Investitorii străini: Taxa pe stâlp va duce la falimente şi concedieri

 

 

Taxa pe stîlp trebuie eliminată pentru că va avea efecte negative pe termen lung, cum ar fi falimente şi concedieri, şi va duce la dublarea sau chiar triplarea impozitului pe profit, a declarat miercuri Daniel Anghel, membru în conducerea Consiliului Investitorilor Străini din România (FIC).
 

„Susţinem eliminarea totală a impozitului pe construcţii sau în cel mai rău caz suspendarea aplicării prevederilor OUG 102 în forma actuală şi înlocuirea cu un nou act normativ care să prevadă reducerea cotei de impozitare împreună cu modificarea bazei impozabile în valoare fiscală netă”, a explicat Daniel Anghel.

În caz contrar, oamenii de afaceri susţin cel puţin protejarea investiţiilor noi prin acordare a unei perioade de graţie de 3-5 ani.
 

„Impozitul va genera pierderi enorme pentru companii, prin dublarea sau chiar triplarea impunerii în anumite industrii.În plus, există industrii în care veniturile sunt fixe iar profiturile sunt reduse, acestea aflându-se totodată în imposibilitatea de a transfera costul impozitului în tarifele practicate. Unica soluţie pentru companiile din acestea industrii nu rămâne decât falimentul”, a mai spus reprezentantul FIC.

Un exemplu practic, prezentat de Daniel Anghel, se referă la o societate care are în patrimoniu o construcţie în valoare de 25 de milioane de euro şi un profit de 1,5 milioane de euro. În consecinţă, impozitul pe profit datorat de această companie este de 240.000 de euro, în vreme ce impozitul pe construcţii este de 375.000 de euro.

De asemenea, oamenii de afaceri atrag atenţia asupra faptului că impozitul este excesiv şi ajunge la 15% – 90% din valoarea activului (nu ia în calcul amortizarea) pe durata de viaţă a caestuia care poate fi de zeci de ani. În plus, nu se face o diferenţiere clară între activele funcţionale şi cele casate, inactive temporar, în conservare, sau în curs de dezmembrare. Mai mult, impozitul se aplică chiar şi în situaţia activelor înstrăinate în anul curent.

 

Impozitarea dublă este un alt aspect reclamat de oamenii de afaceri,  având în vedere că apare un conflict între autoritatea locală şi ANAF, eolienele , antenele şi modernizările fiind deja impozitate la nivel local.

În concluzie, oamenii de afaceri susţin că, pe termen mediu şi lung, vor fi obligaţi să îşi reconsidere planurile de investiții, iar pe termen lung efectul asupra investiţiilor străine va major.

Daniel Anghel a spus că mai există o şansă pentru modificarea impozitului în parlament, unde urmează să fie dezbătută legea de aprobare a Ordonanţei 102, privind impozitul pe construcţiile speciale.

 

 

 

(Sursa: capital.ro)

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here