Instituția inutilă. Un sfert din bugetul pentru salarii ajunge la 9 șefi. Directorul este plătit cu 20.000 de lei pe lună

La Direcția Județeană de Pază, instituție subordonată Consiliului Județean, 9 șefi ridică 25% din fondul de salarii. Ceilalți angajați, aproximativ 70 de agenți de pază, sunt plătiți cu salariul minim pe economie. Directorul are salariul mai mare decât cel al șefului său direct, președintele Consiliului Județean. Dănuț Podea va ridica conform noii grile de salarizare suma de  19.240 lei brut, la care se adaugă un spor de vechime de 25%, respectiv 4.810 lei, spor de weekend de 1% și voucherele de vacanță. Instituția are același obiect de activitate cu al oricărei firme de pază, dar practică tarife de două ori mai mari. Veniturile provin de la câteva instituții subordonate Consiliului Județean la care asigură paza. Direcția Județeană de Pază este o instituție care nu-și justifică existența, dar consilierii județeni au aprobat recent, pentru a doua oară într-un singur an, mărirea tarifelor.

Direcția Județeană de Pază, instituție subordonată Consiliului Județean (CJ) Iași și care asigură paza la doar câteva obiective publice, și-a mărit tarifele pentru a doua oară în acest an. Tarifele sunt peste media celor practicate de firmele private. Direcția Județeană de Pază și Protecție (DJPP) a primit aviz de la plenul Consiliului Județean Iași pentru a mări cu 17 la sută tarifele de pază la instituțiile subordonate, tarife care însă sunt mai mult decât duble față de prețurile de pe piață. Șefii DJPP au motivat că majorarea este necesară deoarece a crescut salariul minim pe economie.

Însă adevărații beneficiarii ai creșterii tarifelor sunt șefii instituției, oameni cu salarii nete de peste 10.000 lei, salarii care ajung peste cele ale șefului CJ și chiar peste cel al primarului Iașului. Cum Direcția nu poate avea contracte cu societăți comerciale în afara Consiliului Județean, în ultima perioadă, șefii DJPP au stabilit ce tarife au vrut.

Firmele private lucrează cu jumătate de preț

DJPP Iași a solicitat majorarea tarifului de zi de la 44,99 lei la 53,92 lei, și a tarifului de noapte de a 51,84 lei la 58,43 lei pe oră. Ultima majorare a fost făcută la începutul anului 2024 și a vizat majorarea tarifelor pentru DJPP Iași. Asta în condițiile în care mai mulți clienți au renunțat la contractele cu Direcția din cauza tarifelor extrem de mari. Este și cazul Aeroportului Iași și a Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copiului (DGASPC), instituții care au încheiat contracte cu firme private, firme care practică tarife la jumătate față de DJPP.

Firma SGPI Security Force SRL încasează un tarif de 26 lei pe oră la Aeroportul Iași, iar GIP Est Security are un tarif de 25 lei pe oră la DGASPC, sume de două ori mai mici față de cele ale DJPP Iași. Și spitalele subordonate CJ Iași au apelat la firme private, care practică tarife la jumătate.

Clienți pierduți, șefii încasează 22 la sută din cifra de salarii

Deși DJPP Iași nu merge pe profit, fiind o instituție care doar plătește salarii, șefii acesteia trăiesc pe picior mare. DJPP Iași are la momentul de față 11 șefi și 73 de agenți de teren. Conform organigramei este vorba de un director, de un șef serviciu operativ, un șef de obiectiv, cinci șefi de tură, Un șef la resurse umane, un inspector de resurse umane și unul de la achiziții. Toți aceștia încasează lună de lună 22,4 la sută din salariile celor de la DJPP Iași, în condițiile în care în direcție mai sunt 73 de agenți, toți cu salarii minime. Cei 11 șefi au 106.177 lei cumulat lună de lună, în vreme ce ceilalți 73 de agenți câștigă în total 367.896 lei.

Directorul interimar, cu salariu peste șeful său direct

Directorul interimar Dănuț Podea va ridica conform noii grile suma de  19.240 lei brut, la care se adaugă un spor de vechime de 25 la sută, respectiv 4.810 lei, spor de weekend de 1 la sută și voucherele de vacanță, ceea ce duce la un venit brut lunar de peste 25.000 lei. Astfel, Podea ridică lună de lună un venit net de 15.000 lei. Asta în condițiile în care salariul lui Costel Alexe, președintele Consiliului Județean, sau cel al primarului Mihai Chirica este de 13.000 lei lunar. Șeful Serviciului Operativ, Andrei Bosoi, încasează lunar 14.060 lei brut, fără sporuri, iar Petru Nicolau, pensionar MAI, ridică 6.453 lei lunar, pe lângă pensie, ca șef de obiectiv. Cornel Ailiesei, inspector achiziții va încasa și el lunar 10.139 lei. Cei cinci șefi de tură vor avea, conform noii grile, câte 5.762 lei, la car se adaugă indemnizația de hrană, sporul de weekend și sporul de noapte. În total, cei 11 șefi vor avea lună de lună peste 106.000 lei, un venit anual de peste 1.300.000 lei din salarii.

73 de agenți cu salariul minim în buzunar

Lista cuprinde 6 agenți cu gradație 4, ce vor avea o remunerație brută de 4.825 lei (2.854 lei net), alți 6 cu salariu de 4.946 lei (2.920 lei) și alți 61 cu salariu brut de 5.070 lei (2.988 lei), cu gradația 5. Toate aceste sume se aplică după mărirea mult cerută de șefii DJPP Iași, odată cu majorarea salariului minim la 3.700 lei. Aceștia se împart în posturi de pază la sediul Consiliului Județean Iași, la sediul Centrului Militar Zonal, Centrul Expozițional Moldova, parcul Transagropolis, muzeele gestionate de Muzeul Național al Literaturii Române sau Unitatea Medico- Socială de la Podu Iloaiei, toate aflate sub tutela Consiliului Județean Iași.

Consilierii județeni sunt nemulțumiți: „Nu e o strategie de management corectă”

Și consilierii județeni s-au arătat nemulțumiți de solicitarea celor de la DJPP de majorare a tarifelor. 

„Cheltuielile de personal reprezintă 90 la sută din totalul veniturilor și în condițiile în care s-au pierdut clienți, în loc să se găsească alții, considerăm că nu este o strategie de management corectă. În momentul în care instituțiile din subordinea CJ nu apelează decât unele la acest serviciu, atunci vorbim de ineficiență”a spus medicul Răzvan Socolov, consilier județean USRDe altfel, aleșii USR din CJ Iași au refuzat să voteze proiectul de hotărâre.

„Cei care apelează la Direcția de Pază își alimentează bugetul cu bani de la CJ”

Șefii CJ Iași au căutat explicații pentru tarifele exagerate cerute de DJPP, în condițiile în care direcția trăiește doar cu banii de la bugetul CJ.

„Nu toate instituțiile aflate în subordinea seamănă între ele. La aeroport au niște indicatori de performanță pe care trebuie să-i îndeplinească. Au venit cu o notă de fundamentare în care au arătat diferența. La DGASPC e o finanțare în baza unui standard de cost. Cei care apelează la Direcția de Pază își alimentează bugetul cu bani de la CJ. Colegii de la Direcția de Pază au venit cu această soluție pentru a-și susține activitatea. Discuția de fond merită purtată la un moment potrivit, poate în următoarea structură a Consiliului Județean. Proiectul a fost generat de creșterea salariului minim decisă de guvern”a spus Marius Dangă, vicepreședintele CJ Iași.

Vlad ROTARU

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here