100 de milioane de lei vechi este suma totală pe care a plătit-o recent Valentin Mocanu, inginer în cadrul Direcției Tehnice și Investiții, din Palatul Roznovanu, colegului său de birou, Gabriel Ghergheșanu, căruia i-a plasat un pumn direct în figură, strivindu-i arcada stângă, în urma unor neînțelegeri și discuții contradictorii. În urma incidentului petrecut în ianuarie 2017, în biroul 18 al Primăriei ieșene, victima a avut nevoie de 7-9 zile de îngrijiri medicale pentru vindecare, deoarece a suferit o plagă contuză însoțită de o tumefacție echimotică la nivelul arcadei și a obrazului. Trimis în judecată pentru lovire și alte violențe, și ulterior pentru purtare abuzivă, prin schimbarea încadrării juridice a faptei, scandalagiul a bătut palma la mediator cu cel pe care l-a făcut knock-out, fiind de acord să-i achite despăgubiri în valoare de 2500 de euro. Pe parcursul urmăririi penale, Mocanu i–a mai plătit colegului său și toate îngrijirile medicale de aproximativ 800 de lei, dar și transportul la spital, de 330 de lei. Primarul Chirica a trimis judecătorilor o recomandare lacrimogenă în favoarea lui Mocanu.“A greși e omenește. Dl. Mocanu este o persoană sociabilă și empatică în relația cu cetățenii”.
Valentin Mocanu, care și-a altoit anul trecut colegul de birou, aplicându-i o directă în plină figură, scoate din buzunare 100 milioane de lei vechi, ca să fie iertat. Pe 3 octombrie 2018, la sediul notarului public Ștefan Coste & Asociații, Mocanu a bătut palma cu colegul său de birou Gabriel Ghergheșanu, și a fost de acord să-i plătească despăgubiri morale și materiale în valoare de 2.500 de euro. Anterior, cei doi rivali s-au prezentat împreună cu avocații lor la Biroul de Mediator Gheorghe Mihălache, unde au încheiat o înțelegere prealabilă și un acord de mediere în care au fost de acord la cuantumul daunelor.
Stan și Bran. Mocanu – 2,00 metri, Ghergheșanu – 1,60
Scandalul dintre Mocanu și Ghergheșanu a izbucnit în ziua de 26 ianuarie 2017, la primele ore ale dimineții, într-un birou din cadrul Primăriei Iași. În ziua cu pricina, cei doi bărbați, colegi de serviciu la Direcția Tehnică și Investiții, din incinta Palatului Roznovanu, au început să se certe din cauză că victima ar fi refuzat să-i înapoieze copia unui document de servici, care fusese multiplicată în mai multe exemplare. La un moment dat, discuțiile contradictorii au degenerat într-un conflict violent, Mocanu îndreptându-se val-vârtej spre biroul colegului său și admonestându-l: “Îți dau cu monitorul de pe masă în cap”, a spus nervos Valentin Mocanu.
Replica rivalului a fost pe măsură: „Ce-ar fi dacă și eu ți-aș putea da cu ceva în cap dacă e să ne lovim unul pe altul ”, ar fi comentat și Gabriel Ghergheșanu, punând rapid mâna pe un perforator care se afla pe masă.
În câteva secunde, Mocanu, care este un vlăjgan de aproape 2 metri înălțime, a venit nervos la biroul colegului său, și fără să-i mai dea vreun alt avertisment, i-a tras o lovitură puternică și bine țintită în plină figură, spărgându-i arcada stîngă. Lovitura de boxer profesionist a fost una devastatoare pentru Ghergheșanu, care, plin de sânge, a început să strige după ajutor. Ca urmare a loviturii primite, victima a suferit o hemoragie externă fiind transportat de urgență cu un echipaj al Ambulanței, la Spitalul Clinic de Urgență “Prof. Dr. Nicolaie Oblu”.
Dosar penal pentru purtare abuzivă
În urma altercației, cel lovit a mers la Institutul de Medicină Legală și și-a scos certificat medico-legal. Personalul medical a constatat că Ghergheșanu prezintă o plagă contuză urmată de o tumefacție echimotică la nivelul arcadei și obrazului stâng, produsă prin lovire cu un mijloc contondent, drept pentru care a primit între 7 – 9 zile de îngrijiri medicale. Scandalul dintre cei doi colegi din biroul 18 al Primăriei Iași a ajuns ulterior și pe masa polițiștilor de la Secția 3, care au demarat cercetarea penală și i-au întocmit scandalagiului, dosar pentru lovire și alte violențe. La scurt timp, urmărirea penală a fost preluată de un procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Iași, care, pe parcursul anchetei, a schimbat încadrarea juridică a faptei în infracțiunea de purtare abuzivă, pedepsită mult mai sever . Pe parcursul cercetărilor, inginerul Valentin Mocanu și-a recunoscut faptele și și-a cerut scuze de la cel căruia i-a spart arcada, însă fără folos.
Victima și-a angajat un avocat celebru, în persoana apărătorului Neculai Volovăț, și i–a cerut rivalului său despăgubiri morale și materiale în valoare de 20.000 de lei. Și pe parcursul procesului penal, Ghergheșanu și-a menținut pretențiile și i-a solicitat celui care l-a lovit, și cheltuielile de spitalizare. Speriat de consecințe, Mocanu s-a prezentat personal la Serviciul de Ambulanță Iași și a achitat suma de 338 de lei, reprezentând contravaloarea transportului victimei la spital conform fișei de urgență prespitalicească din data de 26 ianuarie 2017. De asemenea, la scurt timp, agresorul a plătit către unitatea medicală, suma totală de de 781,27 de lei, reprezentând îngrijirile medicale acordate victimei.
Mocanu a încercat “să dea la pace” cu rivalul său
La proces, Mocanu și-a recunoscut faptele și a încercat să dea la pace cu rivalul său.
“La data respectivă, eu nu eram pe același sector cu colegul meu, fiecare dintre noi urmând să se deplaseze în direcții diferite. După ce eu personal am făcut niște copii-xerox după anexele unei dispoziții prin care erau repartizate sectoarele de activitate pentru fiecare funcționar în parte, i-am înmânat o copie și colegului pentru a-și efectua la rândul lui o altă copie. Ulterior, i-am cerut personal, de vreo 5-6 ori ca să-mi returneze documentul, dar acesta a refuzat ca să mi-l înapoieze. Mai mult, el mi-a spus că nu i-am dat nimic”, a fost justificarea penibilă a agresorului, depusă la dosar, prin intermediul apărătorului său, Cristina Badea.
O recomandare lacrimogenă: “A greși e omenește”
În timpul judecății, edilul-șef Mihai Chirica a înaintat instanței o recomandare lacrimogenă în care l-a ridicat în slăvi pe subalternul său. Și dacă n-ar fi de râs, ar fi de plâns, primarul a încheiat apoteotic: „A greși e omenește”. Pe parcurs, Chirica a arătat că inginerul Valentin Mocanu este o persoană sociabilă și empatică în relația cu cetățenii. “În calitate de primar al Municipiului Iași consider că îmi cunosc bine personalul și pot afirma cu certitudine că am rămas extrem de surprins cu privire la incidentul produs atunci, în legătură cu dl. Mocanu. Sunt convins că a fost o excepție nefericită și când susțin această afirmație am în vedere că acest om face parte din categoria funcționarilor publici responsabili și cu o conduită care valorizează prestigiul funcției publice pe care a exercitat-o și o exercită în cadrul aparatului de specialitate pe care îl conduc. Am lucrat cu dl. Mocanu timp de 14 ani și prin comportamentul său în relațiile de service a manifestat o preocupare dinalică pentru rezolvarea sarcinilor de servici, în măsura în care i-a permis funcția publică. Acesta a respectat etica și deontologia funcției încredințate obținând calificativul foarte bine. Este adevărat că nimeni nu este perfect dar cred că în urma incidentului, dl. Mocanu a realizat greșeala făcută și o regretă profund. Cred că a realizat că și-a pus într-o situație delicată și familia și poziția în societate. Eu am judecat ca un om, un alt om care a greșit, dar acesta din urmă rămâne un om deosebit care merită o șansă”, a conchis edilul.
Acord între părți la mediator
Pe parcursul procesului penal, magistrații au audiat și doi dintre colegii celor doi rivali, Viorel Graur și respectiv Adriana Arsene. Aceștia din urmă au povestit cu lux de amănunte întregul conflict dar au explicat că cei doi colegi de birou nu erau în relație de dușmănie. La ultimul termen de judecată, apărătorul lui Ghergheșanu, avocatul Neculai Volovăț, a depus la dosarul cauzei un acor de mediere încheiat între agresor și victimă, din care reiese faptul că clientul său nu mai are nici un fel de pretenție financiară. Mai mult, apărătorul a depus și copii-xerox ale chitanțelor care demonstrează faptul că Valentin Mocanu plătit în totalitate și toate cheltuielile de spitalizare. Într-o cerere de intervenție, inculpatul a cerut clemență magistraților arătând că are un tată bătrân și bolnav, un fiu student în întreținere, dar și probleme grave de sănătate. La viitorul termen de judecată, stabilit pe 21 ianuarie 2019, apărătorii celor doi rivali, speră ca procesul să ia sfârșit prin împăcarea părților.
Nicu SAMSON