Îs muieți posmagii? Mulți ieșeni preferă ajutorul de șomaj în loc să se angajeze

Preferă să trăiască lunar cu ajutorul de şomaj, în loc să se angajeze pe un salariu cel puţin dublu. Este paradoxul de pe piaţa muncii din județul Iaşi. Deşi posturi sunt destule, iar statisticile Agenţiei pentru Ocuparea Forţei de Muncă arată că sunt aproape 15.000 de şomeri, reprezentanţii firmelor ieşene se plâng că nu reuşesc să găsească personal, arată Digi24.

 

Pe site-ul AJOFM Iaşi sunt scoase la concurs 200 de locuri de muncă, iar pe site-urile de mică publicitate există alte sute de astfel de anunţuri.

 

Patronul unui restaurant cu specific românesc, de exemplu, încearcă de două luni să angajeze 10 chelneri şi bucătari. Salariile pornesc de la 1.000 de lei.„Am avut şi surprize mi-au zis: domnule, trebuie să iau un pachet. Și au dispărut. Programul nostru este, zic eu, ideal, de la un 10 dimineaţa până la un 6”, spune Dan Gorbănescu, proprietar restaurant.

 

Directorul unei firme de construcţii, în schimb, a organizat şi cursuri de specializare pentru cei care nu aveau experienţă în domeniu. „Primesc o sumă între 400-500 de lei ca să urmeze aceste cursuri şi nu sunt amatori”, spune Paul Butnariu, director firmă construcţii.

 

Asta deşi statisticile Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă arată că la sfârşitul lunii trecute existau aproape 15.000 de șomeri. „În judeţul Iaşi se înregistrau 14.890 persoane aflate în căutarea unui loc de muncă. Dintre acestea, 3.100 sunt persoane care beneficiază de indemnizaţie de şomaj”, afirmă Adriana Sârghie, purtător de cuvânt AJOFM Iaşi.

 

Peste 77% dintre şomeri sunt la sate. Oamenii de acolo preferă să stea acasă cu ajutorul social decât să facă naveta în Iaşi.

 

„Cu zece milioane (1.000 lei – n.red.) nu îţi convine să te duci la muncă, dai pe navetă, mâncare, nu, nu-ţi convine, nu-ţi rămân bani deloc”, spune un tânăr.

 

„Am căutat un loc de muncă, dar salariul era foarte mic, 700. (Şi v-ar fi ajuns banii ăştia?) Nu, nu, păi dai pe navetă şi ce îţi mai rămâne? (Aţi preferat, practic, să primiţi ajutor social) Păi da, că altă posibilitate nu am avut”, spune o ieșeancă.

 

La polul opus se află persoanele de peste 50 de ani, care nu reuşesc să se angajeze tocmai din cauza vârstei. Gheorghe Ababei, de exemplu, are 52 de ani şi îşi caută de trei ani un loc de muncă ca şofer profesionist.

 

„Nu găsesc, la vârsta mea, 52 de ani, nu mă primeşte nimeni, spune că am păr alb în cap”, spune Gheorghe Ababei, şomer.

 

Statistica AJOFM arată că din numărul total de şomeri din judeţul Iaşi, 727 au studii superioare şi 1.938 au studii medii. Rata şomajului este de 4,94 la sută.

 

(Sursa: digi24.ro)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here