Interviu cu senatorul USRPLUS Marius Bodea: „Alexe și Chirica nu mai sunt la conducerea PNL, dar sunt doi penali cu multe dosare la conducerea Primăriei și a Consiliului Județean”

  1. USR-PLUS este la guvernare de aproape 8 luni. În campaniile electorale partidul a promis românilor adoptarea unor reforme imediate, însă acest lucru nu s-a concretizat încă. Care sunt motivele și când își va îndeplini USR promisiunile?

 

USR PLUS se află astăzi la guvernare într-o coaliție complicată, rezultată însă din votul românilor, ea este expresia a ceea ce au votat oamenii în urmă cu mai puțin de un an. La fel ca toate partidele, am avut un program de guvernare cu care ne-am prezentat în alegeri, dar astăzi guvernăm în baza unui program de guvernare care a fost convenit în urma negocierilor dintre USR PLUS, PNL și UDMR. Unele promisiuni s-au materializat, iar două dintre cele mai importante pe care le-aș pomeni se referă la deblocarea marilor proiecte de infrastructură rutieră care privesc Moldova și la aplicarea principiului transparenței. Oriunde avem miniștri USR PLUS, transparența este o certitudine, chiar dacă asta a făcut deja victime sau miniștrii sunt luați „în cătare“ permanent.

A7 și A8 sunt astăzi mai mult decât cerințe ale societății civile, sunt proiecte mature, cu un parcurs administrativ clar și ne apropiem și de termenele de execuție. Pentru A7 și porțiuni din A8 avem deja orizontul, dat de PNRR, august 2026 sau pierdem banii. Aici nu avem nimic de discutat sau amânat. Nevoile României în domeniul infrastructurii de orice fel sunt uriașe, și chiar și cu fondurile generoase generate ca răspuns la pandemia covid-19, banii sunt încă foarte puțini. Vom termina toate proiectele mari dacă ne vom împrumuta mai mult pentru lucrări publice și mai puțin pentru a acoperi găurile bugetare ale risipei.

În privința altor reforme, care au nevoie de fiecare vot al parlamentarilor coaliției, lucrurile stau mai complicat. Dacă ne referim la SIIJ sau la legile Justiției, aici lucrurile sunt limpezi. USR PLUS nu dorește să negocieze nimic din ceea ce a promis în campania electorală, a fost inclus în programul de guvernare al coaliției și a fost convenit prin MCV sau a venit ca urmare a recomandărilor GRECO ori ale Comisiei de la Veneția. Astăzi se reproșează USR PLUS că nu negociază, de exemplu, desființarea de formă a SIIJ prin trecerea sa la Parchetul General (aceeași Mărie cu altă pălărie!). Ministrul Justiției a trecut deja prin Guvern și desființarea Secției Speciale și a pus în dezbatere și modificările la Legile Justiției (în fapt, repararea nenorocirilor produse în epoca Dragnea). UDMR spune deschis că nu votează în Parlament reformarea Justiției, PNL declarativ spune că da. Suntem într-un blocaj. Le putem pune pe toate pe ordinea de zi a Parlamentului și pică la vot.

O altă mare durere este însă reforma electorală, alegerea primarilor și președinților de consilii județene în două tururi. Asta e o reformă pe care, pare uneori, doar USR PLUS și-o dorește și este esențială pentru resetarea feudelor din județe.

Cei mai atacați miniștri astăzi sunt cei ai USR PLUS și dintr-un motiv foarte simplu. Au pornit reforme dureroase pe care toate grupările de interese care au căpușat statul român vreme de decenii nu le vor aplicate. Și atunci toate tunurile se îndreaptă asupra singurei formațiuni politice care are voința să facă reformă.

 

  1. Vedem tot mai multe informații cu privire Planul Național de Redresare și Reziliență și constatăm că Uniunea Europeană întârzie să aprobe acest document. Ce se întâmplă de fapt cu PNRR și de ce nu a fost aprobat încă de UE? Suntem în pericol să pierdem sume de bani din această cauză?

 

Nu suntem în pericol de a pierde sume de bani. PNRR-ul va fi aprobat în această toamnă, iar România va primi, la fel ca toate celelalte state, acea sumă în avans. Că s-a născut greu acest document, este vizibil pentru toată lumea. De fapt, anul trecut PNL-ul a făcut un draft de PNRR care a fost prezentat în campania electorală. Campania a trecut, USR PLUS a trebuit să ducă la bun sfârșit acest demers. Au început negocierile în interior cu partidele din coaliției, dar mai ales în exterior, unde Comisia Europeană se uita la noi, probabil, ca la un verișor de la țară.

De ce spun asta? Noi am cerut prin PNRR niște lucruri, precum autostrăzile, pentru care de la intrarea noastră în UE am avut fonduri pe care n-am fost în stare să le atragem. Azi, când noi ar trebui să aducem România la economia digitală și verde, încă ne luptăm acasă cu școlile care au toalete în fundul curții. Cum să meargă mai repede PNRR-ul, când noi încercăm să includem în el, măcar parțial, niște nevoi de lumea a treia, în vreme ce Vestul Europei se pregătește pentru expedițiile pe Marte, ca să fiu plastic?

Din acest motiv, munca celor de la Ministerul Investițiilor și Fondurilor Europene a fost una uriașă și făcută cu funcționari români clar, unii, depășiți de vremuri și de standardul de profesionalism cerut de un astfel de document precum PNRR-ul.

 

  1. Președintele dvs, Dan Barna, acuza PNL și UDMR că acționează cu frâna trasă în privința actului de guvernare. Este o problemă structurală a celor două partide sau sunt chestiuni de moment care vor fi reglate în perioada următoare?

 

Este realitatea, nu este o acuzație. Totuși, președintele Barna a spus că USR PLUS va ieși de la guvernare atunci când, efectiv, nu va mai exista nici o speranță că lucrurile pot fi reglate în coaliție. Românii ne-au cerut, prin votul lor, să ne asumăm administrarea țării și atunci avem datoria de a merge până când, efectiv, nu se va mai putea și vom avea dovezile incontestabile ale lipsei oricărei apetențe pentru reforme din partea partenerilor noștri de guvernare.

 

  1. Cum vedeți evoluția parteneriatului de guvernare după alegerile din PNL din această toamnă? Cum va influența rezultatul acestor alegeri interne stabilitatea coaliției și implementarea programului de guvernare? Credeți că vor exista modificări de portofolii în Guvern așa cum le-a promis Florin Câțu liberalilor?

 

La începutul anului, când se știa că vor fi alegeri în PNL și USR PLUS, toată lumea se aștepta ca scandalul cel mare să fie taman între USR și PLUS. Am văzut că n-a fost așa, din păcate campania internă a liberalilor a căpătat a luat o turnură care riscă să afecteze și buna guvernare. Să sperăm că, după 25 septembrie, PNL va uita vara fierbinte și va scăpa de competiția internă care le-a distras atenția.

Cât privește modificările de portofolii, aici cred că s-a convins toată lumea că USR PLUS nu este dispus să joace într-o comedie proastă. Avem un protocol de guvernare, la care s-a mai adăugat un adițional privind felul în care se pot sau nu face remanierile.

 

  1. Aveți alegeri interne și la USR. Cine va fi președintele partidului, Dan Barna sau Dacian Cioloș?

 

Nici eu, nici colegii mei din USR PLUS nu am intrat în hora asta cu susținerea unui candidat sau altul. În afara celor doi lideri de azi ai USR PLUS, co-președinți, a mai apărut o candidatură și, probabil, vor mai apărea și altele. În plus, am un singur vot pe care îl voi folosi așa cum voi crede de cuviință la momentul Congresului. Fiecare membru cu drept de vot va alege, la fel, după propria conștiință și cu gândul la binele USR PLUS. Doar prin alte partide e moda asta de a spune că ai în buzunar nu știu câte voturi ale colegilor. Fiecare are votul său și îl poate exprima o singură dată.

Vă asigur că nu veți vedea un mare show, cu artificii, cu prilejul Congresului USR PLUS. Guvernarea și activitatea parlamentară sunt cele care ne preocupă în primul rând.

 

  1. Colaborați cu PNL la nivel de Guvern și Parlament. La Iași de ce nu este posibilă o alianță, deși Chirica Și Alexe nu mai sunt în conducerea filialei județene a PNL Iași. Sunt Alexandru Muraru și Marius Dangă la fel de nefrecventabili ca predecesorii lor?

 

La Iași, teoretic, Alexe și Chirica nu mai sunt la conducerea PNL, dar sunt doi penali cu multe dosare la conducerea Primăriei și a Consiliului Județean. Oare funcțiile politice sau administrative sunt cele mai importante. Oare la cafeaua de dimineață Chirică și Alexe sună la partid ca să afle care e agenda zilei lor? Cere oare Chirică voie de la Alexandru Muraru ca să mai autorizeze un bloc ilegal sau să mai ia o atenție la vreo cumătrie imobiliară? Situația de la Iași nu s-a îmbunătățit cu absolut nimic. Ca să putem colabora, ar trebui ca PNL Iași să se dezică oficial de cei doi în Consiliul Local și în Consiliul Județean și să preluăm, împreună, prin legislativele locale, puterea politică. Asta, garantat, nu se va întâmpla, deoarece ei consideră, ca să citez un clasic liberal în viață, că astfel și-ar face „harakiri politic“.

Harakiri politic este să defilezi cu doi penali de care râde o țară întreagă, dar asta nu mai poate fi treaba USR PLUS la Iași. Prin urmare, cu cine ar trebui să colaborăm? Unde mai pui că în Consiliul Local găsești și o legătură de pesediști aduși pe listele PNL Iași de Chirică.

Prin urmare, câtă vreme organizația este condusă de facto de Chirică și Alexe, e inutilă vreo discuție aplicată despre noua conducere. Pot doar pune un bemol în privința lui Alexandru Muraru, un om pe care, atât cât l-am cunoscut, știu sigur că este de o cu totul și cu totul altă calitate umană și politică decât Costel Tablă Alexe. Este un profil intelectual, în primul rând, și un om care nu s-ar gândi niciodată să-și folosească funcțiile publice pentru a obține tablă ca să-și pună pe casă sau să folosească angajați la stat pentru a-și săpa puțuri în grădină. Întrebarea este cât de mult se simte filiala PNL Iași reprezentată și condusă de un om cu un asemenea profil moral și intelectual și cât de cupletul de umor tragic Alexe-Chirică.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here