Idei sunt, soluții există, oameni competenți de asemenea. Rămâne doar ca ieșenii să facă alegerea potrivită

Deși suntem pe final de campanie, simt că această perioadă de analiză a candidaților parcă nici nu ar fi existat. Există proiecte importante care nu au fost dezbătute în această campanie. Orașul e sufocat de probleme, pe toate palierele de funcționalitate. Am identificat în programele unor candidați soluții pertinente și viabile pentru Iași care meritau aduse în discuție, ba chiar puse în practică de viitorul primar. Comportamentul laș al actualului primar, de a refuza orice fel de dezbatere electorală, arată disprețul față de orice soluție venită din exterior. Mihai Chirica se comportă ca deținătorul adevărului absolut și orice idee care nu-i aparține este ignorată. Chirica consideră că nu e nevoie de dezbateri, pentru că el știe ce e mai bine pentru ieșeni. Chirica le știe pe toate! Orașul se afundă pe zi ce trece pentru că Mihai Chirica are idei puține și fixe, care nu au nicio legătură cu dezvoltarea Iașului. Petrecem zilnic zeci de minute sau ore în blocajele din trafic. Respirăm un aer greu, plin de praf și alte particule care ne omoară plămânii. Nu avem piste pentru biciclete, nu avem locuri de parcare, nu avem locuri de joacă, nu avem terenuri de sport deschise publicului, nu avem spații verzi și nici parcuri. Și enumerarea ar putea continua la nesfârșit. Chirica e un filfizon, un personaj găunos, căruia PNL i-a netezit calea spre un nou mandat, îngrădindu-ne nouă în același timp dreptul la un oraș civilizat, european.

Dezbaterile din campaniile electorale aduc în față subiecte stringente pentru viața cotidiană și, de cele mai multe ori, dau naștere la soluții foarte bune pentru problemele comunității. Dezbaterile creează în același timp o presiune pozitivă pe autoritățile locale, obligându-le la luarea unor măsuri urgente. Dezbaterile electorale sunt, de cele mai multe ori, motorul pentru rezolvarea problemelor comunității, schimbând agenda personală a politicienilor. Lipsa acestor acțiuni în cele 2-3 luni de campanie și precampanie îi lasă drum liber lui Chirica să facă ce vrea în următorii patru ani, să bată în continuare câmpii cu regalitatea nulii și cu alte fanfaronade asemenea, care nu aduc nicio plus valoare comunității, ci doar consumă resursele.

În ciuda tuturor acestor aspecte, mă încăpățânez și insist să aduc totuși în atenția cititorilor câteva dintre proiectele de care Iașul are mare nevoie. Am regăsit în programele candidaților PSD și USR-PLUS soluții foarte bune pentru fluidizarea traficului. Chiar dacă Mihai Chirica spune că nu avem nevoie de parcări, atât Camelia Gavrilă cât și Cosette Chichirău văd parcările subterane și supraterane ca soluție atât pentru descongestionarea traficului cât și pentru reducerea poluării. Se propune eliberarea benzilor afectate acum de mașinile parcate și înființarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun (bandă pe care Chirica o tot face imediat, atunci când este întrebat, la fiecare jumătate de an, în ultimii cinci ani). Se propun parcări mari la principalele intrări în oraș, ca în marile metropole europene, unde locuitorii din zona metropolitană își pot lăsa mașinile și pot lua mijloacele de transport în comun.

Cei doi candidați menționați propun și alte soluții realistice, perfectibile și foarte necesare pentru rezolvarea problemelor orașului. Ceea ce mi-a atras cel mai mult atenția este propunerea Cameliei Gavrilă de dezvoltare a unui mega-complex sportiv și de agrement în zona Antibiotice-Carrefour Era, un proiect care ar putea duce la dezvoltarea orașului în zona șes Bahlui, unde peste 1.000 de hectare de teren zac în paragină. Nu aș putea să nu remarc proiectele educaționale propuse de Gavrilă, domeniu în care activează și are o expertiză mai mult decât necesară (în contextul actualului deficit de infrastructură, proiecte și viziune de care dă dovadă Primăria Iași): campusuri școlare, centre de excelență, modernizarea infrastructurii, centre nonformale și incubatoare de antreprenoriat. Deși unii ar spune că programul lui Cosette Chichirău este cam ”subțirel”, eu aș spune că este exact pe înțelesul tuturor: scurt și cuprinzător, cum ar zice o vorbă din popor. Mă bucur că primul punct din program îl reprezintă aprobarea noului PUG al Iașului, ceea ce înseamnă eliberarea investitorilor din jugul mafiei din urbanism și deschiderea orașului către noi investitori. O altă idee care merită cultivată și pusă în aplicare este promovarea Iașului ca destinație pentru investitori și încurajarea culturii antreprenoriale. Sunt idei care, puse în practică, aduc plus valoare comunității și sporesc bugetul Primăriei.

Idei sunt, soluții există, oameni competenți de asemenea. Rămâne doar ca ieșenii să facă alegerea potrivită.

Rareș Neamțu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here