Îndrăgitul actor ALEXANDRU ARȘINEL a suferit o OPERAȚIE DIFICILĂ de transplant renal

Actorul Alexandru Arșinel, directorul Teatrului de Revistă „Constantin Tănase” a suferit, joi, o operație de transplant renal efectuată cu succes la Cluj de echipa condusă de reputatul profesor universitar doctor Mihai Lucan, șeful Institutului Clinic de Urologie și Transplant Renal de la Cluj și șeful catedrei de Urologie de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu”.

 

 

„După ce a jucat la Sala Savoy în toate spectacolele stagiunii 2012-2013, după zecile de turnee efectuate în țară și străinătate și după ce a jucat în fiecare sâmbătă în iulie şi august la Teatrul de Vară „Herăstrău” în seria de spectacole „O seară la Revistă”, din cadrul Stagiunii Estivale a Teatrului de Revistă „Constantin Tănase”, starea de sănătate a marelui actor s-a înrăutățit”, se arată într-un comuncat emis de Teatrul de Revistă „Constantin Tănase”.

Astfel, Alexandru Arşinel a fost supus unei intervenții chirurgicale complicate de transplant renal. „Țin să mulțumesc din tot sufletul echipei conduse de profesorul Mihai Lucan și bineînțeles lui personal, omul căruia îi datorez de ieri (joi, 29 august – n.r.), viața”, a declarat, vineri dimineață, actorul.

„Este o zi fericită pentru mine. Oamenii minunaţi de la Institutului Clinic de Urologie și Transplant Renal de la Cluj, în frunte cu medicul Mihai Lucan şi alţi doctori, şi-au dat silinţa să mă ajute. Operaţia deosebit de dificilă a fost un succes. Am ieşit din operaţie joi la ora 18.00, iar astăzi (vineri, 30 august – n.r.) sunt la terapie intensivă. Recuperarea o să dureze două săptămâni, apoi sper să mă pot întoarce în Bucureşti. Vreau să mă întorc cât de repede pe scenă”, a mai spus actorul.

Aceasta nu este prima dată când Alexandru Arşinel ajunge pe mâna medicilor. În trecut, actorul a fost supus unei operaţii de hernie de disc şi uneia de paratiroidă, tot din cauza problemelor la rinichi.

În 1980, profesorul universitar doctor Mihai Lucan a participat la efectuarea primului transplant renal din România,făcând parte din echipa condusă de profesorul Eugeniu Proca, împreună cu profesorul Anghel Popescu. Împreună cu profesorul Ralph Senner de la Clinica de Chirurgie Robotică din Munchen,  în anul 2003 a realizat prima nefrectomie laparoscopică pentru transplant asistată robotic și de telemedicină din lume.

În anul 2004, profesorul Mihai Lucan a efectuat primul transplant combinat de rinichi și pancreas, iar în 2010 a efectuat în premieră în Europa de Est primul transplant de rinichi de la un cadavru. Studiul său asupra procedurii  de transplant renal încrucișat bazată pe alocarea stabilă a fost citat de savantul american Alvin Roth, răsplătit cu premiul Nobel pentru economie în 2012.

De-a lungul carierei, el a efectuat zeci de mii de operații urologice și de intervenții endoscopice și laparoscopice, precum și mii de transplanturi renale. A fost decorat cu Ordinul „Steaua României” în grad de Comandor în anul 2000,  cu ordinul „Meritul Sanitar” în grad de Mare Ofițer în anul 2006 și recent, cu Ordinul Național „Steaua României” în grad de Mare Ofițer.

 

(Sursa: rtv.net)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here