Smart Technology Alliance SRL solicită plata unor sume din contract, dar și a penalităților pentru o aplicație informatică despre care șefii Construcții Hidrotehnice spun că nu le-a fost niciodată livrată @ Aplicația, Sistemul Integrat de Planificare, Informare, ar fi trebuit să înlesnească activitatea de monitorizare a activității companiei
Avocații unei cunoscute companii de servicii informatice și consultanță în tehnologia soft acuză conducerea SC Construcții Hidrotehnice Iași de o țeapă de 300.000 de lei (peste 60.000 de euro) cu tot cu penalități. Reprezentanții Smart Technology Alliance SRL afirmă că au participat la implementarea unui sistem informațional modern în cadrul programului denumit Sistemul Integrat de Planificare, Informare și Control în cadrul societății Construcții Hidrotehnice SA Iași, dar că nu au fost plătiți. În replică, conducerea companiei ieșene, prin directorul general Ioan Careja, susține că respectivul proiect nu a fost realizat până la capăt și, mai mult decât atât, softul nici măcar nu a fost livrat, neexistând de altfel nici un proces-verbal de recepție semnat de părți. Avocata Ileana Raluca Guranda, care reprezintă în justiție interesele CompanieiSmart Technology SRL București precizează că respectivul contract trebuie respectat ad-literam și că între timp penalitățile au ajuns să depășească suma de 150.000 de lei, cât reprezintă valoarea totala a proiectului IT.
Firma de IT a încasat doar un avans de 700 euro
Razboi total in instanta intre reprezentantii societatii iesene Constructii Hidrotehnice SA si cei ai companiei bucurestene Smart Technology Alliance SRL din cauza unui proiect IT. Intr-o plingere adresata Judecatoriei Iasi, administratorul firmei din Capitala, Andrea Szabo Moldovan, in calitate de prestator, solicita obligarea conducerii Constructii Hidrotehnice, in calitate de beneficiar, la plata sumei de peste 60.000 de euro, cu tot cu penalitati si cheltuieli de judecata pentru nerespectarea unui contract privind prestarea de servicii informatice si de consultanta in tehnologia informatiei, in vederea dezvoltarii Sistemului Integrat de Planificare, Informare si Control, in interiorul companiei din Iasi. In data de 26 mai 2017, reprezentantii celor doua societati au semnat si parafat un contract privind implementarea unui soft performant, Smart Technology fiind recunoscuta ca o companie specializata in tehnologia smart care utilizeaza cele mai moderne tehnici in cloud si avind preocupari in domeniul cercetarii avansate in domeniul IT. Proiectul in sine a fost demarat in trei etape distincte: faza de analiza, faza de proiectare si cea de productie, pentru fiecare etapa fiind stabilita o valoare datorata de beneficiar, sumele fiind cuprinse intre 5000 de euro si ajungind la final la 14.000 de euro. Mai precis, specialistii IT bucuresteni s-au obligat sa execute pentru compania ieseana o asa-numita Aplicatie Interna – Plan de urmarire si mentenanta utilaje, termenul de incepere a executiei fiind stabilit chiar la 1 ianuarie 2018. Reprezentantii Smart Technology Alliance SRL sustin ca desi au respectat intocmai etapele de analiza, proiectare si productie, iesenii nu au mai platit ulterior nici un leu, in afara de avansul de 7000 de euro de la inceput. In cadrul corespondentei dintre cele doua parti, conducerea SC Constructii Hidrotehnice SA Iasi a explicat ca motivul neefectuarii la timp a a platilor ulterioare se datoreaza exclusiv dificultatilor financiare prin care trece firma. Mai mult, intr-o cerere reconventionala transmisa instantei de judecata, directorii SC Constructii Hidrotehnice SA, Ioan Careja si Mihai Lupu, au aratat ca pretentiile financiare ale inginerilor IT din Capitala sunt nejustificate din moment ce proiectul cu pricina nu a fost realizat pina la capat iar softul nu a fost livrat niciodata, neexistind de altfel nici un document oficial de receptie semnat de ambele parti.
„Nu a fost livrat nici un soft, nici un modul IT funcționabil”
,,Smart Technology nu a livrat nici un modul, macar in faza de <testare produs complet>. Executarea partiala a unei comenzi fara livrarea unui produs care sa poata fi testat si utilizat in mediul real (cu date reale), temporar, pentru stabilirea fiabilitatii acestuia, nu reprezinta executarea unei comenzi. In cadrul unei intalniri din data de 20 iunie 2018 s-a analizat ce etape s-au efectuat din contract, doar pe baza unor interfate nefunctionale si mai mult, care nu erau toate aferente comenzilor acceptate si nici la data respectiva nu s-a prezentat documentatia rezultat a primei comenzi. Avind in vedere termenele stabilite in cele 3 comenzi acceptate de ambele parti contractuale in care sunt descrise precis etapele, activitatile, cerintele si rezultatele finale, va informam ca nu exista pina la aceasta data nici un proces-verbal de receptie/ acceptanta semnat de parti care sa ateste indeplinirea de catre reclamanta Smart Technology a obligatiilor contractuale ce ii reveneau, nici aferent comenzilor acceptate si nici aferent produsului final denumit Sistemul Integrat de Planificare, Informare, si control de la SC Constructii Hidrotehnice SA. In concluzie, noi nu am achitat suma pretinsa de reclamanta deoarece nu exista nici o obligatie certa de plata, deoarec nu am fost in situatia de a receptiona nici un modul IT functional. Deoarece produsul final contractat era un sistem informatic destinat monitorizarii activitatii societatii noastre, compus in mai multe module care trebuiau sa functioneze integrat, pe care reclamanta nu le-a livrat pentru a putea verifica functionalitatea lor. In aceste conditii, cei de la Smart nu au mai lucrat deloc la proiect, declinindu-si competenta de a furniza un modul livrabil functional si a avut initiativa incetarii contractului. De asemenea, in cursul anului 2018, societatea noastra, constatind depasirea cu mult a termenelor agreate ale etapelor de implementare a softului, in perioada aprilie – iunie, a transmis bucurestenilor mai multe adrese privind etapele executate, cu precizarea ca, intr-o nota cei de la Smart au recunoscut ca nu pot livra la timp produsul denumit Grafic Gant, asa cum a fost ofertat si care sa ne satisfaca cerintele. Ulterior, intrand in impas in rezolvarea problemelor si constatand neputinta furnizarii unui produs functional, reclamanta a pus punct contractului, fara a oferi nici un modul IT functional”, a explicat Alexandru Fetcu, juristul de la SC Constructii Hidrotehnice SA.
Despagubiri si penalitati de 300.000 de lei
Bucurestenii de la Smart Technology Alliance SRL nu se lasa insa si contraataca. Aparatorul intereselor IT-istilor din Capitala, avocata Ileana Raluca Guranda arata ca reclamanta si-a respectat obligatiile in contractul semnat si parafat in urma cu trei ani, si e de parere ca despagubirile financiare cerute firmei Constructii Hidrotehnice Iasi sunt justificate si reale.
„Solicitam 143.654,42 lei suma ce reprezinta datoria principala rezultata din contractul semnat intre parti, plus penalitati de intarziere de 143.654,42 de lei. In temeiul dispozitiilor legale avem dreptul la plata penalitatilor de intarziere, in cuantumul convenit de parti, de 0,5 % pentru fiecare zi de intarziere. Pârâta (n.r. – firma ieseana) a recunoscut intr-un document din data de 20 iunie 2018 executarea serviciilor, in diferite stadii si obligatia corelativa de plata a pretului acestor servicii”,a conchis, la final, avocata Raluca Guranda, care reprezinta la proces, SC Smart Technology Alliance SRL Bucuresti.
Nicu SAMSON