Ion Iliescu, despre contestatarii proiectului Roșia Montană: „Băieții ăia din piață, săracii, nu știu mare lucru!”

Fostul președinte al României, Ion Iliescu, e în favoarea exploatării aurului de la Roșia Montană şi spune că protestatarii faţă de proiect nici măcar nu cunosc bine problema, comparându-i cu cei din secolul XIX, care se temeau de venirea trenului.



„Băieţii ăia din piaţă, săracii, dacă o să staţi de vorbă cu ei, nu ştiu mare lucru, nu au de unde să ştie, sunt oameni de specialitate care cu greu se pronunţă într-o asemenea chestiune. Altminteri, fieştecine de pe stradă îşi dă cu părerea. În democrație, asta înseamnă dezbatere deschisă, să se pronunţe cei care ştiu despre ce e vorba”, a spus Iliescu pentru Ziare.com.

Preşedintele de onoare al PSD spune că aurul nu se poate exploata fără cianură şi ca principală problemă e lipsa locurilor de muncă din zona Roşia Montană.

„Am impresia că cei mai mulţi protestatari nici nu ştiu despre ce este vorba, e o modă să ieşi în piaţă. Altminteri, e o problemă care stă în dezbatere de ani de zile, dar neadoptarea unei hotărâri ne privează de o activitate utilă, necesară zonei respective, unde nu mai sunt locuri de muncă şi surse de venituri pentru societate şi stat.

Nu sunt foarte în temă cu problemele de fond ale acestei exploatări, se pare că fără cianură nu se poate realiza extragerea aurului, nu ştiu dacă e undeva în lume o tehnlogie fără cianuri. Cu cianură se lucrează demult. Sunt substanţe chimice care prezintă un anumit grad de pericol, dar există tehnologia necesară pentru a îndepărta pericolele”, crede Iliescu.

Fostul şef al statului spune că nu putem să stăm să ne uităm la resursele naturale.

„Ar trebui întrebaţi ce vor, dacă ştiu ce vor. Sunt nişte chestiuni conjuncturale, nu asta e important, ci importantă e decizia care se adoptă, să aibă un temei solid (…) nu există extragere a aurului fără folosirea acestor substanţe. Şi atunci, ce facem, stăm şi ne uităm la resurse şi nu le folosim?

Vă amintiţi poeţii din secolul XIX, îngroziţi de venirea industriei, care pune în pericol lumea, de venirea trenului cu fum şi aşa mai departe. Asta era reacţia sentimentală a anumitor oameni care trăiau într-o anumită istorie, dar industria şi-a făcut loc şi a fost un salt în civilizaţie”, a conchis Iliescu.

 

 (Sursa: ziare.com)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here