Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, la ceremonie de decorare a unor personalităţi şi instituţii din domeniul cultural, cu prilejul Zilei Culturii Naţionale, că această zi este şi o ocazie prin care societatea îşi exprimă gratitudinea pentru „contribuţia artiştilor contemporani la sporirea tezaurului culturii româneşti”.
„De Ziua Culturii Naţionale, recunoaştem rolul personalităţilor culturale româneşti în modernizarea şi democratizarea României, în aderarea la valorile europene. Va rămâne înscrisă cu majuscule în cronici implicarea exemplară a gânditorilor, a artiştilor, a promotorilor şi a întemeietorilor de instituţii de cultură în afirmarea identităţii, a statalităţii şi a unităţii naţionale a României. Această zi de sărbătoare este, totodată, şi prilejul exprimării gratitudinii societăţii pentru contribuţia artiştilor contemporani la sporirea tezaurului culturii româneşti. Înscrisă în dialogul şi în schimbul mondial de valori, prin participări prestigioase la festivaluri şi concursuri internaţionale, creaţia contemporană ridică constant prestigiul ţării noastre. În acest context, fiecare dintre dumneavoastră şi-a asumat, prin activitate şi operă, misiunea de a îmbogăţi cultura românească şi de a o promova în faţa lumii întregi”, a declarat Klaus Iohannis, relatează News.ro.
În acest context, el a vorbit şi despre poetul naţional Miiha Eminescu.
„Domnule Gheorghe Zamfir, Dumneavoastră aţi purtat în cele patru zări vibraţia şi acordurile spaţiului mioritic. Pentru mulţi, profunzimea folclorului românesc se identifică cu sunetul ancestral al naiului şi cu virtuozitatea lui Gheorghe Zamfir! Domnule Mircia Dumitrescu, Activitatea dumneavoastră impresionează prin energia debordantă pe care o demonstraţi în spaţiul academic şi în atelier. Prin largul spectru al expresiilor artistice pe care le abordaţi, cu inspiraţie şi succes, opera şi activitatea dumneavoastră sunt, pentru generaţiile care au avut şansa de a le fi mentor, un exemplu de urmat! Distinşi oaspeţi, Sărbătorită de ziua naşterii poetului naţional, Mihai Eminescu, Ziua Culturii Naţionale este şi o potrivită ocazie de a aprecia dialogul intercultural şi contribuţia minorităţilor naţionale la bogăţia expresiilor artistice cu care ne prezentăm lumii”, a completat şeful statului.
De asemenea, preşedintele Iohannis a spus că „în ultimele două secole, modernitatea României s-a configurat prin asumarea valorilor umaniste, prin încadrarea ţării noastre în procesele politice, economice şi sociale occidentale”.
„Domnule Luan Topciu, Domnule Ştefan Balog, Domnule Ioan Hădărig, Dumneavoastră v-aţi distins prin valorificarea patrimoniului cultural al minorităţilor naţionale, prin energia cu care aţi potenţat dialogul cultural interetnic şi l-aţi prezentat publicului român şi celui de peste hotare ca pe una dintre valorile şi caracteristicile culturii noastre! În ultimele două secole, modernitatea României s-a configurat prin asumarea valorilor umaniste, prin încadrarea ţării noastre în procesele politice, economice şi sociale occidentale. Acest proces istoric s-a sprijinit pe cunoaşterea, pe dialogul şi pe interferenţele dintre cultura spaţiului românesc şi cea europeană. Dumneavoastră, domnule Geo Vasile, prin activitatea de decenii în slujba dialogului cultural, dovediţi importanţa, actualitatea şi vitalitatea acestei relaţii. Mă bucur să îi felicit pe cei care, în cei 70 de ani de la înfiinţare, au urcat pe scena Teatrului de Stat din Constanţa, slujind peste milenii muza lui Ovidius!”, a adăugat şeful statului.
Klaus Iohannis a amintit despre faptul că ţara noastră a aniversat recent 15 ani de la aderarea României la Uniunea Europeană.
„O opţiune politică şi expresia voinţei naţiunii, dar şi desăvârşirea unui proces care a caracterizat societatea şi cultura românească în ultimul secol şi jumătate. Nu întâmplător, una dintre cele mai trainice legături cu valorile Uniunii Europene este realizată de domeniul cultural din România! De aceea, este nevoie nu numai să apreciem, dar şi să susţinem acţiunea sa în promovarea coeziunii sociale, a înţelegerii, a respectului reciproc şi a toleranţei. Cu ocazia apropiatei celebrări a Zilei Culturii Naţionale, vă doresc să rămâneţi în sufletul publicului mulţi ani de acum înainte, iar opera dumneavoastră să rămână pentru totdeauna între valoroasele repere ale culturii noastre!”, a conchis Iohannis.