Ieșeanul surghiunit de sultanul Erdogan. A criticat politica dictatorială a președintelui şi a fost nevoit să demisioneze

Profesorul Andrei Stavilă a intrat în conflict cu conducerea universităţii la care activa din cauza unei postări pe Facebook. Ieşeanul se declara îngrijorat de statutul universitarilor din Turcia, loc unde se construiesc moschei în campusuri, iar studenţii şi profesorii trebuie să accepte portul vălului islamic.

 

Andrei Stavilă, cadru didactic la Universitatea Mugla Sitki Kocman, din Turcia, a fost forţat să demisioneze pentru simplul motiv că nu a fost de acord cu modul autoritar în care preşedintele Recep Tayyip Erdogan conduce ţara şi a comentat acest lucru pe Facebook. Alţi profesori, atât turci, cât şi străini, au ajuns să fie arestaţi pentru că au semnat o petiţie împotriva lui Erdogan.

 

A predat ştiinţe politice

Andrei Stavilă a fost angajat la Universitatea Mugla Sitki Kocman Mugla la începutul anului 2015, pentru o perioadă de un an, în Departamentul de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale, din cadrul Facultăţii de Ştiinţe Economice şi Administrative.

Chiar dacă preda Ştiinţe politice, Andrei Stavilă a fost avertizat încă de la bun început că nu poate discuta politică în cadrul universităţii. Astfel, acesta spune că a fost nevoit să refuze orice discuţie legată despre ceea ce se întâmpla în Turcia, chiar dacă studenţii săi i-au solicitat, de mai multe ori, să analizeze evenimentele politice majore din Turcia.

 

Protestele au avut loc în special la Istanbul și nu au avut mare succes. Lui Erdogan a început să-i crească o mustață suspectă

Dat afară pentru un comentariu

Contractul profesorului ieşean cu universitatea turcă s-a încheiat pe data de 30 decembrie 2015, însă acesta se aştepta ca înţelegerea să fie prelungită pentru încă doi ani.

Singura vină a lui Stavilă a fost că a comentat pe 15 ianuarie, pe Facebook, un mesaj de susţinere pentru profesorii turci, mesaj venit din partea unui profesor de la o universitate din Marea Britanie.

„Este incredibil ce se întâmplă acum în Turcia. Mulţi dintre noi (cetăţenii străini care predau aici), inclusiv eu, ne gândim să plecăm cât de curând posibil… şi să trimitem scrisori private colegilor noştri din afara Turciei pentru a le cere să-i susţină pe cei care deja au probleme aici… Turcia s-a întors în Evul Mediu, unii dintre noi sunt ameninţaţi atât de conducerile universităţilor cât şi de unii dintre studenţi… Vă mulţumesc pentru susţinere!“, a scris Stavilă în acel mesaj.

 

„Spre binele lui” să plece

La scurt timp după mesajul postat pe reţeaua de socializare, şefa de la departamentul lui Stavilă i-a transmis acestuia că noul contract nu va fi reînnoit de către Consiliului Învăţământului Superior.

Profesorul ieşean susţine că a fost convins să le spună colegilor că pleacă deoarece îi este dor de soţia sa care predă la o facultate în Europa. În discuţia cu şefa departamentului s-a „infiltrat” şi o nuanţă de ameninţare, ieşeanul afirmând că aceasta i-a spus că „este spre binele lui” să părăsească Turcia cât mai curând posibil. După ce a plecat, Andrei Stavilă s-a mutat în Praga. „Turcia a fost un capitol trist din viaţa mea, pe care îl consider încheiat şi despre care nu mai vreau să vorbesc“, a precizat profesorul ieşean, pentru 7EST.

 

Vestul nu ştie cum să-l ia pe preşedintele Erdogan: un despot de care însă are nevoie pentru a stăvili migraţia din Siria

Contextul politic din Turcia

Viaţa politică din Turcia a cunoscut mai multe derapaje în ultima perioadă, preşedintele Recep Tayyip Erdogan încercând să modifice Constituţia în aşa fel încât să transforme ţara într-o dictatură prezidenţială.

În noiembrie, partidul lui Erdogan a câştigat mai mult de jumătate din voturile exprimate, iar urmările au fost imediate: armata a fost curăţată de persoanele care nu susţineau guvernul, presa Opoziţiei a fost desfiinţată, iar universităţile au fost nevoite să construiască moschei în campusuri şi să accepte portul vălului islamic de către studenţi şi profesori.

 

Petiţie împotriva lui Erdogan

În aceste condiţii, la începutul lunii ianuarie, peste 1.200 de profesori universitari dintr-un total de 2.200, câţi sunt în Turcia, au semnat o petiţie intitulată „Nu vom fi părtaşi la această crimă“, în care au cerut guvernului şi preşedintelui încetarea imediată a războiului împotriva kurzilor din sud-estul Turciei. Profesorii care au semnat petiţia au fost catalogaţi de către preşedinte drept „falşi intelectuali” şi „susţinători ai terorismului”.

Consiliul Învăţământului Superior i-a chemat pe toţi rectorii universităţilor de stat şi le-a cerut începerea urmăririi administrative a tuturor semnatarilor. Mai mult, 30 de semnatari au fost arestaţi imediat, dar eliberaţi a doua zi şi puşi sub urmărire penală.

 

 

Andrei Stavilă a făcut vâlvă în mediul online pe marginea incidentului în care a fost implicat

Stavilă, un CV impresionant

Andrei Stavilă a fost, până în decembrie 2015, lector la Universitatea Mugla Sitki Kocman din Turcia. Anterior, a fost profesor invitat în Departmentul de Ştiinţe Politice, Universitatea Maastricht, Olanda.

Este specialist în teorie şi filosofie politică, studii pe migraţie şi cetăţenie, multiculturalism şi teoria relaţiilor internaţionale.

 

Citește și Caz grav: Garda de Mediu a „ars” o familie cu 10.000 de lei din răzbunare

 

Are un master în filosofie, la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi, unul în filosofie politică, la Central European University din Budapesta şi un alt master, dar şi un doctorat în ştiinţe politice, la European University Institute din Florenţa.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here