Două femei au apelat la instanţele de judecată pentru ca tatăl lor să fie declarat mort. Mariana M. şi Emilia A. le solicită magistraţilor din cadrul Judecătoriei Iaşi să le declare părintele decedat, după ce, în urmă cu cinci ani, aceeaşi instanţă le-a declarat tatăl dispărut.
Reclamantele au povestit în cererea adresată judecătorilor ieşeni că, pe data de 10 aprilie 2008, tatăl lor, Emil N. (75 de ani), a ieşit din casă cu intenţia de „a lua puţin aer curat“.
După aceea, bărbatul nu a mai fost văzut de nimeni. Rudele au apelat la Poliţie pentru a da de el, însă oamenii legii nu au reuşit să-l găsească.
Dispărut de foarte mult timp
Rudele ieşeanului au cerut apoi în instanţă ca bărbatul să fie declarat dispărut, potrivit procedurilor legale. Acum, la cinci ani de la decizia Judecătoriei privind dispariţia lui Emil N., cele două fiice ale acestuia au apelat din nou la magistraţi, pentru ca tatăl lor să fie declarat decedat.
În general, astfel de acţiuni sunt destul de rare pe rolul instanţelor ieşene, iar, în mare, scopul principal îl constituie împărţirea bunurilor de către urmaşii celui dispărut de acasă.
„Au trecut cinci ani de la declararea dispariţiei tatălui nostru. De atunci, nimeni nu a mai auzit nimic despre el. Este cunoscut autorităţilor abilitate că el este dispărut de foarte mult timp şi, probabil, este decedat în condiţii necunoscute“, au precizat reclamantele în cererea adresată Judecătoriei Iaşi. Urmează ca magistraţii să ia o decizie în acest caz.
„Fiul meu se află într-un stâlp din Casa Poporului!“
În urmă cu câţiva ani, o altă ieşeancă a cerut instanţei să-i declare fiul mort. Familia ieşeanului dat dispărut din primăvara anului 1989 a susţinut că acesta se afla zidit într-un stâlp de beton de la intrarea în fosta Casă a Poporului, actualmente Palatul Parlamentului. Mama lui Ștefan Amarghioalei, din comuna Ungheni, a spus că a făcut plângere la Miliţie la doar câteva zile de la dispariţie, însă nu i-a dat nimeni vreun răspuns.
Femeia a precizat că a mers la locul de muncă al fiului, pe şantierul fostei Case a Poporului, unde a auzit din întâmplare o conversaţie între colegii lui Ștefan, care spuneau că acesta ar fi fost ucis şi „îngropat în cofrajul de beton“.
Ieşeanca a mai povestit că a mers la Miliţie, pentru a-l da dispărut pe fiul ei, dar că nimeni nu şi-a mai bătut capul cu acest lucru, din cauza Revoluţiei.
Celălalt fiu al femeii, Ion, a spus că a formulat o cerere la Judecătoria Iaşi, pentru ca magistraţii să-l declare decedat pe fratele său. „Am făcut acea acţiune pentru a-mi separa moştenirea, pentru că şi unchiul meu are o bucată de teren în zonă. Oricum, de schimbat nu cred că se va schimba nimic în privinţa fratelui meu. Un fost coleg de muncă de-al lui Ștefan mi-a spus şi mie că fratele meu e mort şi îngropat în betonul dintr-un stâlp al Casei Poporului“, a spus Ion Amarghioalei.