Întâmpinarea Domnului – semnificația zilei de 2 februarie pentru toți creștinii orotdocși și catolici

Pe 2 februarie, creştinii ortodocşi şi catolici prăznuiesc sărbătoarea Întâmpinării Domnului. În popor, praznicul este cunoscut sub denumirea de Stretenia şi cinsteşte ziua aducerii pruncului Dumnezeiesc la Templul din Ierusalim de Sfânta lui mamă şi de dreptul Iosif.

 

Sărbătoare Întâmpinarea Domnului. Întâmpinarea Domnului este prăznuită la 40 de zile de la nașterea Domnului Iisus Hristos, pe 2 februarie. Mântuitorul este dus la Templu de Fecioară Maria și dreptul Iosif pentru împlinirea Legii, care prevedea că orice întâi născut de parte bărbătească să fie afierosit lui Dumnezeu în a 40-a zi de la naștere, potrivit crestinortodox.ro. Mama care a nascut vine în biserică și în numele familiei aduce pe noul-născut ofranda lui Dumnezeu, închinându-l la altar. În acest moment se făcea și curățirea mamei. În Templu sunt întâmpinați de dreptul Simeon și prorocița Ana.

 

Sărbătoare Întâmpinarea Domnului. Sarbatoarea Întâmpinarii Domnului a fost introdusă la Roma de papa Gelasiu în anul 494. Astfel, a fost înlocuită străvechea sărbătoare păgână a Lupercaliilor, de la începutul lui februarie, când aveau loc și procesiuni în jurul orașului cu făclii aprinse, în onoarea zeului Pan, supranumit și Lupercus, adică ucigătorul lupilor sau ocrotitorul turmelor împotriva lupilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here