Inocență pierdută. Tot mai multe adolescente din Iași devin mame înainte de a-și primi buletinul

Statisticile Ministerului Sănătății arată că aproape 10 la sută dintre femeile care au născut anul trecut în maternitățile din România aveau sub 19 ani. În Iași, situația este chiar mai gravă. Este județul fruntaș la numărul de mame care nu împliniseră nici măcar 14 ani în momentul în care au adus pe lume primul copil. 11 astfel de cazuri s-au înregistrat în 2013.

 

Ioana este una dintre cele peste 13.000 de tinere românce cu vârsta sub 19 ani care, anul trecut, a devenit mamă. Avea doar 17 ani când a dat naştere unei fetiţe. Pentru a o creşte a primit sprijinul psihologilor şi a personalului de la un centru de asistenţă maternală din Iaşi. Mărturiseşte că a renunțat la visul de a deveni profesoară de desen și s-a maturizat forțat odată cu venirea pe lume a copilului:

„Copilul îl vedeam ca pe o păpuşică, pur şi simplu. O schimbam şi atât. Acum, când m-am schimbat, îi ofer mai multă atenţie în sensul că trebuie să stau mai mult cu el trebuie să-i ofer o educaţie chiar dacă e mititel.”

 

 

Specialiștii spun că tinerele minore care devin mame au nevoie de consiliere psihologică, de îndrumare și sprijin pentru că multe dintre ele suferă adevărate șocuri atunci când își dau seama cât de mari sunt responsabilitățile.

„Practic, îngrijim doi copii. Prin cei doi copii înţelegând atât mama cât şi copilaşul minor. O parte dintre mămici îşi doresc copilaşii, o parte ar încerca să îl abandoneze tocmai datorită lipsei de suport din partea familiei”, a explicat pentru Digi 24 Maria Caltea, director centru maternal „Maternus”.

 

Iar fenomenul mamelor minore este des întâlnit și în acest an. La Maternitatea Elena Doamna din Iași, în primele 5 luni din 2014, 66 de tinere cu vârsta sub 18 ani au devenit mame. Medicii spun că de cele mai multe ori minorele gravide își ascund sarcina, nu merg la control și ajung la spital numai când trebuie să nască.

 

 

Mădălina Nour-Ciuhodaru, purtătorul de cuvânt al Maternităţii „Elena Doamna” Iaşi: „Există o mulţime de riscuri cum ar fi iminenţa de avort de naştere prematură şi îngrijiri, sigur, în post partum care trebuie făcute cu adresabilitate specifică pe aceste grupe de vârstă.” Cel mai mare număr de mame minore a fost înregistrat în 2012, când, la nivel național, s-au raportat 19.822 de nașteri în categoria de vârstă 15-19 ani.

 

 

(Sursa: digi24.ro)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here