Imunitate pentru un primar PNL: ZERO lei amendă pentru viteză și neprezentarea actelor. Radar: 114 km/h în localitate, într-o zonă cu limită de 50km/h

@ Primarul PNL al orașului Podu Iloaiei, Ioan Alexa, nu a fost amendat de către polițiștii de la Rutieră deși a fost prins circulând cu viteza de 114 km/h în localitatea Lețcani, pe un sector de drum unde viteza legală era de 50 km/h @ Codul Rutier prevede ca șoferii ce sunt surprinși conducând cu mai mult de 50 km/h peste viteza maximă admisă să fie sancționați cu o amendă cuprinsă între 1.305 lei și 2.900 lei @ În plus, primarul nu a prezentat documentele, permis de conducere și carte de identitate, susținând că nu le are asupra sa @ Nici pentru această abatere nu a fost amendat, deși fapta se sancționează cu amendă cuprinsă între 870 lei și 1.1160 lei @ Agentul de poliție i-a aplicat primarului doar „avertisment” și i-a reținut permisul pentru 90 de zile @ Ioan Alexa a contestat în instanță și reținerea permisului de conducere, susținând că fără carnetul de șofer nu-și poate exercita mandatul de primar @ Într-un răspuns emis redacției 7IAȘI, IPJ susține că primarul PNL nu a fost amendat din cauza „gradului de pericol social al faptei” @ Polițiștii de la Rutieră spun că, de obicei, pentru abaterea mai puțin gravă se acordă avertisment, iar pentru celelalte se aplică amenda prevăzută de lege @ În acest caz, primarul Ioan Alexa nu a primit amendă pentru niciuna dintre fapte: viteză și neprezentarea actelor

Pe 26 ianuarie 2023, primarul orașului Podu Iloaiei, liberalul Ioan Alexa, a fost surprins de către polițiștii de la Biroul Rutier circulând cu viteza de 114 km/h în localitatea Lețcani, pe un sector de drum unde viteza legală era de 50 km/h. Oprit de polițiști, primarul Alexa nu a prezentat documentele, permis de conducere și carte de identitate, susținând că nu le are asupra sa. Primarul se afla la volanul unui autoturism Dacia cu numărul de înmatriculare IS 31 WYW. Codul Rutier prevede ca șoferii ce sunt surprinși conducând cu mai mult de 50 km/h peste viteza maximă admisă să fie sancționați cu o amendă cuprinsă între 1.305 lei și 2.900 lei (de la 9 la 20 puncte-amendă), plus suspendarea permisului pentru o perioada de 90 de zile. În ceea ce privește lipsa documentelor, aceasta este tratată ca un refuz de prezentare a lor agentului constatator, și se sancționează cu amendă cuprinsă între 870 lei și 1.1160 lei (între 6 și 8 puncte amendă). Totodată, Codul Rutier prevede aplicarea de puncte de penalizare pentru abaterile săvârșite. Așadar, din punct de vedere legal, primarului Ioan Alexa trebuiau să-i fie aplicate mai multe sancțiuni. În mod suspect, agentul constatator, Mihai Marcel Porfir a dispus suspendarea permisului pentru 90 de zile, însă nu mai aplică niciuna dintre sancțiunile complementare prevăzute de lege.

7IAȘI a prezentat cazul mai multor actuali și foști polițiști de la Rutieră și toți spun că, de obicei, pentru abaterea mai puțin gravă se acordă avertisment, iar pentru celelalte se aplică amenda prevăzută de lege. Prin urmare, conform cutumei și instructajului primit, Porfir ar fi trebuit să aplice avertisment pentru lipsa actelor și amenda pentru depășirea vitezei. Ce l-a determinat pe polițist să îl amnistieze pe politician?

Se închide Primăria Podu Iloaiei fără Alexa!

Primarul Ioan Alexa a dat în judecată Inspectoratul Județean de Poliție solicitând instanței anularea procesului verbal întocmit. Motivele invocate de către Alexa  sunt de-a dreptul halucinante. Primarul liberal susține că nu-și poate exercita mandatul de primar pentru că i-a fost suspendat permisul pentru 3 luni de zile. După mintea lui Alexa, primăria Podu Iloaiei va fi nefuncțională 90 de zile pentru că edilul nu mai are dreptul de a șofa. Ba mai mult, Alexa încearcă să ducă în derizoriu fapta sa acreditând ideea că depășirea vitezei legale cu peste 64 km/h nu prezintă un pericol social. Totodată, Alexa susține că nu a cauzat niciun prejudiciu nimănui prin depășirea vitezei legale. Atunci de ce mai există în Codul Rutier aceste sancțiuni?

Solicit înlocuirea sancțiunilor principale și ale sancțiunii complementare dispuse de agentul constatator, cu avertisment. Solicitarea înlocuirii sancțiunilor cu avertismentul este pertinentă raportată la următoarele motive: sancțiunea trebuie să fie proporțională cu gradul de pericol social al faptei săvârșite, ținându-se seama de împrejurările în care a fost săvârșită, de modul și mijloacele de săvârșire a acesteia, de urmarea produsă precum și de circumstanțele personale ale contravenientului. Vă solicit să aveți în vedere că, în virtutea ocupației mele, permisul de conducere îmi este indispensabil, iar faptul că mi-a fost reținut pentru 90 de zile mă pune în imposibilitatea de a-mi îndeplini sarcinile de serviciu. (…) rugăm instanța de judecată să dispună înlocuirea sancțiunilor în considerea faptului că prin fapta reținută nu s-a cauzat niciun prejudiciu vreunei persoane, iar, din contextul săvârșirii acesteia, rezultă gradul de pericol social redus al faptei.” se arată în cererea de anulare a procesul verbal.

IPJ Iași: Viteza excesivă nu prezintă pericol social!

Comportamentul polițiștului care a refuzat să-l sancționeze pe primarul liberal al orașului Podu Iloaiei, Ioan Alexa, este cel puțin suspect.

7IAȘI a cerut IPJ Iași să explice care a fost motivația pentru care polițistul Porfir Marcel Mihai nu a aplicat primarului nicio amendă pentru nicuna dintre faptele menționate în procesul verbal. Răspunsul IPJ confirmă practic atitudinea de protejare a politicienilor în fața rigorii legii. Șeful IPJ Iași, Costel Gîtlan își arată încă o dată obediența față de partidul care îl susține în funcție.

Raportat la art. 109, alin. (9) din O.U.G. 195/2002 privind regimul juridic al contravențiilor, conform căruia prevederile acestei ordonanțe de urgență se completează cu cele ale OG nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravențiilor, agentul constatator are posibilitatea aplicării sancțiunii principale a avertismentului, în cazul constatării unei contravenții, nefiind obligatorie aplicarea sancțiunii amenzii contravenționale, acesta având libertatea de a stabili o sancțiune proporțională cu gradul de pericol social al faptei săvârșite.” a precizat Anca Vîjiac, purtătorul de cupânt al Inspectoratului Județean de Poliție Iași.

Așadar, atât IPJ cât și polițistul Porfir consideră că a circula cu 114 km/h în localitate, pe un sector de drum pe care s-au petrecut zeci de accidente mortale în ultimii ani din cauza vitezei peste limita legală, nu este o faptă cu un grad de pericol social ridicat! Ce să mai vorbim despre Codul Rutier, care plasează depășirea limitei legale a vitezei cu peste 50km/h la gradul cel mai înalt de pericol social! Gîtlan și ai lui au propriile reguli când vine vorba de politicieni!

Invocă nulitatea procesului verbal. Eroare sau intenție?

Mai mult, în contestația depusă la Judecătoria Iași, primarul Alexa susține că polițistul Mihai Porfir a comis mai multe erori în completarea procesului verbal de contravenție care ar putea atrage nulitatea acestuia, respectiv înlăturarea singurei sancțiuni aplicate: suspendarea permisului pentru 90 de zile.

Față de cele prin procesul verbal de contravenție contestat și raportat la probele ce urmează a fi administrate, vă solicit să constatați că procesul verbal este nelegal și netemeinic. Precizez că agentul care m-a oprit și mi-a aplicat amenda nu este aceeași persoană care opera aparatul radar. (…) Substituirea agenților reprezintă un caz de nulitate absolută a procesului verbal. (…) Procesul verbal este lovit de nulitate și datorită faptului că nu cuprinde mențiuni cu privire la numele și numărul de atestat al operatorului radar care a realizat filmarea. (…) De asemenea, vă solicit să constatați că prin procesul verbal nu a fost precizat km la care s-a înregistrat abaterea. În acest context, în situația în care pe sectorul de drum pe care mă aflam la momentul filmării limita de viteză este mai mare de 50 km/h, aplicarea textului de lege menționat în procesul verbal s-a făcut în mod neîntemeiat.”, sunt motivele invocate de către avocatul primarului Ioan Alexa.

Dacă susținerile primarului sunt întemeiate, procesul verbal ar putea fi anulat, iar Ioan Alexa ar putea scăpa și de suspendarea permisului pentru 90 de zile.În acest context, se ridică întrebarea legitimă de ce a greșit atât de flagrant polițistul Mihai Porfir? Neaplicarea unei amenzi dublată de compromiterea procesului verbal prin completarea eronată a acestuia este doar o eroare sau o greșeală intenționată? Cum se face că polițiștii comit erori care îi fac scăpați doar pe politicieni?

Rareș Neamțu

1 COMENTARIU

  1. Nu e primul caz cand Politia ii protejeaza pe primari. La fel face si cu primarul Cristea de la Grozesti si cu familia lui. Frate-su face deani de zile transport zilnic de elevi la Raducaneni fara a avea licenta de transport judet55ean (atentie judetean, nu international). In loc sa-l opreasca si sa-i ia numerele de la microbuz si sa-l sanctioneze, Politia in speta seful de la Raducaneni, unu Radeanu cu magazin in sat, bea si mananca cu primarul si familia sa. Merg impreuna in concedii si cum sa-l mai sanctioneze. Gatlan se face ca nu vede

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here