Dosarul de la DNA nu a încurcat cu nimic afacerile lui Gheorghe Cheșcu și ale familiei sale @ Ba, dimpotrivă! @ DNA nu a pus niciun sechestru pe bunurile lui Cheșcu sau ale firmelor sale, iar omul de afaceri a reușit să scape și de o ipotecă de 4.000.000 de euro asupra terenului de pe Șoseaua Națională, pe care a construit una dintre cele mai mari clădiri de birouri din Iași @ În urmă cu câteva zile, firma lui Cheșcu, Dirot Comp SRL, a pierdut procesul în care contesta amenda primită pentru construirea ilegală a clădirii de birouri @ O furtună într-un pahar cu apă: în ultimele luni, Primăria a pierdut alte două procese deschise „de ochii lumii” împotriva omului de afaceri @ Procesul privind anularea certificatului de edificare a blocului de pe Vasile Lupu, care face obiectul dosarului de la DNA, a fost pierdut de către Primărie pentru că a introdus acțiunea prea târziu @ Tot pe motive de tardivitate a fost pierdut și procesul deschis de Primărie pentru anularea autorizației în baza căreia Cheșcu a construit ilegal o spălătorie auto
În Dosarul Flux, DNA l-a trimis în judecată pe Tudor Cheșcu, fiul milionarului Gheorghe Cheșcu, fără să instituie însă vreun sechestru asupra averii acestuia ori a firmelor sale. Prin urmare, familia Cheșcu și-a văzut liniștită în continuare de bunul mers al afacerilor.
Familia Cheșcu a reușit să scape de una dintre cele mai mari datorii pe care o avea către Libra Bank. La începutul anului 2019, societatea bancară a creditat firma Dirot Comp SRL, titulara proiectului imobiliar de pe Șoseaua Națională, instituind o ipotecă de aproximativ 4.000.000 de euro asupra terenului.
La momentul la care DNA a declanșat cercetările și a făcut descinderi în Primărie și la sediul societăților lui Cheșcu, asupra terenului de pe șoseaua Națională încă figura ipoteca instituită în favoarea Libra Bank.
La câteva luni distanță, extrasul de carte funciară este curat ca lacrima, fără nicio mențiune la capitolul „sarcini”, unde sunt menționate ipotecile și garanțiile.
Cheșcu a câștigat procesele cu miză. Primăria a făcut blat
Nu este de mirare că afacerile lui Cheșcu merg la fel ca în zilele bune, din moment ce firmele omului de afaceri au câștigat toate procesele cu miză deschise de Primărie doar „de ochii lumii”.
Flux SRL a câștigat procesul prin care Primăria Iași cerea anularea certificatului de edificare al blocului de pe Vasile Lupu. Este vorba de documentul care face obiectul dosarului de la DNA în baza căruia firma lui Cheșcu a intabulat ilegal un bloc cu cinci etaje. Procesul a fost doar o scamatorie, deoarece a fost deschis de către Primărie mult prea târziu, cu mult peste termenul legal.
„Admite excepţia tardivităţii formulării cererii în anulare act administrativ. Respinge ca tardivă cererea reclamantului Primarul Municipiului Iaşi în contradictoriu cu S.C. Flux S.R.L privind anularea certificatului de atestare a edificării/extindere a construcţiei R251 nr. 101987 emis pentru imobilul situat în Iaşi, str. Vasile Lupu nr. 95 G”, se arată în sentința Judecătoriei Iași din luna iunie.
Cel de al doilea proces câștigat de Flux SRL împotriva Primăriei Iași privește anularea autorizației de construire în baza căreia firma lui Cheșcu a construit o spălătorie auto în zona Veneția, lângă Green Park. Autorizația a fost eliberată pentru un show-room provizoriu în construcții tip container, dar Cheșcu a construit spălătorie auto.
Sentința în acest al doilea caz este trasă la indigo: „Admite excepţia tardivităţii acţiunii, invocată de pârât. Respinge ca tardivă acţiunea formulată de reclamantul PRIMARUL MUNICIPIULUI IAŞI, în contradictoriu cu pârâtul S.C. FLUX S.R.L”
Primăria a câștigat doar un proces pentru o amendă
Pe 2 februarie 2022, Poliția Locală a întocmit un proces-verbal prin care aplică firmei Dirot Comp SRL o amendă cuprinsă între 5.000 lei și 20.000 lei pentru că lucrările executate nu respectă autorizația de construire.
„SC Dirot Comp SRL reprezentată prin administrator Cheșcu Tudor a executat lucrări de construire în Iași, șoseaua Națională nr. 25 prin nerespectarea autorizației de construire privind fațadele clădirii autorizate cu regim de înălțime S+P+8E, forma și dimensiunea spațiilor tehnice, la terasa peste etajul 8, compartimentele interioare precum și suprafața construită.”, se arată în procesul-verbal din data de 2 februarie 2022.
La o lună distanță de la data întocmirii procesului-verbal de contravenție, Dirot Comp a contestat la Judecătoria Iași amenda. Pe 16 septembrie, magistrații de la Judecătorie au pronunțat sentința prin care au respins contestația firmei lui Cheșcu: „Respinge plângerea contravenţională formulată de petenta SC DIROT COMP SRL în contradictoriu cu intimaţii POLITIA LOCALA IASI şi MUNICIPIUL IASI, ca neîntemeiată”.
„Am contestat procesul verbal de contravenție în considerarea faptului că descrierea presupusei abateri nu a fost corectă. De exemplu, se menționează că nu am respectat suprafața construită, fără a oferi niciun detaliu cu privire la acest aspect. În realitate, suprafața construită a fost respectată întru totul, agentul constatator ignorând adresa de îndreptare eroare materială emisă de Primăria Iași, prin care au fost corectate toate greșelile din formularul autorizației de construire, inclusiv suprafața construită. La acest moment este prematur să putem ști argumentele pe care le-a avut în vedere judecătorul. Soluția nu instanței nu este definitivă și cu siguranță o vom contesta. În apel, vom cere inclusiv expertiză pentru a elimina orice dubiu privind nerespectarea indicatorilor aprobați prin autorizația de construire”, au precizat reprezentații firmei Dirot Comp SRL într-un răspuns transmis redacției 7 IAȘI.
Chirica pregătea încă un tun. S-a speriat de DNA
În luna februarie a acestui an, 7IAȘI a făcut public un document care demonstrează că primarul Mihai Chirica cunoștea situația imobilului construit ilegal încă din 2021. Cu toate acestea, nimeni nu a luat nicio măsură decât după descinderile DNA.
Documentul este datat cu pixul pe 9 septembrie 2021 și este conceput ca un răspuns la două cereri adresate Primăriei de către firma Dirot Comp SRL, care solicita realizarea recepției la clădirea de pe Șoseaua Națională.
În acest document, semnat inclusiv de către primarul Mihai Chirica, sunt enumerate motivele pentru care nu poate fi realizată recepția
Redăm mai jos textul documentului în care sunt enumerate toate abaterile constatate, dar față de care nu s-au luat însă măsuri. De ce nu au fost luate măsuri? Deoarece, odată aplicată amenda, clădirea nu mai putea fi intabulată, intrarea în legalitate fiind imposibilă.
„Urmare a adreselor cu numerele de mai sus prin care solicitați eliberarea procesului verbal de recepție parțială a construcției situate în Iași, șoseaua Națională nr. 25, amplasată pe imobilul având nr cadastral 151650, înscris în cartea funciară nr 151650, conform autorizației de construire nr 439/25.04.2018, vă comunicăm următoarele:
În urma analizării actelor atașate la cerere precum și în urma deplasării din teren din data de 27.08.2021, ora 13:00 s-au constatat următoarele:
– nu se respectă forma și dimensiunile spațiilor tehnice de la terasa peste etajul 8
– planșeul supantei este mărit, astfel modificându-se suprafața desfășurată a construcției
– scările de acces către supantă nu sunt executate
– la etajul 5 este executată o terasă prin diminuarea suprafeței utile
– la etajul 1-4 s-au executat terase în partea estică și vestică a construcției ce nu sunt figurate în planurile vizate spre neschimbare
– la parter, intrarea principală a fost extinsă către șoseaua Națională
– zonele de parcare biciclete au fost incluse la suprafața utilă, la parter și nu au fost executate la subsol
– parcările nu sunt executate conform planurilor vizate spre neschimbare și nu respectă regulamentul privind geometria parcărilor
– nu este executat accesul către șoseaua Națională, iar accesul pietonal către Splai Bahlui, respectiv scările de acces și rampă pietoni nu respectă planurile vizate spre neschimbare
– la subsol nu se respectă benzile de circulație auto și sunt executați stâlpi ce nu sunt figurați în planurile vizate spre neschimbare
– nu se respectă compartimentările interioare
– nu se respectă fațadele autorizate
– din măsurătorile de specialitate efectuate cu tehnologie GPS, măsurători realizate în concordanță cu prevederile din Legea 350/2001, a rezultat că suprafața construită este 1402 mp ce nu este în concordanță cu suprafața construită menționată în autorizația de construire nr 183/25.02.2020 de 1175 mp.
– la subsol, adăpostul ALA nu respectă compartimentările interioare și dimensiunile acestuia în zona ieșirilor tip săritură de lup
– la subsol nu se respectă marcajul locurilor de parcare între axele 2 și 3
Având în vedere cele mai sus menționate, vă informăm că suntem în imposibilitatea semnării procesului verbal de recepție parțial”, se arată în adresa care poartă semnătura primarului Mihai Chirica.