Dezvoltatorul Laurențiu Timofte a pierdut procesul în care se judeca cu un ieșean după ce perfectarea unei tranzacții pentru 11.000 mp de teren lângă Aeroport a eșuat @ Timofte și Valerian Micu au încheiat la notariat un antecontract pentru achiziționarea terenului, dezvoltatorul ieșean plătind în primă fază un avans de 40.000 euro din totalul de 140.000 euro @ Finalizarea tranzacției a eșuat din vina cumpărătorului, după cum au constatat judecătorii de la Tribunal, iar Timofte a rămas fără teren dar și fără banii achitați în avans @ Deși gestionează mai multe proiecte imobiliare, Laurențiu Timofte a beneficiat de o reducere a taxei de timbru pe motiv că nu realizează venituri @ Vânzătorul s-a plâns și de faptul că a fost amenințat prin telefon de către dezvoltator
Pe 20 februarie 2019 a fost încheiat antecontractul de vânzare cumpărare autentificat sub numărul 1795 la Biroul Notarial Coste & Asociații prin care Valerian Micu îi promitea lui Laurențiu Timofte vânzarea a două parcele de teren situate chiar în coasta Aeroportului Iași. Terenul avea o suprafață totală de 11.236 metri pătrați, iar valoarea tranzacției a fost stabilită la 140.000 de euro. Conform documentului, Laurențiu Timofte a plătit un avans de 40.000 de euro la semnarea antecontractului, urmând să achite diferența de 100.000 de euro până la data de 29 noiembrie 2019. Terenul în cauză era înregistrat în categoria agricol extravilan, fapt ce obliga vânzătorul să desfășoare o procedură de publicitate pentru exercitarea dreptului de preemțiune de către mai multe categorii de instituții și persoane prevăzute de lege. Astfel că, Micu Valerian avea obligația ca până la data de 29 noiembrie să ducă la îndeplinire aceste proceduri pentru a putea finaliza tranzacția de vânzare. Potrivit înțelegerii dintre cei doi, în cazul în care vânzătorul se răzgândea sau nu-și îndeplinea obligațiile legale pentru a putea vinde terenul, Micu Valerian trebuia să-i restituie lui Timofte avansul de 40.000 euro și să-i achite daune materiale stabilite anticipat de încă 40.000 de euro. Pe de altă parte, dacă tranzacția nu se putea perfecta din vina cumpărătorului, Timofte ar fi pierdut cei 40.000 euro achitați cu titlu de avans. Laurențiu Timofte a înscris la Oficiul de Cadastru ca și sarcină promisiunea de vânzare făcută de Micu Valerian.
Vrea 80.000 de euro, dar n-are bani de taxa de timbru
În iunie 2020, Laurențiu Timofte a depus la Tribunalul Iași o cerere de chemare în judecată împotriva lui Micu Valerian cerând instanței să pronunțe o hotărâre care să țină loc de contract de vânzare cumpărare sau să dispună rezoluțiunea antecontractului și obligarea vânzătorului la plata sumei de 80.000 euro, respectiv contravaloarea avansului achitat și a daunelor stabilite anticipat.
Timofte susține că Micu Valerian nu și-a îndeplinit obligațiile asumate prin antecontract, respectiv efectuarea procedurilor privind publicitatea și preemțiunea. Ba mai mult, Timofte se plânge că a fost plimbat degeaba în mai multe pe la notariat fără a se putea realiza tranzacția.
„Am fost notificat să mă prezint la notariat pe data de 17.01.2020. la acest termen a fost prezentă mandatara mea, Timofte Cornelia (n.r. – fosta soție a dezvoltatorului), însă pârâtul nu a prezentat dovada îndeplinirii obligațiilor și a solicitat un nou termen pentru data de 20.01.2020. Nici la această nu avea dovada așa că nu m-am mai prezentat la notariat” – spune Laurențiu Timofte în plângerea adresată Tribunalului Iași.
Pentru judecarea acestui dosar, instanța i-a calculat lui Timofte o taxă judiciară de timbru în sumă de 10.381 lei. Deși pozează în mare dezvoltator imobiliar, Laurențiu Timofte a cerut judecătorilor scutirea de la taxa de timbru pe motiv că nu realizează venituri. Ba mai mult, s-a plâns că a divorțat și că periodic trebuie să mai plătească sume de bani cuprinse între 800 și 1.000 lei pentru întreținerea fiicei sale care se află în grija mamei. Instanța a constatat că Timofte, chiar dacă nu realizează venituri în mod curent, deține mai multe proprietăți imobiliare, așa că i-a acordat doar facilitatea de a plăti taxa în 20 de rate lunare a câte 519 lei fiecare.
Declarațiile lui Timofte nu corespund adevărului
În întâmpinarea depusă la dosar, vânzătorul a prezentat judecătorilor o versiune cu totul diferită privind evoluția evenimentelor. Spre deosebire de Timofte, Micu Valerian a venit blindat și cu documente în sprijinul afirmațiilor făcute în fața judecătorilor.
„Situația prezentată de reclamant nu corespunde realității. Reclamantul nu a achitat diferența de preț de 100.000 de euro până la data convenită, respectiv 29.11.2019, și nici nu s-a prezentat la notariat pentru autentificarea actului. Pe 29 noiembrie m-am prezentat la notariat și i-am arătat notarului certificatul fiscal, actele de proprietate și i-am solicitat să elibereze extrasele de carte funciară pentru cele două terenuri în vederea perfectării contractului. L-am sunat la telefon pe Laurențiu Timofte și mi-a spus că nu vine la notariat. În discuțiile ulterioare mi-a comunicat că nu dispune de cei 100.000 de euro pentru a cumpăra terenul. Văzând că termenul prevăzut în antecontract a expirat și dânsul nu dorește să achite diferența de preț, l-am notificat să se prezinte la notariat în data de 17 ianuarie 2020 pentru încheierea tranzacției.” precizează Valerian Micu în întâmpinare.
Timofte trece la amenințări
Vânzătorul a depus la instanță mai multe documente care arată că dezvoltatorul Laurențiu Timofte a mințit jalnic în privința tranzacției cu terenurile de la Aeroport. Timofte nici măcar nu a avut curajul să se prezinte la notariat pentru a-i spune cumpărătorului că nu are banii pentru diferența de preț. A trimis-o pe soția sa și a încercat să obțină amânări peste amânări, iar mai apoi a trecut la amenințări telefonice.
„Pe data de 17 ianuarie 2020, mandatara lui Laurențiu Timofte a mai cerut un termen pentru a avea timp să depună în cont restul de preț. Pe 20 ianuarie s-a prezentat la notariat din nou mandatara sa și a mai cerut încă un termen pentru perfectarea actelor. Nu am fost de acord cu o nouă amânare așa că a refuzat să semneze încheierea de autentificare și a plecat”, a relatat Valerian Micu judecătorilor.
Vânzătorul declară în fața instanței că după acest episod a fost sunat de către Timofte care a început să recurgă la diverse amenințări.
Informat de Cadastru cu privire la terenuri
Avocații vânzătorul au demontat în fața instanței minciunile lui Timofte și au cerut judecătorilor să constate că Timofte nu mai are niciun drept asupra terenului sau asupra avansului de 40.000 de euro.
„Pentru a pronunța o hotărâre care să țină loc de act autentic trebuie să existe un antecontract valabil și ca reclamantul să-și fi îndeplinit obligația de rest de plată. La acest moment antecontractul este rezoluționat de drept prin încheierea de autentificare a notarului din data de 20.01.2020 și nu mai produce efecte. Timofte încearcă să inducă instanța în eroare. Terenurile care fac obiectul tranzacției au fost introduse în intravilan la data de 23.04.2019 și respectiv 04.11.2019 în baza documentelor emise de Serviciul GIS Cadastru din cadrul Primăriei Iași. Oficiul de Cadastru a operat acest modificări astfel că subsemnatul vânzător mi-am îndeplinit obligațiile prevăzute în antecontract. Laurențiu Timofte notase promisiunea de vânzare la cartea funciară, astfel că a fost informat direct de către Oficiul de Cadastru atunci când s-a operat trecerea în intravilan a terenurilor, având astfel la cunoștință că mi-am îndeplinit obligațiile asumate” – se menționează în documentele depuse la instanță de avocații lui Micu Valerian.
„Respinge cererea”
Într-adevăr, notarul a redactat încheierea de autentificare numărul 6/20.01.2020 în lipsa soției lui Timofte, relatând evoluția evenimentelor și declarând în final rezoluțiunea înțelegerii:
„Am constatat că s-au prezentat părțile, că doamna Timofte Cornelia în calitate de mandatară pentru Laurențiu Timofte nu a dorit consemnarea niciunei declarații în numele și pe seama mandatului său și nu a dorit finalizarea procedurii de certificare. Ca urmare a declarațiilor date de Micu Bogdan, în calitate de mandatar a lui Micu Valerian, și a condițiilor din antecontract, constat rezoluțiunea antecontractului 1795/20.02.2019.”
Pe baza acestor documente, pe 20 aprilie 2021, judecătorii de la Tribunalul Iași au respins cererea lui Timofte. Astfel că dezvoltatorul a rămas și fără teren și fără cei 40.000 de euro achitați cu titlu de avans.
Rareș Neamțu