Încă o minciună marca Chirica: biserica și turnul de la Sf. Spiridon, salvate cu fonduri europene. Primăria nu a depus niciun proiect și nu are finanțare

@ În 2021, Mihai Chirica anunța că ansamblul istoric de la Sf. Spiridon, biserica și turnul dinspre bulevardul Independenței, va fi salvat cu fonduri europene accesate de municipalitate @ Primăria a semnat un acord de asociere cu Parohia Sf. Spiridon, nu a identificat o linie de finanțare și nu a depus niciun proiect @ Acum, municipalitatea anunță că este în căutarea unor fonduri guvernamentale dar nici acești bani nu vor veni, deoarece nu a fost realizat proiectul tehnic @ „Nu a existat proiectul tehnic, iar acum lucrăm la acest lucru. Problema a fost legată de lipsa fondurilor”, a spus preotul Marian Timofte, parohul Bisericii Sf. Spiridon @ În urmă cu trei ani însă, primarul Mihai Chirica poza în salvator al monumentului, care de aproape 14 ani este lăsat în paragină, dezvelit de tencuială până la cărămidă @ „Am semnat parteneriatul cu Biserica Sf. Spiridon pentru reabilitarea cu ajutorul fondurilor europene al acestui monument reprezentativ pentru oraș. (…) Astfel, atât Biserica „Sfântul Spiridon” cât și Turnul Clopotniță cu cele două cișmele își vor recăpăta- cât mai repede, sperăm- strălucirea de odinioară. Avem datoria de onoare să păstrăm moștenirea istorică a Capitalei Moldovei!”, anunța Chirica în 2021 într-o postare făcută pe rețelele de socializare

 În 2021, primarul Mihai Chirica promitea că Ansamblul Bisericii Sf. Spiridon din va fi reabilitat complet în baza unui proiect cu fonduri europene. Trei ani mai târziu, situația este neschimbată, iar sursele de finanțare promise nu au apărut de nicăieri. Primarul se lăuda pe rețele de socializare cu acest proiect, ba că a primit avizul de la Consiliul Local pentru încheierea unui procol cu Parohia Bisericii, ba că a semnat autorizația de construire pentru necesară demarării lucrărilor de reabilitare. Edilul spunea la acea vreme că refacerea monumentului din centrul urbei este o „datorie de onoare”. Pentru Mihai Chirica, timpul vorbelor mari nu trece niciodată, însă lăcașul de cult ridicat în secolul XVIII a rămas la același stadiu de ruină.

Chirica în 2021: „Avem datoria de onoare să păstrăm moștenirea istorică a Capitalei Moldovei!”

În vara lui 2021, în urma unei hotărâri a Consiliului Local, primăria a încheiat un acord de parteneriat cu Parohia condusă de preotul Marian Timofte pentru reabilitarea bisericii, a turnului clopotniță și a celor două cișmele. Edilul vorbea de experiență în accesarea proiectelor europene pentru reabilitarea bisericilor dar și despre onoare și datorie.

Am semnat parteneriatul cu Biserica Sf. Spiridon pentru reabilitarea cu ajutorul fondurilor europene al acestui monument reprezentativ pentru oraș. Noi vom asigura finanțarea pentru elaborarea documentației tehnico-economice necesare pentru depunerea cererii de finanțare, precum și logistică și resursele umane în vederea accesării finanțării. Astfel, atât Biserica „Sfântul Spiridon” cât și Turnul Clopotniță cu cele două cișmele își vor recăpăta- cât mai repede, sperăm- strălucirea de odinioară. În urmă cu ceva timp s-a mai încercat refacerea Turnului, dar finanțarea a fost sistată în mod inexplicabil. Era păcat ca un astfel de edificiu, încărcat de atâta istorie, să se năruiască, așa că, profitând și de experiența dobândită la refacerea Mănăstirii Frumoasa, am venit în ajutorul Parohiei pentru o accesare cât mai rapidă a fondurilor europene. Avem datoria de onoare să păstrăm moștenirea istorică a Capitalei Moldovei!”, susținea Mihai Chirica în anul 2021.

O altă hotărâre de Consiliu Local pentru aprobarea documentației

În 2023, Consiliul Local a avizat abia documentația pentru inițierea lucrărilor, în urma unei licitații publice. Primăria a plătit 250.000 lei către societatea Arc Design SRL pentru realizarea expertizei tehnice și a documentației de avizare a lucrărilor. Tot atunci a fost stabilită și valoarea lucrărilor, proiectul fiind extimat la aproape 10.000.000 lei (2.000.000 euro).

„În cursul anului trecut, în urma unui parteneriat încheiat între Primăria municipiului Iași și Parohia „Sfântul Spiridon”, Consiliul Local a votat o hotărâre pentru adoptarea Documentației de Avizare a Lucrărilor de Investiții, indicatorilor tehnico – economici și devizului general ale lucrărilor de reabilitare a Bisericii „Sfântul Spiridon”. Valoarea totală a investiției este estimată la 9.856.572,82 lei cu TVA”, susțin reprezentanții municipalității ieșene. 

Fondurile europene s-au pierdut pe drum. Primăria: „este analizată posibilitatea obținerii unei finanțări guvernamentale”

Deși în 2021 vorbea de o finanțare europeană, Primăria a trecut acum la „posibilitatea obținerii unei finanțări guvernamentale”. Și toate acestea pentru că nu a fost făcut proiectul tehnic. Primăria a pasat răspunderea către parohie, entitate care nu dispune de banii necesari pentru a realiza documentația respectivă.

„Atât Primăria, cât și Parohia încearcă să identifice surse de finanțare pentru această investiție. În prezent este analizată posibilitatea obținerii unei finanțări guvernamentale, de la Secretariatul General al Guvernului, prin Secretariatul de Stat pentru Culte, în baza Legii nr. 212/2022 privind unele măsuri pentru reducerea riscului seismic al clădirilor, pentru turnul clopotniță. În această perioadă municipalitatea așteaptă o solicitare de la parohie pentru realizarea proiectului tehnic necesar lucrărilor de intervenție”, au transmis oficialii Primăriei Iași.

„Acoperișului bisericii este degradat și afectează pictura cât și starea clădirii, structura de rezistență fiind pusă în pericol”

oplus_0

În martie 2021, parohia a solicitat sprijin pentru protejarea, reabilitarea și punerea în valoare a Ansamblului monument istoric a Bisericii Sf. Spiridon. Primăria se angaja să „asigure logistica și resursele umane în vederea accesării finanțării proiectului și să asigure finanțarea pentru elaborarea documentației tehnico-economice necesare pentru depunerea cererii de finanțare (documentație de avizare a lucrărilor de intervenție, studii de teren, studii tehnice și de specialitate, etc)” .

S-a stabiilit chiar și o perioadă de 36 de luni pentru lucrări, protocolul fiind valabil timp de 7 ani, până în 2028.

„Având în vedere starea avansată de degradare a acoperișului Bisericii Sf. Spiridon, care afectează pictura cât și starea clădirii, structura de rezistență fiind pusă în pericol, se justifică necesitatea realizării expertizei tehnice și Documentației de Avizare a Lucrărilor de lntervenție în vederea realizării obiectivului de investiții”, se arată în caietul de sarcini.

Biserica a cerut sprijinul primăriei de mai mulți ani

Parohul Marian Timofte a trimis o adresă către primărie în 2021 în care cerea sprijinul autorității locale pentru depunerea unei finanțări europene în vederea restaurării ansamblului.

„Vă aduc la cunoștință că începând cu 2010 am inițiat demersuri pentru consolidarea și restaurarea bisericii , a turnului- clopotniță și a cișmelelor aflate de o parte și de alta a turnului, dar pentru că finanțarea lucrărilor a depins exclusiv de sprijinul acordat de autoritățile locale și centrale, nu am reușit decât acoperirea parțială (într-o proporție mică) a lucrărilor de structură la turn și la achiziția unor materiale sau echipamente, iar la biserică, deși am realizat expertiza tehnică și documentația tehnică de execuție pentru structură și arhitectură, nu am reușit să demarez nicio lucrare de execuție”, menționa preotul paroh Marian Timofte în scrisoarea atașată acordului de parteneriat

Parohul Marian Timofte în 2024: „Trebuie reproiectare”

Dacă la biserică încă se așteaptă proiectul, reabilitarea turnului- clopotniță a început de ceva vreme, însă lucrarea s-a împotmolit din cauza lipsei banilor, iar documentația a expirat. Documentele au ajuns la Direcția Județeană pentru Cultură, au fost avizate, însă nu s-a mai întâmplat nimic.

„La biserică este documentația pentru faza DALI și DTAC, avizată la Direcția Județeană pentru Cultură. Lucrăm la proiectul tehnic și dacă ajută bunul Dumnezeu poate prindem anul viitor o finanțare. La turn a existat o documentație tehnică în baza căruia a fost obținută autorizația de construcție. Am reușit să lucrăm la subzidire până la cota de 7-7.5 metri, deasupra bolților de la intrare. Am lucrat la structura de rezistență, mai trebuie partea de finisare și alte lucrări. Documentația este destul de veche și pentru continuarea lucrărilor trebuie o reproiectare care să treacă prin aceleași etape”, a spus preotul Marian Timofte, parohul Bisericii „Sf. Spiridon” din municipiul Iași.

Primăria nu s-a băgat la proiectul tehnic! Biserica nu are fonduri. Turnul-clopotniță a fost ceva mai norocos

Parohul lăcașului de cult arată că deși la turn a fost făcută consolidarea începută în 2010, restul lucrărilor nu au mai foist realizate pentru că între timp a expirat autorizația, iar întreaga documentație trebuie reluată de la zero. La clopotniță, proiectul a stagnat și pentru că au fost făcute alte descoperiri arheologice cu au dus la oprirea lucrărilor. Cum autorizația nu mai este valabilă și nici bani pentru continuarea lucrărilor nu mai sunt, situația s-a complicat. Nu a existat proiectul tehnic, iar acum lucrăm la acest lucru. Problema a fost legată de lipsa fondurilor. La monumentele istorice nu se poate lucra decât cu specialiști , ingineri și arhitecți care sunt avizați de Ministerul Culturii. Sunt foarte puțini din păcate cu acreditare pentru monumentele istorice și au lucrări în derulare. Noi avem DALI făcut la Biserică, se lucrează la proiectul tehnic, iar la turn se va trece la reproiectare din moment ce documentația a expirat. Primăria ne-a ajutat pentru DALI cu 250.000 lei, dar nu a fost prins și proiectul tehnic, a mai spus preotul paroh.

Monument istoric construit în secolul XVIII

oplus_32

Biserica „Sfântul Spiridon” de pe bulevardul Independenței a fost ctitorită între 1747-1752, fiind unul dintre cele mai importante monumente ieșene ale curentului clasicizant din arhitectura moldovenească. Lăcașul de cult a fost ridicat de Ștefan Sosie, Vasile Ruset și Anastasie Lipscanul. Forma inițială a monumentului nu este cunoscută, fiind zidită înainte de ultimul sfert al veacului XVIII. Biserica a fost afectată de cutremurul din 1802 și a fost reconstruită după 1804. După aceste lucrări a căpătat influențe rusești și ale stilului neogotic. În anul 1911 s-a instalat curent electric, fiind primul lăcaș de cult electrificat din lași. În 1956 au fost reparate daunele acoperișului și ale zidăriei produse din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, apoi a fost racordată la instalația termica a spitalului. În anul 1976 au fost efectuate reparații ale turnului clopotniței și ale fațadei bisericii. În 1990 și 1991 s-au repetat reparațiiile exteriorului bisericii, iar în 1996 a început întreținerea interioară a zugrăvelii, a catapeteasmei și a icoanelor. Pe 12 decembrie 1998 a avut loc resfințirea Bisericii. Turnul- clopotniță a fost realizat în 1786, iar cele două cișmele circa 100 ani mai târziu. La 1843 a fost adus de la Paris un ceas care a fost montat în turn, acesta fiind de altfel și primul din Iași de la vremea respectivă.

Vlad ROTARU

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here