Încă un rege în mizerie! Cramele Copou, perla afacerilor lui Comănescu, sfâșiată de creditori

Societatea Vini-Com Iași, cunoscută mai ales sub denumirea de Cramele Copoului, deținută în scripte de afaceristul Constantin Comănescu și aflată în prezent în reorganizare judiciară sub oblăduirea lichidatorului  Corneliu Mititelu, este la un pas de dezastru financiar. Pentru datorii de peste 15.000 de lei la bugetul de stat, debite reprezentate de neachitarea contribuțiilor de sănătate, de șomaj și alte indemnizații ale angajaților, Fiscul ieșean a cerut Justiției blocarea tuturor conturilor firmei. Cu datorii de 3,5 milioane de lei și active imobilizate în valoare de peste 5 milioane de lei, Vini-Com Copou, speră într-o redresare economică ce nu se va produce niciodată. În prezent, Cramele Copoului, administrate de Management Reorganizare Lichidare SPRL, se află în procedura insolvenței iar DGRFP-AJFP Iași s-a înscris la masa creditorilor în speranța că va mai putea recupera un debit de peste 640.000 de lei.

Cramele Copoului, una dintre fostele firme fanion ale Iașului, se află într-o situație financiară disperată. Din cauza datoriilor imense către creditori precum și la bugetul de stat, societatea Vini-Com Copou, deținută în acte de omul de afaceri Constantin Comănescu, și aflată în prezent în procedura insolvenței, riscă dezintegrarea. În baza unui titlu executoriu, Fiscul ieșean a demarat executarea silită a societății Vini-Com SRL, pentru datorii în cuantum de 15.477 de lei, reprezentând neplata contribuțiilor sociale, de sănătate și șomaj, precum și alte indemnizații ale unui număr de 14 angajați. În prezent Cramele Copoului de află sub tutela administratorului judiciar Corneliu Mititelu, coordonatorul Management Reorganizare Lichidare SPRR Iași. Nemulțumit că o eventuală blocare a conturilor, solicitată de Fiscul ieșean, ar putea conduce la dezastrul financiar al Vini-Com Copou, lichidatorul a formulat o contestație împotriva executării silite. În plângerea înaintată magistraților Judecătoriei Iași, Mititelu cere anularea somației și a titlului executoriu precum și suspendarea executorii silite demarate la solicitarea DGRFP-AJFP Iași. Totul a început pe 24 octombrie 2018 când Fiscul ieșean a transmis către Cramele Copou, o somație, însoțită de un titlu executoriu, privind începerea executării silite pentru debite de peste 15.000 de lei, la bugetul statului.

Mititelu: Blocarea conturilor Vini-Com Copou ar putea paraliza întreaga procedură de insolvență”

În replică, Corneliu Mititelu arată că SC Vini-Com Copou SRL se află în prezent în procedura insolvenței iar o eventuală blocare a conturilor ar putea provoca un adevărat dezastru.

“Procedura de insolvență a Vini-Com Copou a fost deschisă pe  data de 19 iulie 2017, anterior intrării în vigoare  a OUG 88/2018. Mai precis, executarea silită a fost începută în baza unei norme de drept care nu își găsește aplicabilitatea în cauza de față, fiind așadar complet nelegală. Legiuitorul a reglementat posibilitatea începerii executării silite pentru creanțe curente în capitolul destinat reorganizării și, mai precis, în cel care cuprinde reglementări strict cu privire la perioada de reorganizare, așadar, după ce a fost confirmat un plan de reorganizare și societatea se află în cursul acestei proceduri. Astfel, executarea silită încalcă prevederi-exprese din  Legea  85/2014, inclusiv principiile care guvernează această procedură  specială. Scopul legii insolvenței este instituirea  unei proceduri colective pentru acoperirea pasivului debitorului, cu acordarea, atunci când este posibil, a unei șanse de redresare a activității acestuia.  Această executare este efectuată acum de un executor fiscal (n.r.- DGRFP-AJFP Iași) care acționează exclusiv în interesul creditorului bugetar și nu a celorlalți creditori ai societății aflate în insolvență. În acest context, firma în cauză nu are nici o șansă de a-și redresa activitatea, pe baza unui plan de reorganizare, atâta timp cât modul de desfășurare a executării silite este unul total imprevizibil. Cu alte cuvinte, executarea  silită în cauza de față, nu este compatibilă cu procedura insolvenței și încalcă flagrant prevederile Legii 85/2014”, s-a plâns Corneliu Mititelu, cerând justiției suspendarea executării silite a SC Vini-Com Copou SRL, pentru a se evita producerea unui prejudiciu ireparabil.

Comănescu a vândut Ferma Copou, estimată la un milion de euro, cu doar 310.000 de euro, unui prieten de familie     

De cealaltă parte, reprezentanții Fiscului ieșean, prin juristul Antoanela Minea, a solicitat respingerea contestației la executare, formulată de Mititelu, arătând că debitul trebuie achitat deoarece acesta reprezintă contribuțiile CAS, respectiv sănătate și șomaj ale angajaților, neplătite la timp, tocmai de aceia care se ocupă de administrarea Vini-Com Copou.

“AJFP Iași a formulat o cerere de admitere a crenței asupra averii debitorului Vini-Com și a solicitat înscrierea în tabelul de creanțe cu suma de 640.271 lei, reprezentând impozite și taxe datorate bugetului de stat”, a conchis juristul Fiscului. În urmă cu 5 ani, omul de afaceri Constantin Comănescu a vândut active importante ale Cramelor Copou, estimate la un milion de euro, cu doar 310.000 de euro. La data respectivă, Vini-Com a vândut “pe șest” activul denumit Ferma Copou, situat în Municipiul Iași, str. Viticultori nr. 6, compus dintr-un teren în suprafață de 7685 mp, împreună cu construcțiile aferente, plus alte 3 parcele, primele două de cca 900 mp, iar ultima de 309 mp, către un prieten de familie al lui Comănescu. Cumpărător al Fermei Copou a fost societatea  COMIS SA, cu sediul social în localitatea  Solonț, județul Bacău, firmă care se ocupă de cultivarea cerealelor. Patronul COMIS a făcut ani de zile mai multe afaceri imobiliare cu Valentin Comănescu, o rudă de gradul 1 cu patronul în scripte a Cramelor Copou, Constantin Comănescu, culmea, și el originar, tot din aceeași localitate Solonț, din județul Bacău.

Nicu SAMSON

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here