Imagini de la locul crimei: Spitalul Sf.Maria. Ștefănel a fost ucis de bacteria din molozul și praful prin care era transportat

@ Pentru că managerul Alina Belu a refuzat să pună în aplicare dispozițiile DSP privind procedura de tratare a pacienților arși, Ștefănel Roman a fost ucis de o bacterie din spital, care a i-a provocat o infecție pulmonară @ Pentru schimbarea pansamentelor, Ștefănel a fost plimbat pe targă zilnic prin șantier, între secția de mari arși de la etajul 1 și blocul operator de la etajul 3 @ 7IAȘI a intrat în posesia unor imagini surprinse chiar la momentul în care Ștefănel era transportat prin șantierul de la Spitalul Sf. Maria @ Copilul de 16 ani s-a electrocutat și suferise arsuri, dar la câteva zile după internare a fost detubat, evoluția fiind una pozitivă @ „La patru zile de la accident, copilul era bine. Mânca. După care s-a infectat cu bacterii de pe holuri. Uite cum îl transportau. Direct prin șantier. Prin praf și moloz. Nici un fel de protecție pentru pacienți. Curgea praful din tavan”, explică unul dintre medicii care l-a tratat pe Ștefănel Roman @ În august 2022, DSP a emis o adresă prin care impunea Spitalului Sf. Maria măsuri clare pentru tratarea arșilor, însă managerul Alina Belu și directorul medical Rani Alagha au refuzat să le pună în aplicare

Pe 10 februarie 2023, un copil în vârstă de 16 ani, Ștefănel Roman, a alunecat pe o pasarelă pietonală din zona Manta Roșie și a căzut peste linia electrificată a CFR. S-a electrocutat, suferind arsuri de gradul III pe circa 80% din suprafața corpului. După internare în urma accidentului copilul a fost stabilizat hemodinamic. La câteva zile, a fost detubat. Evoluția era bună. Analizele erau bune având în vedere gravitatea arsurilor. Colectivul medical a reușit să dea o speranță. Numai că refuzul managerului Alina Belu de a pune în aplicare dispozițiile deciziei emise de către DSP privind procedura de tratare a pacienților arși a dus la moartea lui Ștefănel Roman. Pacientul a continuat să fie transportat pe holurile Spitalului între secții, prin șantierul în desfășurare, printre grămezi de praf și moloz. Ștefănel a fost plimbat pe targă zilnic între secția de mari arși de la etajul 1 și blocul operator de la etajul 3 pentru schimbarea pansamentelor și efectuarea tratamentului, deși DSP interzisese transportul pacienților arși prin șantier. Ștefănel a contractat o bacterie și a murit la începutul lunii aprilie din cauza unei infecții pulmonare. Fotografiile îl arată pe Ștefănel pe targă când era plimbat prin șantierul spitalului fără niciun fel de protecție.

La 4 zile de la accident copilul era bine. Mânca. După care s-a infectat cu bacterii de pe holuri. Uite cum îl transportau. Direct prin șantier. Prin praf și moloz. Nici un fel de protecție pentru pacienți. Curgea praful din tavan. E inadmisibil. Noi ne-am dat peste cap să îl tratăm și a murit infectat cu germeni din pereții de pe holurile pe care era plimbat. Pentru că managerul nu înțelege nimic din actul medical”, spune un cadru medical care cunoaște foarte bine cazul lui Ștefănel Roman.

„Măsuri ce se impun a fi luate!”

Asta cerea DSP prin adresa 18863/A2Epi292 din 8 august 2022, pe care a transmis-o Spitalului de Copii pentru a se reduce riscul infecțiilor bacteriene la pacienții arși.

Având în vedere adresele dvs, vizita-întâlnire cu toți decidenții în tratarea pacienților cu arsuri de diverse grade, precum și măsurile stabilite de comun acord, măsuri ce se impun a fi luate pentru reducerea riscului de contaminare/infectare a plăgilor produse prin arsură pe timpul internării/tratamentuluivă comunicăm avizul favorabil pentru modificările propuse:

  • în cadrul Secției de Chirurgie Plastică unde funcționează Unitatea Funcțională Arși, se va organiza sala de pansament pentru pacienții cu arsuri ≤ 10%, prin alocarea actualului spațiu de tratament-cameră asistente sau a altui spațiu
  • în cadrul Secției ATI de la etajul 3 (același nivel cu UFA) vor funcționa cele 2 paturi pentru arși ≥10%, pansamentul/tratamentul local al plăgilor urmând a fi efectuat în sala destinată montării cateterelor venoase centrale, aflată la același nivel.

(…)

  • în cazul extrem în care pacientul ars necesită transport între diferite sectoare ale spitalului, se va asigura protecția acestuia față de mediul înconjurător cu un sistem de tip izoletă/cort/folie impermeabilă.” se precizează în adresa DSP.

Această adresă a DSP trebuia să fie urmată de o serie de decizii interne luate în cadrul Comitetului Director. Belu și Alagha au refuzat și au condamnat pacienții arși la moarte.

Omerta mafiei politice protectoare

7IAȘI a cerut persoanelor, organismelor și instituțiilor care trebuiau să intervină pentru a stopa derapajele și ilegalitățile managerului Alina Belu un punct de vedere oficial în legătură cu cazul lui Ștefănel Roman. Toate aceste persoane și instituții au protejat-o pe Belu în toți acești ani, tolerând incompetența unui manager care a culminat, în final, cu moartea unui copil nevinovat.

Președintele Consiliului Județean Iași, Costel Alexe, a refuzat să ofere un punct de vedere oficial. Deși Spitalul de Copii Sf. Maria este în subordinea CJ, iar Alexe a instalat-o pe Belu manager, protejând-o cu fiecare ilegalitate comisă, președintele liberal fuge acum de răspundere. Pentru el, moartea unui copil nevinovat este mai puțin importantă decât afacerile și înțelegerile derulate în unitatea medicală.

Nici președintele Consiliului de Adminsitrație al Spitalului, Dănuț Pilă, nu a exprimat un punct de vedere oficial. În schimb a precizat că a cerut un raport detaliat managerului Alina Belu și directorului medical, Rani Alagha. Nu se știe când va fi prezentat documentul și cât curaj vor avea cei doi în a-și recunoaște greșelile. Pilă încearcă să mute răspunderea către conducerea spitalului, deși membrii CA sunt la fel de vinovați de situația de la Sf. Maria.

Dănuț Pilă și Marian Uscatu au blocat orice inițiativă a celorlalți membri ai CA de verificare a activității managerului Belu. Au apărat-o și au protejat-o până ce modul despotic și iresponsabil de administrare a spitalului a degenerat, iar pacienții și cadrele medicale au de suferit.

Direcția de Sănătate Publică nu a binevoit să ofere un punct de vedere. Deși DSP are reprezentant în Consiliul de Administrație și are obligația de a urmări desfășurarea actului medical în condiții corecte, instituția răspunde doar la comenzi politice. Șefa DSP a fost numită politic și poate fi schimbată în aceleași condiții, din aceste motive în instituție primează interesele baronilor locali. Conducerii DSP îi este frică să arate mizeria din Spitalul de Copii pentru că asta s-ar răsfrânge politic în capul celor care au numit-o și protejat-o pe Belu. Situația este cu atât mai gravă deoarece șefa DSP, Corina Gâscă, tocmai a fost numită în Consiliul de Administrație al Spitalului ca reprezentant al Ministerului Sănătății.

Rareș Neamțu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here