Interviu cu Marius Ostaficiuc, deputat PSD Iaşi: „Firește că sunt nemulțumiri, mai ales atunci când unii bagă bățul prin gard. Ce ar trebui să facem?! Să acoperim România cu populisme doar ca să nu pierdem din voturi ?

 

  1. În perspectiva alegerilor de anul viitor s-a tot vorbit de o alianță electorală PNL- PSD. Liberalii au anunțat că nu vor să candideze împreună cu PSD în 2024, lăsându-l pe Marcel Ciolacu în off-side. Care este poziția PSD în ceea ce privește conduita electorală de anul viitor?

 Alianța cu PNL ține de guvernarea României, de stabilitatea politică de care are nevoie țara în aceste momente. În ceea ce privește bătălia electorală de anul viitor, PSD va merge pe propria cale pentru că a demonstrat deja că și-a făcut datoria față de români. PSD este un partid cu experiență care, în timp, și-a câștigat încrederea. E motivul pentru care la fiecare scrutin electoral a ieșit cu fruntea sus. Nu se poate spune că cineva din PSD a fost lăsat în afara jocului, tocmai pentru că până acum ne-am bazat pe forțele proprii și pe proiecte viabile menite să îmbunătățească viața românilor.

2. PSD și PNL se atacă reciproc pe tema măsurilor nepopulare adoptate de Guvern. Cine va deconta cel mai mult aceste erori ale Executivului?

De fiecare dată acest ”decont” se reflectă în scorul electoral. PSD a explicat finalitatea acestor măsuri, considerate de mulți nepopulare, dar care aduc în România stabilitatea economică atât de necesară. Firește că în orice coaliție sunt și nemulțumiri, mai ales atunci când unii dintre colegi nu fac altceva decât să bage bățul prin gard. Ce ar trebui să facem, să acoperim România cu populisme doar ca să nu pierdem din voturi sau să luăm măsurile corecte din punctul de vedere al unei Guvernări oneste?

3. Sondajele arată că partidul AUR vă suflă în ceafă. PSD este în scădere din momentul în care a preluat funcția de premier. Care sunt estimările dumneavoastră privind evoluția scorului electoral în cele patru rânduri de alegeri de anul viitor?

Faptul că ești la guvernare arată mereu că din punct de vedere politic nu este totul pe roze, mai ales când ai preluat frâiele într-un moment dificil economic. PSD este un partid care s-a luptat cu adversari politici aflați pe un trend ascendent și de fiecare dată a dovedit că rămâne în preferințele românilor. Evoluția scorului electoral se reflectă în cea mai mare parte prin măsurile luate și prin nivelul de trai al populației. Eu cred că trebuie să rămânem cu capul pe umeri și să ne concentrăm ca la fiecare rundă electorală să demonstrăm de ce merităm voturile românilor. Cât despre AUR, mai are multe de demonstrat. Electoratul românesc a probat că știe să distingă între vorbe și fapte.

  1. Există șansa ca AUR să ia cel mai bun scor la alegerile europarlamentare? Cum va influența rezultatul acestor alegeri strategia PNL și PSD pentru locale și parlamentare?

PSD își vede de propria strategie pentru alegerile de anul viitor, strategie care are rolul de a propulsa partidul în preferințele electoratului. Rolul PSD este acela de a mări nivelul de trai al românilor, și asta rămâne dezideratul nostru. Românii știu cel mai bine ce au de făcut tocmai pentru ca partide precum AUR să fie ținute la respect.

  1. Este extremismul un pericol real în România sau e o falsă problemă folosită pe post de sperietoare? Sunt AUR și SOS România partide extremiste?

Extremismul este un fenomen care pare că ia amploare în toată Europa, după cum vedem la alegerile din alte state de pe continent. O parte a populației vede în partidele de extremă dreapta sau de extremă stânga o variantă la actuala clasă politică, fără însă a conștientiza pe deplin ceea ce se întâmplă. Probleme cu care se confruntă Europa, mă refer la migrație, la problemele economice, etc, au devenit subiecte de exploatat pentru aceste partide radicale, subiecte care au prins și în România. Partide precum cele pe care le-ați pomenit sunt într-o fază de imitație a extremismului din afară. Să sperăm că vor rămâne la acest nivel al jocului de-a extremismul și că nu vor ajunge vreodată cu adevărat extremiste. Ar fi trist, România ar fi trasă mult înapoi…

  1. Cum caracterizați mișcările anti-sistem și cum vedeți viitorul comunităților locale din momentul în care partidele AUR și SOS România vor ajunge să aibă mii de reprezentanți în administrație, primari și parlamentari?

În ceea ce privește viitorul unui partid extremist din România, acest lucru trebuie privit cu precauție. Violența, fie ea și verbală, nu este necesară, nu este de bun augur. În secolul XXI, un politician violent, la fel ca și unul penal, trebuie să ne dea de gândit și să ne stârnească suspiciuni! Reprezentarea comunităților locale este extrem de importantă și din acest punct de vedere trebuie mai multă atenție în momentul în care ajungem la urne.

  1. Va avea PSD Iași un reprezentant pe un loc eligibil la alegerile europarlamentare? (dacă nu, cum va influența acest lucru rezultatul obținut în județul Iași?)

 PSD Iași are un reprezentant în Parlamentul European în persoana doctorului Tudor Ciuhodaru, un profesionist în domeniu și care a demonstrat de ce a ajuns pe aceatsă poziție. Colegii social democrați știu ce oameni reprezintă partidul la Bruxelles și știu ce înseamnă acest lucru pentru fiecare dintre regiunile țării. 

  1. PSD Iași a schimbat garnitura de conducere! Cum se va prezenta organizația la alegerile locale din 2024?

PSD Iași trebuie să redevină filiala care era în urmă cu mai mulți ani înainte să încapă pe mâna unor persoane care și-au văzut doar de interesele personale în detrimentul marii familii social-democrate. Noua echipă de la PSD Iași trebuie să conștientizeze că are nevoie de lideri în adevăratul sens al cuvântului, de oameni care să conteze și care să atragă lângă ei pe cei care vor și pot să producă o schimbare profundă la față a organizației și implicit a Iașului.

 

 

1 COMENTARIU

  1. Nu poți sa faci social democrație cu niște îmbogățiți de pe urma funcției(a se vedea cazul Stanciu – Anghel, Carol; Surdu), cu oameni al căror interes este doar realizarea de turnătorii(cazul Ostaficiuc, care a rămas agățat după proces), oameni cu tendințe autoritariste(gen Popa). Social Democrație.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here