Timp de mai bine de patru ani, din 2019 până în luna iulie a acestui an, instituția care controlează transportatorii a funcționat într-un spațiu închiriat de la o firmă de transport rutier de mărfuri din Iași. ISCTR a plătit chirie ca în Centru, peste 10 euro pe metrul pătrat, pentru un birou de pe strada Trei Fântâni, la granița cu Tomești. În aceeași clădire, firma de transport închiriază birouri cu doar 6 euro pe metrul pătrat. Neculai Leonte este acționar la firma care a închiriat spațiul către ISCTR, dar și la alte companii, toate cu obiect de activitate pe transport rutier de mărfuri, domeniu controlat de ISCTR. Anterior, instituția a funcționat într-un spațiu închiriat de la Moldoplast, pe Calea Chișinăului, cu 7,82 euro/mp. Culmea, pretextul mutării a fost chiria prea mare. La 10 euro/mp, sunt spații și birouri scoase la închiriat în zone precum Independenței, Păcurari sau Canta, nu la Tomești. Leonte susține că acum închiriază birouri în aceeași clădire la un preț mult mai mic deoarece spațiul disponibil este mai mare. „Am scos la închiriat cu 6 euro pe metrul pătrat pentru că e vorba de un spațiu mai mare”, a spus omul de afaceri. În urmă cu mai puțin de o lună, ISCTR Iași s-a mutat din nou într-o clădire de birouri în zona Antibiotice.
Inspectoratul de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier (ISCTR) – Inspectoratul Județean Iași, instituție care controlează transportatorii rutieri, a plătit vreme de patru ani și jumătate chirie pentru sediu chiar patronului unei firme de transport. Este ca și cum Protecția Consumatorului sau DSV ar plăti chirie către Carrefour, Lidl sau Kaulfland.
În 2019, ISCTR a închiriat un spațiu de pe strada Trei Fântâni, la granița municipiului Iași cu localitatea Tomești. Contractul a fost încheiat cu firma Eve Trans SRL, administrată de Neculai Leonte. Același Leonte deține părți sociale la alte două firme, Leo Trans Spedition SRL și Truckdriver Transport SRL, toate cu obiect de activitate „transport rutier de mărfuri”. Administratorul împarte acțiunile celor trei firme cu soția sa, Alina Leonte. Conform contractului, ISCTR a închiriat un spațiu de 74.19 mp de pe strada Trei Fântâni, nr 64, pentru 3.700 lei lunar, sumă ce includea și costul utilităților. Asta însemna o chirie de 49,87 lei/mp la vremea respectivă (10,5 euro pe mp la cursul BNR de atunci).
ISCTR a plecat de la aproape 8 euro la 10 euro/mp!
La sfârșitul lui 2018, ISCTR finalizase contractul cu firma Moldoplast SRL pentru un spațiu de pe Calea Chișinăului pentru care plătea 4.875 lei în a doua jumătate a lui 2018 (1.032,94 euro) pentru 132 mp. Asta însemna 7,82 de euro/mp. În prețul chiriei nu era inclusă însă și contravaloarea utilităților. Cum firma Moldoplast SRL a impus majorarea chiriei cu 50 la sută pe mp, ISCTR a preferat să caute un alt spațiu. După o procedură organizată la București de structura central a instituției, ISCTR s-a mutat pe strada Trei Fântâni, în clădirea firmei Eve Trans SRL, administrată de Neculai Leonte. Compania are ca prinicial obiect de activitate „transportul rutier de mărfuri”.
ISCTR plătea 10 euro/mp. Acum, Leonte vrea doar 6 euro/mp
În 2019, s-a convenit asupra unei chirii de 3.700 lei pe lună pentru un birou de 74,19 mp, sumă ce includea și plata utilităților. Ulterior, firma lui Neculai Leonte a majorat chiria la 4.000 lei lunar, conform documentelor contabile ale instituției. Asta înseamnă 53,91 lei (11,07 euro la cursul BNR din 2020). În total, în cei peste patru în care a funcționat în clădirea de pe Trei Fântâni, ISCTR Iași a plătit peste 40.000 de euro chirie către firma lui Neculai Leonte.
Omul de afaceri susține că ISCTR a plecat din spațiul deținut de firma sa din cauza zonei. Acum, firma scoate la închiriat birouri în aceeași clădire cu doar 6 euro/mp, însă spațiul este aproape dublu ca suprafață.
„Am scos la închiriat cu 6 euro pe metru pătrat pentru că e vorba de o suprafață mai mare. Nu știu de ce au plecat, asta trebuie să-i întrebați pe ei. Nu am avut probleme cu ei. Cred că au plecat pentru că au vrut o zonă cu mai puțin trafic. Au avut 10 euro pe metru pătrat, sumă cu tot cu utilități, erau incluse toate. Acum dau 140 metri pătrați cu 6 euro pentru că e spațiu aproape dublu față de cât a avut ISCTR”, a spus Neculai Leonte.
„Nu mă ocup de transport de mărfuri”
Administratorul Eve Trans SRL susține că firma pe care o administrează nu se ocupă cu transportul de mărfuri, ci cu închiriere de spații și că nu a văzut nicio problemă de incompatibilitate.
„Eu nu am firmă de transport. Eve Trans nu e pe acest domeniu, nu am avut nicio licență pe așa ceva. Am fost controlat. Firma e pentru închiriere spații”, a mai spus Neculai Leonte.
Leonte are trei firme cu același obiect de activitate: transportul de mărfuri
Eve Trans SRL a fost înființară în 2013 și, conform cod CAEN 4941, are ca obiect de activitate „transportul rutier de mărfuri”. În cursul anului 2022 a avut o cifră de afaceri de peste 550 mii lei, un profit de 52 mii lei și datorii de 917 mii lei, în documente fiind trecut un singur angajat.
Truckdriver Transport SRL a fost înființată în 2019. În cursul anului 2022 a avut o cifră de afaceri de 880 mii lei, un profit de 348 mii lei, datorii de 2,4 milioane de lei, la un singur angajat înregistrat.
Cea de a treia firmă, Leo Trans SRL a avut pe 2022, o cifră de afaceri de 359 mii lei. A fost pe pierdere cu 113 mii lei și a înregistrat datorii de 2,4 milioane lei. Societatea a înregistrat doar 2 angajați pe 2022. De altfel, pe fațada clădirii de pe strada Trei Fântâni, lângă simbolurile și logo-ul ISCTR, trona și o firmă luminoasă a Leotrans.
Răspundere pasată direct la București
7IAȘI a cerut lămuriri de la responsabilii ISCTR Iași despre chiria plătită către Eve Trans SRL vreme de patru ani și jumătate. Inspectorii de zonă au pasat însă răspunderea către instituția centrală de la București, prin care s-a făcut contractul de închiriere.
„Noi nu avem statut juridic. Suntem simpli executanți. Colegii de la București răspund de așa ceva”, a menționat Ionuț Șerban, inspector ISCTR din Iași.
Vlad ROTARU
Articol bun, bine documentat dar nu faceti deosebirea intre obiectul principal de activitate si faptul ca firma nu are licenta de transport, nu are masini de transport, deci nu a facut niciodata transport conform obiectului principal de activitate. In consecinta nu se supunea controalelor ISCTR pt ca nu a detinut niciodata licenta. In rest toate bune.