Direcția Generală Anticorupție (DGA) și procurorii anticorupție au investigat cum s-a pierdut pe o uliță suma de 50 de lei și a ajuns din greșeală la un procuror din Pașcani @ Simpli cetățeni dintr-o comună aflată la 100 kilometri de Iași au fost cărați până la Iași pentru a fi audiați într-o anchetă care nu a dus la nimic bun
În timp ce șmecherii și corupții zburdă de fericire prin Iași pentru că nu se mai ia nimeni de ei, instituțiile anticorupție pierd vremea cu fleacuri, cu anchete de tot râsul care nu au nici o finalitate. Arătăm astăzi cum au pierdut timpul timp de două luni, in iunie și iulie a.c polițiștii de la Direcția Generală Anticorupție și procurorii anticorupție de la Parchetul de pe lângă Tribunal pentru a investiga cum a ajuns suma de 50 lei găsită pe o uliță, într-un plic deschis de un procuror.
„Șpaga” procurorului a fost găsită pe uliță
Totul a început în luna mai anul acesta, când o bătrânică din comuna Doljești, județul Neamț, a găsit suma de 50 lei pe o uliță din comuna ieșeană Oțeleni, unde se afla în trecere. Bătrâna a predat banii la Primăria Doljești. Secretara Primăriei Doljeșți a trimis banii la Primăria Oțeleni. Primarul și viceprimarul comunei Oțeleni, au decis să apeleze la ajutorul preotului pentru ca acesta să anunțe duminica după Liturghie că s-a găsit o sumă de bani pe o uliță din sat iar păgubitul se putea prezenta la primărie. Preotul a fost rugat să nu spună ce sumă s-a găsit. La un moment dat s-a prezentat la primărie un cetățean care a revendicat 300 lei și pentru că nu s-a ”calificat” pentru cei 50 lei a fost trimis să-și vadă de treabă. Mai departe, cei 50 lei au fost puși într-un plic pe un birou din primărie, cel al viceprimarului.
Cum au ajuns banii la parchet
Banii au ajuns la un procuror prin intermediul unei plângeri penale. Astfel, Primăria comunei Oțeleni, dar și alți cetățeni din comună colaborează de câțiva ani cu avocata Marinela Șuhan. Pe la începutul lunii iunie, Marinela Șuhan a fost chemată la sediul Primăriei Oțeleni pentru unele chestiuni juridice printre care și formularea unei plângeri pentru agresiune, victimă fiind un angajat al Consiliului Local Oțeleni, pe nume Cezar Pavel, delegat să răspundă de firma care asigură gospodărirea comunală. În ultima zi a campaniei pentru alegerile europarlamentare, Cezar Pavel a fost agresat de fiul unui consilier local PNL. Cezar Pavel a formulat plângere penală pentru lovire și a apelat la serviciile avocatei Marinela Șuhan. Aceasta s-a așezat la un birou din primărie pentru a redacta plângerea pentru lovire. După ce a redactat plângerea și-a dat seama că greșise ceva la adresa destinatarului adică a Parchetului de pe lângă Judecătoria Pașcani, instituția competentă să investigheze respectiva infracțiune de lovire și a solicitat să i se dea un alt plic. Un funcționar din primărie i-a dat la repezeală plicul cu banii găsiți de bătrâna din Doljești.
„Eu nu m-am uitat în plic. Având foarte multă treabă am băgat la repezeală plângerea în plic și am expediat-o la parchet. După circa o lună am fost citată de DGA să mă prezint la Parchetul de pe lângă Tribunal pentru a fi audiată într-un dosar de dare de mită”, a spus avocata Marinela Șuhan.
Așa a început marea anchetă anticorupție
Cum este lesne și de înțeles din declarația avocatei Marinela Șuhan, după ce plicul cu cei 50 lei a ajuns din greșeală împreună cu plângerea la Parchetul de pe lângă Judecătoria Pașcani, DGA și procurorii de la secția de combatere a corupției de la Tribunal au demarat o adevată anchetă anticorupție. „În timp ce la Caracal criminalii ardeau copile în butoaie procurorii noșțri voiau să afle cum am vrut noi să mituim un procuror de la Pașcani pentru a instrumenta o plângere pentru lovire”, a mai arătat Marinela Șuhan.
Cu cățel cu purcel la anchetă
Toți din primărie, cu cățel cu purcel dar și alții care au avut legătură cu plicul buclucaș dar și cei care au auzit de existența celor 50 lei au fost audiați de DGA și de Parchetul de pe lângă Tribunal. Vreo două luni a durat această anchetă. A fost audiat până și preotul din sat. „Eu am fost spectator. Totul a plecat de la faptul că s-a trimis din greașeală la Parchet un plic cu cei 50 lei. Ni s-a părut puțin cam exagerat având în vedere că nu au acordat prioritate plângerii pentru lovire ci au vrut să lămurească mai întâi chestiunea cu cei 50 lei”, a spus Felician Gherăescu, primarul comunei Oțeleni.
Victima agresiunii, anchetată pentru dare de mită
Și victima agresiunii adică cel care a semnat plângerea penală pentru lovire a fost suprins de faptul că mai întâi a fost audiat pentru o chestiune care nu avea legătură cu vătămarea sa. „Eu am făcut plângere penală pentru lovire și mă așteptam să mă prezint la Parchet să arăt cum am fost agresat. M-am trezit că mă întreabă de cei 50 lei de care eu nu știam nimic”, a spus Cezar Pavel.
Toți la anchetă cu microbuzul
În acest ”mare dosar de corupție” au fost audiate atât de multe persoane încât la un moment dat cei care au primit citație au fost nevoiți să închirieze un microbuz pentru a se prezenta la Parchet. A fost audiat până și consilierul local care a venit cu mașina la Iași să o aducă pe avocata Șuhan la Oțeleni. Acesta se numește Robert Benchea. „M-au întors pe toate părțile cu tot felul de întrebări, că cine m-a trimis la Iași să aduc avocata, cu ce scop, dacă știam că trebuie să dea niște bani. Culmea de faptul că am fost martor când a fost lovit Cezar Pavel nu m-au întrebat nimic. Dosarul de lovire nu este gata nici astăzi. Pe ei i-a interesat numai plicul cu cei 50 lei care au ajuns din greșeală la Parchet. În cele din urmă s-au lămurit”, a spus Robert Benchea.
În timp ce procurorii anticorupție din Iași erau ocupați cu ”operațiunea plicul” în municipiul Iași ploua cu autorizații ilegale emise de primărie pentru construirea de blocuri pe spații verzi, pentru construirea de blocuri lipite de case etc.
Constantin MAZILU