Iată cine hotărăște cât plătesc ieșenii pentru apă! Consilier județean PMP, executat silit pentru că nu a plătit șapte facturi la Apavital

La un loc de consum, Adrian Acostoaiei nu a plătit cinci facturi pentru serviciile de apă-canalizare, iar la o altă adresă a strâns două facturi neachitate @ Acostoaiei nu și-a achitat consumul de apă timp de 11 luni, cea mai veche restanță având peste 300 de zile întârziere @ Mai mare rușinea: Apavital a mers în instanță, iar judecătorii au încuviințat executarea silită @ Consilierii județeni decid prin vot aproape tot ce se întâmplă la Apavital: tarife, investiții, dar și salariile directorilor @ Cu indemnizația pe două luni de la Consiliul Județean, Acostoaiei și-ar fi putut achita întreg consumul de apă pentru 2020

La sfârșitul anului 2020, consilierul județean PMP, Adrian Acostoaiei a fost executat silit chiar de către o societate din subordinea Consiliului Județean. Operatorul regional al serviciilor de apă și canal, Apavital SA, a ajuns în postura ingrată  de a-și recupera consumul de apă facturat consilierului județean PMP doar în urma unei proceduri de executare silită. Consiliul Județean Iași deține 99,7% din acțiunile Apavital, iar consilierii județeni, printre care și Adrian Acostoaiei, hotărăsc prin votul lor tot ceea ce se întâmplă la compania de apă: tarife, salarii, investiții, etc. Consilierii județeni sunt cei care aprobă indicatorii de performanță ai conducerii societății și cei care pot sancționa derapajele sau ilegalitățile ce se pot petrece în cadrul Apavital.  Situația lui Acostoaiei este cel puțin jenantă. Cum mai poate consilierul județean Adrian Acostoaiei să mai deschidă gura cu privire la managementul societății, la eficiență, la investiții sau la orice altă problemă când comportamentul său ca și consumator în relația cu Apavital este al unui țepar?!

Șapte facturi neachitate

Pe 12 noiembrie 2020, Apavital a solicitat executorului judecătoresc Paul Dumitru Toma începerea procedurilor de executare silită a debitorului Acostoaiei Adrian în vederea recuperării unei creanțe în valoare 2.312,39 lei. Potrivit documentelor aflate la dosarul de executare, datoria lui Adrian Acostoaiei provine din neplata facturilor emise de furnizorul de apă la două dintre proprietățile imobiliare ale consilierului județean. La data începerii procedurilor de executare silită, Acostoaiei înregistra datorii mai vechi de 300 de zile față de Apavital. În perioada ianuarie-septembrie 2020, Apavital a emis, în baza contractului de furnizare încheiat cu Acostoaiei, un număr de 7 facturi pentru consumul de apă la două dintre proprietățile consilierului județean, un imobil din Iași, pe strada Adunați, și un teren din satul Horlești, comuna Rediu. Conform documentelor, cinci facturi au fost emise în lunile ianuarie, martie, mai, iulie și septembrie 2020, pentru imobilul din strada Adunați, cu o valoare cumulată de 2.296,08 lei, iar celelalte două facturi au fost emise în ianuarie și iulie pentru terenul din Horlești, cu un consum valoric de 16,31 lei. Cei 2.312 lei reprezintă debitul principal datorat de Acostoaiei, compania Apavital precizând că va calcula și recupera ulterior penalitățile de întârziere. Acostoaiei încasează ca și consilier județean o indemnizație lunară de peste 1.000 lei, mai mult decât dublul oricărei facturi pe care i-a emis-o lui Apavital. Acostoaiei încasează lună de lună indemnizația, integrală și la timp, în schimb el nu-și onorează obligațiile față de același Consiliu Județean, reprezentat în cazul nostru de Apavital.

Judecătorii au încuviințat executarea silită

Pe 18 noiembrie, executorul Paul Dumitru Toma a înaintat dosarul instanței de judecată solicitând încuviințarea executării silite în toate formele permise de lege. „Prin cererea de executare silită formulată la data de 12.11.2020, creditoarea Apavital SA a solicitat deschiderea dosarului de executare silită a debitorului Acoastoaiei Adrian, urmând ca, după îndeplinirea formalităților necesare, să se procedeze la executarea silită a acestuia. În motivarea cererii, creditoarea a arătat că debitorul nu și-a executat de bună voie obligația de plată a sumei totale de 2.312,39 lei. Creditoarea a mai arătat că solicită ca executarea silită să se efectueze în oricare dintre modalitățile prevăzute de lege, asupra bunurilor mobile, prin poprire asupra sumelor de bani, veniturilor, titlurilor de valoare sau alte bunuri mobile incorporrabile și asupra bunurilor imobile aparținând debitorului Acostoaiei Adrian”, se arată în cererea de încuviințare a executării silite depusă de executorul judecătoresc la Judecătoria Iași.

Pe 20 noiembrie, judecătorii au admis cererea și au încuviințat executarea silită a consilierului județean pentru suma de 2.312 lei la care s-au adăugat cheltuielile de executare.

Rareș NEAMȚU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here