex, dar și a RomCarbon.