O bătrână a primit lemne pentru foc, banii statului se împart la licitații trucate, primarul are domeniu cu vilă la munte pe firma fratelui, muncitor într-o fabrică, dezvoltatorii primesc autorizații scandaloase „pe ochi frumoși”, iar terenurile statului sunt vândute pe doi lei @ Ce anchetează DNA la Iași? Pe bătrâna cu lemne! @ La casa dărăpănată a bătrânei din Scobinți, un sat de lângă Hârlău, DNA a făcut descinderi @ Au urmat audieri ale martorilor și o anchetă ca în filme @ Acuzația: bătrâna săracă nu avea nici măcar cu ce să se încălzească, iar șefului Poliției i s-a făcut milă și a rugat un șef de ocol să-i trimită niște lemne de foc din ”gestiunea statului” @ Pentru că a săvârșit această faptă ”abominabilă”, fostul șef al Poliției Hârlău, Dumitru Simionescu a fost trimis în judecată iar șeful de ocol Ioan Amariei se află și astăzi după gratii
Procurorii DNA Iași, plătiți cu 2.500 euro pe lună (salariu net) trimit în judecată un ofițer de poliție pentru că a ”abuzat” de funcție și i-a dus niște lemne de foc (material lemnos din proprietatea statului) unei bătrâne de peste 70 de ani, care nu avea cu ce să se încălzească și îi scot nevinovați sau se fac că nu-i văd pe dezvoltatorii privilegiați de primărie, pe viceprimarul Gabriel Harabagiu, care s-a trezit cu un teren de câteva milioane de euro retrocedat din patrimoniul Consiliului Local sau faptul că în ultimii ani o firmă de care este legat numele primarului deține un ditamai domeniul în localitatea Frasin din județul Suceava.
Aceiași procurori DNA Iași, care au trimis-o în judecată pe Doina Azoicăi, decanul Facultății de Medicină, deoarece a primit o tăviță de la tatăl unui student, au clasat dosarul în care fostul director de la Spitalul Parhon era cercetat pentru șpăgi de zeci de miliarde lei de la firmele de medicamente, dar și al magnatului Adrian Porumboiu, care fusese cercetat pentru că-i dăduse șpagă fostului șef de la Agenția de Protecție a Mediului din Vaslui.
În același timp, bătrâna Anica Apetrei din satul Fetești, comuna Scobinți, acum în vârstă de 77 de ani, a fost chemată la Tribunalul Iași să spună cum a reușit să nu moară de frig pentru că într-o bună zi s-a trezit cu niște lemne de foc în curte.
Ascensiunea DNA Iași de la o tăviță la o căruță de lemne
Prezentăm mai jos cazul bătrânei târâte de DNA Iași în justiție pentru o căruță de lemne, asta în timp ce municipiul Iași a fost confiscat de Mafia Dezvoltatorilor. Se întâmpla în toamna anului 2014. Anica Apetrei, o femeie pe atunci în vârstă de 74 de ani care locuia într-o căsuță sărăcăcioasă din satul Fetești se întoarce într-o zi acasă după ce fusese plecată prin sat preț de câteva ore și observă că cineva i-a răsturat în curte o căruță de lemne de foc. Nu știe cine i-a făcut acest bine își vede în continuare de treabă și pune lemnele pe foc pentru a trece iarna.
În luna ianuarie a anului 2016, DNA Iași descinde la Primăria și Ocolul Silvic din Hârlău. Descinderile au avut loc într-un așa zis dosar de corupție, care-i privea pe Constantin Cernescu, fostul primar din Hârlău, Florin Țepușă, fostul viceprimar, dar și pe Ioan Amariei, fostul șef de Ocol și pe Dumitru Simionescu, fostul șef al Poliției. Întreaga administrație din Hârlău a fost decapitată după aceste percheziții. În final, după câteva săptămâni, toți patru sunt trimiși în judecată pentru niște mărunțișuri, Cernescu a plătit în avans un robinet de vreo 2.000 lei, Amariei a montat ilegal niște uși de garaj pe la Ocol și în plus a mai scos din gestiune câțiva metri cubi de lemne de foc , Țepușă s-ar fi ocupat de afacerile familiei (flori și catering) deși nu avea voie pentru ca era viceprimar, iar Simionescu a dispus să fie duse niște lemne de foc la o casă din Scobinți. În cazul lui Simionescu este vorba despre lemnele de foc care au ajuns la Anica Apetrei, din satul Fetești, comuna Scobinți.
Iată căsuța la care au ajuns lemnele
Jurnaliștii 7IAȘI s-au deplasat în aceste zile la Fetești. Bătrâna nu era acasă, fiind internată în spital. Așa cum se poate vedea și din fotografiile realizate de jurnaliștii 7IAȘI, Anica Apetrei locuiește într-o căsuță modestă și este mai mult decât evident că orice ajutor material îi este binevenit, în orice moment, iar o căruță de lemne poate însemna ”mană cerească”.
Potrivit unor surse, Dumitru Simionescu a trecut într-o zi pe lângă casa bătrânei, a auzit o discuție în care cineva spunea că bătrână nu are cu ce se încălzi, i s-a făcut milă și l-a rugat pe șeful de ocol să-i trimită niște lemne de foc.
Contactat de jurnaliștii 7IAȘI, Dumitru Simionescu a spus că nu vrea să facă prea multe comentarii, deoarece dosarul se află încă pe rol și a depus și o plângere penală împotriva ofițerilor anticorupție careau instrumentat acest dosar iar sesizarea va fi soluționată peste câteva zile.
„S-au făcut multe abuzuri, dar aș vrea să mă abțin deocamdată. Eu am făcut o plângere și aștept răspunsul. Voi spune totul la momentul potrivit”, a spus Dumitru Simionescu.
La rândul său, avocatul Ionel Nechita, apărătorul lui Dumitru Simionescu, a criticat într-o manieră personală, ironică, decizia DNA Iași de a-l trimite în judecată pe fostul șef al Poliției Hârlău pentru că l-a rugat pe șeful de ocol să-i trimită unei bătrâne niște lemne de foc.
„Analiza <<profundă>> a organelor a distrus cariera unui polițist punându-i în cârcă așa-zisa instigare la infracțiunea de abuz în serviciu, constând în aceea că ar fi intervenit pe lângă un șef de ocol pentru a trimite lemne de foc unei bătrâne din localitate. Facerea de bine din vechiul proverb românesc poate fi circumscrisă infracțiunii de ”abuz în serviciu”, a spus avocatul Ionel Nechita.
Bătrâna chemată la instanță
Pentru că dosarul a ajuns la Tribunal, ”inculpații” fiind trimiși în judecată, a fost citată și bătrâna care a spus că nici măcar nu îl cunoaște pe Simionescu. Publicăm în fotocopie declarația batrânei. Bătrâna a mai arătat că nu a cerut nimănui lemne.
„Nu îl cunosc pe Simionescu Dumitru. Nu cunosc pe nimeni din sală. Am vorbit cu fiica mea la telefon și după aceea am primit acasă o mașină cu lemne, însă nu știu de la cine am primit-o. Nu am întrebat pe nimeni de unde sunt aceste lemne”, a declarat bătrâna.
În data de 12 aprilie 2014, Dumitru Simionescu a fost condamnat la o pedeapsă de 2 ani și 6 luni de închisoare cu suspendare, dar pe 13.12.2018 sentința a fost anulată de Curtea de Apel deoarece nu a fost motivată. Curtea de Apel a dispus ca Tribunalul să reia rejudecarea dosarului. În ceea ce privește sesizarea făcută de Dumitru Simionescu, acesta a reclamat faptul că ofițeri de la DNA Iași și DGA Iași (Direcția Generală Anticorupție, structură din subordinea Ministerului de Interne) au falsificat probe în acest dosar. Plângerea îi vizează pe Ciprian Bogdan Țurcanu (DNA) și pe Corneliu Cojocaru și Florentina Samson de la DGA.
Declarațiile martorilor
Tărășenia a mers mult prea departe. Pentru a susține ”acuzația” că șeful Poliției i-a dat unei bătrâne niște lemne de foc, polițiștii DNA și DGA au audiat niște martori care au susținut cam același lucru și anume că au primit dispoziție să-i ducă niște lemne de foc Anicăi Apetre. Prezentăm aceste declarații așa cum au fost consemnate de instanță.
Constantin Ungureanu – polițist
„În după-amiaza unei zile din toamna anului 2014, se pregătea să plece la domiciliu la terminarea programului. După ce a ieșit din birou, fiind pe hol, s-a întâlnit cu inculpatul Simionescu Dumitru, care i-a solicitat ajutorul. Având în vedere faptul că inculpatul Simionescu Dumitru era șeful său, martorul a acceptat solicitarea acestuia, martorul primind indicații să meargă la un depozit de lemne de la Măgioara, pentru a încărca o mașină de lemne, transportul urmând a fi efectuat în satul Fetești, la locuința numitei Apetrei Anica, căreia sătenii îi spun Anica. Martorul precizează că o cunoștea pe această femeie, aceasta din urmă având mai multe dosare la Judecătorie, dar nu știe care era relația inculpatului Simionescu Dumitru cu această femeie și nici nu a întrebat, fiind chiar surprins la aflarea destinatarului transportului”.
Declarația unui angajat al Ocolului Silvic
„În toamna lui 2014, a primit dispoziție de la inculpatul Amariei Ioan să transporte cantitatea de aproximativ 6 mc de lemn de foc de la depozitul Măgioara unde este gestionar Rugină Călinel undeva la o casă din localitatea Zagavia. Inculpatul Amariei Ioan i-a spus martorului că înainte de transport să treacă pe la sediul Poliției Orașului Hârlău de unde urma să preia un polițist care îl va însoți. Ajuns acolo, martorul l-a preluat pe numitul Ungureanu Constantin, acesta fiind îmbrăcat în uniforma de serviciu, ulterior deplasându-se la depozitul de la Măgioara unde a încărcat materialul lemnos. Din discuțiile purtate cu numitul Ungureanu Constantin martorul a înțeles că lemnul era pentru inculpatul Simionescu Dumitru. Martorul precizează că la locația respectivă se aflau două imobile, una cu etaj și una bătrânească. În momentul în care a ajuns la destinația respectivă nu a fost întâmpinat de nicio persoană, descărcând lemnele în curte. La imobilul unde a fost descărcat materialul lemnos martorul și numitul Ungureanu Constantin au deschis porțile, acesta din urmă știind ce are de făcut. După ce au descărcat lemnul s-au întors la Hârlau, Ungureanu Constantin fiind lăsat la sediul Poliției. Martorul mai precizează că pentru respectivul transport nu a primit aviz de însoțire”.
Constantin MAZILU