Contrar unor puncte de vedere foarte răspândite și populare, dar care nu vin din partea unor persoane avizate, ochelarii de soare pentru copii reprezintă un moft. Lucrurile nu stau însă așa, excepție făcând situațiile în care în loc de lentile, este folosită banalul plastic colorat. Când și cum alegem ochelarii de soare pentru cei mici aflăm de la medicul oftalmolog Manuela Grosu.
- Sunt ochelarii de soare pentru copii un moft sau, dimpotrivă, o necesitate?
Ochelarii de soare la copii reprezintă un subiect controversat în cadrul specialiștilor oftalmologi, respectiv prin faptul că nu există un protocol care să indice purtarea ochelarilor de soare la copii și în special la cei sub vârsta de doi ani. La vârste mici, sub doi ani, datorită unor factori care țin de dezvoltarea ochiului și de colaborarea cu copilul specialiștii nu se recomandă purtarea ochelarilor de soare. Ar fi de preferat să protejăm ochii copiilor de radiații UV prin metode alternative, respectiv pălăriuța de soare, protecție la cărucior și evitarea expunerii la soare în perioadele cu radiații UV ridicate. La copiii peste doi ani se indică purtarea ochelarilor de soare, în special când expunerea la razele solare este mai mare( la mare, reflexiile razelor la nivelul apei sau pe zăpadă în timpul iernii). Personal nu consider că este un moft purtarea ochelarilor de soare, atât timp cât este purtat de necesitate și sub recomandarea medicului oftalmolog.
- De la ce vârstă pot purta copiii ochelari de soare?
Cum am spus și mai sus, nu aș recomanda părinților să cumpere ochelari de soare copiilor cu vârsta mai mică de doi ani.
- Mulți copii sunt atrași de ochelarii de soare cu personaje din desene animate pe care îi găsim în supermarket-uri sau benzinării. Cum ne putem da seama dacă acești ochelari sunt sau nu dăunători pentru ochii celor mici?
Piața de consum este invadată de diverse modele de ochelari ,de firmă sau nu, însă acest lucru nu garantează că este și sănătos pentru ochi. În multe magazine care nu sunt de specialitate, acești ochelari au ca și lentile doar un plastic colorat care poate dăuna foarte mult prin faptul că în spatele acestei lentile pupila se dilată mult mai mult, permițând să pătrundă în ochi o cantitate mult prea mare de radiații UV care afectează cristalinul și retina, determinând apariția unor leziuni ireversibile. Eu recomand părinților întotdeauna în momentul în doresc să achiziționeze ochelari de soare, să îi cumpere doar din magazinele de specialitate și să fie atenți la unele specificații. Fiecare ochelari de soare pentru copii trebuie să conțină pe ramă sigla CE respectiv conform cu normele europene și UV 400 care reprezintă protecția pe care o asigură ochelarul împotriva radiațiilor. În ultimii ani au apărut lentilele de soare cu polarizare care oferă o protecție și un comfort în plus.
- Cum protejăm de soare ochii copiilor care sunt purtători de ochelari de vedere?
În cazul copiilor cu probleme de vedere, purtători de ochelari de vedere, există posibilitatea prescrierii unor lentile de soare cu dioptrii, astfel încât avem în aceeași ochelari și corecția viciului de refracție și protecția împotriva radiațiilor solare. În anumite anomalii congenitale se indică purtarea lentilelor fotocromice, care își schimbă culoarea în funcție de luminozitate.
- Când este recomandat să mergem cu copiii la oftalmolog? Care sunt semnele care ar trebui să ne îngrijoreze în ceea ce privește sănătatea oculară a copiilor?
În cazul copiilor și nu numai, un consult oftalmologic nu este niciodată prea devreme. Asociația de oftalmopediatrie a stabilit norme clare cu privire la efectuarea consultului oftalmologic la copii și anume : Un prim consult de rutină trebuie efectuat în prima luna de la naștere, pentru a depista la timp anomalii congenitale și a putea interveni pentru a menține o dezvoltare a vederii corespunzătoare. Ulterior, bebelușii între 6 luni și un an ar trebui să efectueze un consult de rutină chiar dacă nu există patologie oftalmologică în familie. În jurul vârstei de 2 ani putem deja testa acuitatea vizuală a copilului, existența strabismului și nu numai, chiar dacă la această vârstă există o anumită reticență din partea copilului vizavi de vizitele la doctor. Metode de testare există și un medic răbdător, ajutat de o aparatură corespunzătoare poate testa și depista la timp o afecțiune care poate pune probleme grave de dezvoltare a vederii. Din păcate, în țară noastră încă avem copii aduși prea târziu la oftalmolog și în momentul respectiv nu putem interveni cu prea multe metode de recuperare a vederii. O educație sanitară a populației, o colaborare strânsă cu medicii de familie și cu cadrele didactice ar putea ajută la o depistare mai precoce a problemelor de vedere la copii. Deci, ca și concluzie niciodată nu e prea devreme pentru un consult oftalmologic la copii.
Pe Manuela Grosu o găsiți aici:
Facebook: https://www.facebook.com/dr.GrosuManuela/
Web: http://profilens.ro/
Andrei Viliche