Iașul turistic, mai jos și decât Timișoara sau Cluj-Napoca

Chiar dacă nu poate atrage turiști precum Braşov sau Constanţa, Iașul a ținut întotdeauna steagul sus, oficialitățile lăudându-se că orașul nostru este printre cele mai frecventate din România. Ultimele statistici spun, însă, cu totul altceva, Iașul căzând în… clasament, chiar și după localități precum Timișoara sau Cluj-Napoca.

Astfel, media sosirilor înregistrate în Iaşi în intervalul 2007-2015, este de circa 210.000 de vizitatori, în timp ce orașele ardelene amintite depășesc 350.000.
Nici în privinţa locurilor de cazare, Iaşul nu stă mai bine: 3.524 de locuri, faţă de 4.957 locuri în Cluj sau 5.277 locuri în Timişoara.

În fine, chiar dacă Iaşul reprezintă principalul oraş turistic din zona de nord-est,  acesta este depășit ca atractivitate turistică de aşezările din regiunea etnografică a Bucovinei, precum Vatra Dornei, Câmpulung Moldovenesc sau Gura Humorului.
Statisticile mai indică faptul că o creştere a numărului de turişti în Iaşi se manifestă în lunile septembrie, octombrie şi noiembrie, când se înregistrează peste 2.300 de sosiri lunar. Explicaţia o constituie faptul că în această perioadă au loc evenimente de interes naţional cum ar fi FILIT, Raliul Iaşului, Sărbătoarea Sfintei Parascheva sau Festivalul Internaţional de Teatru pentru Publicul Tânăr.

Nouă trasee turistice

Pentru a rezolva această situație neplăcută, au avut loc mai multe întâlniri de lucru între agenţiile de incoming din Iaşi (Rolanda, Icar Tours şi Travis Tourism), Centrul de Informare Turistică Iaşi, împreună cu Primăria şi Universitatea Alexandru Ioan Cuza, fiind identificate 9 teme reprezentative pentru atractivitatea turistică a oraşului: oraş al Unirii, al Artelor, Activ, Comunist, Romantic, Evreiesc, Academic, Literar şi Gastronomic.

Până în prezent, au fost implementate doar trei trasee.
Astfel, traseul Unirii se suprapune pe centrul vechi al oraşului, având ca elemente de atracţie locurile marilor înfăptuiri naţionale. Timpul necesar pentru a putea fi parcurs întreg itinerariul ce cuprinde 14 obiective este de aproximativ 3 ore.
Al doilea, Traseul Artelor, sub denumirea de „Primul teatru românesc“ include instituţii, expoziţii, clădiri în care se desfăşoară activităţi muzicale, plastice, de arhitectură sau literature și  spectacole, însumând un număr de 16 obiective.
În fine, traseul activ „7 coline pe bicicletă“ urmăreşte vizitarea împrejurimilor oraşului Iaşi prin explorarea celor şapte coline, pe bicicletă. Traseul cu o dificultate medie oferă posibilitatea de a explora oraşul Iaşi într-o manieră inedită. Celalte şase trasee  urmează a fi incluse într-o viitoare strategie de promovare a Iaşului prin turism.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here