Ion Iliescu: „Se creează retorica rusofobă în scop electoral”. Cine e „războinicul voios” din România pe care-l critică fostul preşedinte

 

 

Fostul preşedinte al României, Ion Iliescu, explică pe blogul personal relaţia României cu Rusia, apreciind totodată că retorica rusofobă din ultima perioadă este folosită în scop electoral, informează gândul.
 

Fostul preşedinte afirmă faptul că România nu are în prezent nicio înţelegere cu Rusia în ceea ce priveşte Ucraina, amintind că relaţiile dintre cele două ţări au necesitat însă „o normalizare” înainte de 2004, ca o condiţie a aderării la NATO şi UE.

Iată fragmentul în care Ion Iliescu vorbeşte despre relaţia Româniie cu Rusia, în contextul intrării ţării noastre în NATO şi neagă existenţa oricărei înţelegeri cu Putin în porivinţa Ucrainei:

„Imediat după invitarea României de a adera la NATO, în noiembrie 2002, la Praga, preşedintele George  W. Bush îndemna România, în discursul său din Piaţa Revoluţiei, să fie o punte către Federaţia Rusă. De fapt, era o invitaţie la normalizarea relaţiilor cu Moscova, care ar fi permis şi o stabilizare a crizei transnistrene. Nimeni nu poate ignora faptul că Federaţia Rusă este atât parte a problemei transnistrene, cât şi parte a soluţiei la această criză, lucru valabil şi în cazul Ucrainei”, scrie fostul preşedinte pe blogul său. 

În opinia sa, era necesară o „înţelegere” cu Putin în acest sens. „Pentru a putea fi parte a soluţiei crizei transnistrene, România trebuie să aibă o relaţie normală cu Moscova. Asta a fost ”înţelegerea” cu Putin, care, ca şi mine, ce reprezentam statul român, nu se reprezenta pe sine, ci statul rus”.

 

Se încearcă stimularea fricii de Rusia

Pe de altă parte, Ion Iliescu atrage atenţia că stimularea fricii faţă de Rusia se face din motive electorale.

„Se foloseşte în campanie retorica rusofobă în scop electoral. Uităm un fapt esenţial: suntem membrii celei mai puternice alianţe politico-militare, şi nu văd vreo naţiune sau alianţă capabile să atace sau să intre în conflict armat cu NATO sau cu una dintre ţările membre ale NATO (…) Voioşia războinică a unor politicieni şi oameni publici din România este de neînţeles şi de neacceptat. NATO este o alianţă defensivă, şi are instrumentele pentru a descuraja orice adversar”, mai notează fostul preşedinte.

 

 

 

(Sursa: gandul.info)

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here