Înafara și înăuntrul

nimic despre estetică 

 

Ziua iei.
Multe femei în ie, pe stradă sau la serviciu. Simpatice.

Poze cu bărbaţi în cămeși brodate, pe net. Simpatice poze.

Nu despre vedetele cu ie e vorba. De oamenii obişnuiţi zic. Simpatici, cum am zis.

Doar că, pardon de vorba noastră, mi se pare că toate astea aduc, cumva, a Dragobete vestimentar. Adică a nouă modă veche, dezgropată  cu excavatorul național și vîndută cu poștalionul comercial. Ornat cu tradiționalii zurgălăi patriotici.

Evident, pe vremea cînd ia era cămeşa de duminică, lumea nu era doar albă, grasă şi frumoasă. Ori ca în reclamele la produse bio.
Dar am bănuiala că, pe vremea ‘ceea, multă lume purta ia nu doar pe dinafară.
Iertaţi naivitatea, da’ cred că o purta şi pe dinăuntru.

Lucian Postu

 

Lucian Postu este publicist şi consultant politic, PR & media. A fost corespondent BBC şi Radio Europa Liberă , consultant BBC pentru Republica Moldova şi editorialist al mai multor publicaţii. Foloseşte ortografia recomandată de Institutul de Filologie ” Al. Philippide ” din Iaşi, cu excepția cuvîntului  ” romîn ” și a derivatelor sale ( https://lucianpostu.wordpress.com/rominia-i-a/ )

 

1 COMENTARIU

  1. Iia politica

    Ceea ce introduce falsitate este statul.
    Spicuit din Cotidianul, cu prilejul ‘legii iiei’ (2022):
    „Potrivit legii, cu prilejul „Zilei Iei” pot fi organizate activități culturale, sociale și artistice și pot fi difuzate, prin mijloace de informare în masă, materiale care vizează promovarea și protejarea iei.
    Autoritățile administrației publice centrale și locale pot acorda sprijin logistic și pot aloca fonduri din bugetele proprii în vederea organizării și derulării în bune condiții a evenimentelor dedicate, în limita alocărilor bugetare aprobate.”

    De notat, prezumtia din primul paragraf: adica iia nu se sarbatoreste decat cu voia statului? Politicienii isi aroga puterea sa legifereze ce se poate, cum si cand se poate face (ceea ce contravine libertatii, intotdeauna negativa nu pozitiva, ca aici, ca in ‘drepturile’ care iti pot fi ‘date’ sau luate dupa voie).
    Apoi, din para doi: ceea ce inainte (de lege) era un imbold autentic, sincer, motivat doar de iubire, acum devine o tranzactie, un act propagandistic _platit_. La fel cum Soros a puiat o ‘societate civila’ la comanda, sintetica, la fel, legea iiei va crea mult fals patriotic, in care nu vei mai putea face diferenta intre simtamint si calcul oportunist. Vezi o femeie in iie, nu mai stii, romanca mandra sau platita de primarul-de-partid.
    Statul nu confisca si corupe doar munca si etica muncii (prin impozite si regulile de declarare). El confisca si corupe simboluri vii, transformandu-le in semne moarte.

    Milan Kundera, ‘Lumina de nesuportat a fiintei’, o femeie ceha fugita in Elvetia, la un restaurant cu flori de plastic si muzica de ascensor: „Frumustea nu poate exista decat cand e persecutata” (citat din memorie)…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here