„Iașul verde”, o propagandă mincinoasă ca în Coreea de Nord. Imagini 3D versus Realitate

Municipiul Iași nu reușește să devină cu adevărat verde nici măcar cu banii oferiți de Uniunea Europeană @ În 2019, primarul Mihai Chirica anunța pe facebook că cinci terenuri degradate din cartierele municipiului Iași vor fi transformate în spații verzi cu dotări moderne @ Bineînțeles, anunțul era însoțit de obișunitele randări, imagini 3D care ilustrau cum ar fi trebuit să arate cele cinci spații după finalizarea proiectului @ Realitatea din teren este însă cu totul alta @ În septembrie 2022, municipalitatea anunța că proiectul este blocat, dar realizat în proporție de 70% @ La un an de la data la care proiectul trebuia finalizat, stadiul lucrărilor este de 66 – 70%, comunică tot primăria într-un răspuns pentru 7IAȘI @ Diferențele dintre imaginile 3D publicate în 2019 pe pagina de facebook a primăriei și realitate sunt evidente @ În loc de copaci, spații de recreere și oameni făcând sport, avem gunoaie, șanțuri, copaci uscați, cabluri ieșite din pământ și alei pavate care nu duc nicăieri

Primarul Mihai Chirica face un titlu de glorie din faptul că Iașul ar fi un oraș verde. Cu excepția spațiilor centrale, plantate chiar excesiv cu amenajări florale și împopoțonate cu ghivece, Iașul are parte doar de terenuri degradate care în registrele municipalității figureaza ca fiind spații verzi.

„Zonele verzi” din cartiere sunt de fapt folosite de locuitori ca parcări clandestine sau, mai rău, ca depozite de gunoaie. Până și malurile Bahluiului sunt lipsite de verdeața naturală, terenurile aflându-se în stadii deplorabile de degradare.

Un proiect anunțat cu mare tam-tam încă din anul 2019, presupunea amenajarea cu bani europeni a cinci spații verzi din cartierele municipiului Iași. Și acest anunț a fost însoțit de imagini 3D, postate pe pagina de facebook a Primăriei Iași, care ar fi trebuit să-i pregătească pe ieșeni de minunea ce avea să urmeze. Finalul s-a dovedit a fi însă unul dezamăgitor, o minciună digitalizată.

Minciuna 3D versurs realitatea cruntă

Proiectul finanațat de Uniunea Europeană cu aproape două milioane de euro poartă numele „Oază de verdeață în cartierul nostru”. Obiectivul proiectului: transformarea radicală a cinci terenuri degradate, aflate între blocuri, în diverse zone din oraș: Scuar Dacia: Al. Prof. I. Simionescu nr. 16A, scuar Egalității: Str. Egalității nr. 27A, scuar Bradului: Str. Bradului nr. 17A, scuar Romană: Str. Romană nr. 37B și scuar Butnari: Str. Butnari nr. 13A.

În imaginile digitale cu care Primăria Iași se mândrea pe facebook anunțau un proces radical de modernizare a zonelor. Prcatic, cele cinci terenuri ar fi trebuit să fie transformate în mici parcuri moderne, cu gazon, arbori și arbuști, zone de recreere, locuri de joacă și pentru practicare sportului.

7IAȘI a vizitat fiecare teren în parte, realitatea dovedindu-se a fi total diferită față de ceea ce Primăria Iași annunțase.

Terenurile au fost împrejmuite cu garduri metalice masive, care nu-și dovedesc utilitatea. În loc de gazon, buruieni! Copacii plantați, în special coniferele s-au uscat în totalitate. Au fost realizate alei pietonale, care au fost pavate, dar care nu duc nicăieri. Terenurile sunt pline de șanțuri, cablurile ies din pământ, la fel ca și țevile sistemului de irigații. Fără excepție, în toate scaururile au fost aruncate gunoaie. În privința spațiului de pe strada Butnari, accesul se face printre pubelele de gunoi. În cel din cartierul Dacia, locuitorii s-au plans că parcul a devenit reședință pentru mai multe persoane fără adăpost.

De la 70% grad de realizare în 2022, la 66% în 2023

Proiectul celor cinci spații verzi trebuia finalizat în toamna anului trecut. Însă, în septemebrie 2022, municipalitatea ieșeană anunța că lucrările au fost sistate, din cauza neînțelegerilor cu firma căreia i-a fost atribuit contractul, Con Ted Company SRL. La acea data, Primăria Iași anunța că lucrările au fos realizate în proporție de 70%.

În mod curios și împotriva logicii, la un an distanță, lucrările nu au evoluat, ci dimpotrivă, gradul de realizare a scăzut în unele cazuri.

„Lucrările aferente contractului de execuție pentru cele 5 scuaruri și 3 străzi au fost recepționate parțial in Martie 2023,  iar situatia la data prezentei este:

  1. stadiul lucrarilor la cele 5 scuaruri:
  2. Scuar Dacia: Al. Prof. I. Simionescu nr. 16A – 64%
  3. Scuar Egalității: Str. Egalității nr. 27A – 70%
  4. Scuar Bradului: Str. Bradului nr. 17A – 66%
  5. Scuar Romana: Str. Romană nr. 37B – 70%
  6. Scuar Butnari: Str. Butnari nr. 13A – 70%

Principalele lucrări executate sunt: montat stâlpi de iluminat prevăzuți cu panouri solare, realizate instalațiile interioare aferente rețelelor electrice și rețelelor de apă și canalizare, construite căminele de branșament si de racordare, au fost plantați majoritatea pomilor și arbuștilor, au fost realizate îngrădirile cu gard metalic, au fost livrate o serie de echipamente și poziționate în căminele aferente”, se arată într-un răspuns transmis redacției 7IAȘi de către oficialii Primăriei Iași.

Termenul de finalizare devansat: decembrie 2023

Totodată, municipalitatea ieșeană a anunțat că a devansat din nou termenul pentru finalizarea proiectului „Oază de verdeață în cartierul nostru”. Noul orizont este 31 decembrie 2023, termen stabilit după ce, din nou, au fost inventariate lucrările care trebuie realizate.

„Restul de executat constă in: finalizarea branșamentelor de apă, racordarea la canalizare si branșamentele electrice la rețele edilitare din zonă; comanda restului de dotări si amplasarea lor conform proiectului tehnic revizuit; lucrări de refacere părți de construcție – alei interioare, cămine, imprejmuire gard; lucrări privind reparații la instalațiile existente; replantarea de arbori și arbuști pentru a înlocui cei deteriorați/uscați. Termen de finalizare: 31.12.2023 conform contractului de finanțare”, mai comunică municipalitatea.

Tudor LEAHU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here