Potrivit Jurnalul Regional, un amplu proiect imobiliar din Copou, dezvoltat de către omul de afaceri Lucian Caras prin firma LCA Construct Imobiliare SRL, este blocat de un acord de trecere pe un drum public.
Valoarea proiectului este considerabilă, peste 12 milioane de euro, bani ce se duc atât în bugetul de stat cât și în visteria bugetară a Primăriei Iași.
După întocmirea tuturor documentațiilor necesare, aprobate de instituțiile abilitate, un simplu acord suspicios pune piedici investiției. Este vorba despre un drum de exploatare unde Stațiunea de Cercetare și Dezvoltare pentru Viticultură și Vinificație (S.S.C.D.V.V) Iași deține o mică parte.
Deși s-au făcut adrese din partea dezvoltatorului către instituțiile de Stat decisive iar răspunsul a fost unul favorabil investiției, proiectul continuă de câteva luni de zile să fie blocat.
Firma LCA Construct Imobiliare SRL, administrată de omul de afaceri Lucian Caras dorește să ducă la îndeplinire un proiect imobiliar important atât ca investiție cât și pentru comunitatea ieșeană. Este vorba despre dezvoltarea unui cartier de blocuri în zona Copou, pe o suprafață de circa 8.000 mp. Suprafața respectivă se află în proprietatea afaceristului, la intersecția străzilor Antonin Ciolan și George Călinescu.
De la începutul proiectului imobiliar, s-au început o serie de demersuri legale cu scopul de a obține toate aprobările necesare în acte pentru dezvoltarea businessului. Instituțiile publice au emis aprobările și avizele solicitate numai că totul s-a blocat în obținerea unui acord de trecere a unui drum public auto și pietonal, pe strada Antonin Ciolan către strada Viticultori și George Călinescu care nu se dorește a fi eliberat.
Piedica investiției este, culmea, un fost drum de exploatare din care Stațiunea de Cercetare și Dezvoltare pentru Viticultură și Vinificație Iași mai deține doar câțiva metri pătrați. Afaceristul Lucian Caras a declarat pentru Jurnalul Regional faptul că inițial nu s-a gândit că ar fi o problemă și a început demersuri la instituțiile de Stat pentru a lămuri situația în zonă. Asta mai ales că în același cartier au mai fost construite locuințe. Problema a început de la o solicitare făcută către Ministerul de Finanțe.
„Dețin un Certificat de Urbanism unde nu se cere nici un acord. Ce se cere sunt 18 avize pe care le am toate favorabile și sunt depuse la dosar. Am depus cerere pentru dreptul de trecere și m-au trimis la Ministerul de Finanțe, iar după Ministerul Finanțe m-a îndrumat spre Ministerul Agriculturii. În toate documentele eliberate de instituțiile statului se recunoaște că este vorba despre un drum public”, a spus Lucian Caras.
Ministerul Agriculturii susține în răspuns că Stațiunea de Cercetări de la Iași este obligată să elibereze acordul, însă instituția subordonată refuză să emită documentul. „Potrivit Codului Civil (…) titularul dreptului de administrare poate folosi și dispune de bunul dat în condițiile stabilite de lege, având obligația de a acționa cu diligența pe care un bun proprietar o depune în administrarea bunurilor sale(…) se regăsește și obligația acordării dreptului de servitute, în condițiile legii”, se arată în adresa de la Minister.
Practic, se pasează responsabilitatea de la o instituție la alta fără ca nimeni să-și asume un act pe care și alți constructori din zonă l-au obținut.
S.S.C.D.V.V. Iași discută despre drumuri de exploatare
Într-o adresă din luna august (foto S.S.C.D.V.V. ) transmisă de Stațiunea de Cercetări către Primăria Iași, prin care se blochează autorizația de construcție, reiese faptul că drumul respectiv este folosit pentru utilaje agricole grele fapt pentru care, spun ei, nu se poate emite acord de acces auto pentru că ar reprezenta risc de accidente pe care nu și le asumă. Numai că încadrarea drumului respectiv a fost făcută în urmă cu peste 30 de ani. Acum, în zonă, se află instituții publice construite cât și construcții locuibile. Astfel că rămâne întrebarea: de ce încadrarea drumului respectiv nu s-a aplicat pentru toți constructorii din zonă? În altă ordine de idei, se creează prin eliberarea altor autorizații deja construite un precedent.
Mai mult decât atât, firma dezvoltatoare a primit de la Comisia de Circulație, din cadrul municipalității ieșene, avizul favorabil. O condiție impusă a fost aceea de a se betona aleea cu o bandă suplimentară de circulație pe cheltuiala investitorului.
Potrivit documentelor prezentate de către omul de afaceri, Strada Antonin Ciolan are o lungime de 3.900 metri, din care Stațiunea are circa 100 metri în administrare, dar care nu sunt delimitați cu exactitate. În ciuda tuturor actelor aprobate până în prezent, dezvoltatorul este blocat cu investiția până la obținerea acordului de drept de trecere pe lățimea de drum de câțiva metri de pe Antonin Ciolan.
- foto S.S.C.D.V.V.
Demersuri legale inutile
Potrivit avocatei societății, Mihaela Durnea, la momentul perfectării vânzării, s-a verificat situația imobilului constatând că acesta are acces direct la drumul public, căile de acces și amplasamentele acestora fiind verificate notarial.
Reprezentantul legal mai precizează că încă din 21 ianuarie 2021 s-a depus la Registratura Primăriei Iași o documentație completă în vederea eliberării autorizației de construire, în conformitate cu dispozițiile legale.
„Din verificările și informațiile primite de la Primăria Iași, Serviciul de Urbanism, am aflat că documentația depusă de către noi, însoțită de avizele necesare, fusese verificată și aprobată de către acest departament, însă pe circuitul de semnaturi, ajungând pe biroul Secretarului General al Primăriei Iași, la data de 07.10.2022, a fost restituit către același serviciu, cu indicația neobiectivată scriptic în vreo dispoziție a acestui funcționar ”de a se solicita beneficiarului acord trecere peste drumul de exploatare, str. Antonin Ciolan nr.10 aflat în administrarea Stațiunii de Cercetare Dezvoltare pentru Viticultură și Vinificație Iași, drum care face legatura pe lațimea sa cu drumul public, respectiv, str. George Calinescu.
Această cerință nu era impusă prin certificatul de urbanism – intrarea în legalitate nr. 967 din data de 12.05.2022, astfel încât am fost puși în imposibilitatea obiectivă de a realiza această cerință care, de altfel, nu ne este și nici nu poate să ne fie opozabilă”, spunea av. Mihaela Durnea.
Reprezentanta mai precizează că în încercarea de a veni în întampinarea acestei doleanțe (pe care o considerăm inutilă, ilegală și mai ales neopozabilă subscrisei, câtă vreme ea nu a fost impusă prin certificatul de urbanism în vederea intrării in legalitate emis de aceeași instituție) subscrisa am efectuat următoarele demersuri:
– din Adresa Stațiunii de Cercetare Dezvoltare pentru Viticultură și Vinificație Iași nr. 2273/25.08.2022, ca răspuns la solicitarea formulată de subscrisa, rezultă că această entitate juridică nu este proprietarul terenului asupra căruia se dorește obținerea dreptului de trecere auto, îndrumând subscrisa să ne adresăm proprietarului acestui teren – Statul Român, prin Ministerul Finanțelor;
– prin adresa Ministerului Finanțelor nr. 576140/22.09.2022, se comunică subscrisei faptul că „acordul de acces auto și pietonal pe teren având categoria de folosință drum de exploatare” este de competența Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, făcând trimitere și la prevederile art. 300 din OUG nr. 57/2019 – Codul Administrativ: titularii dreptului de administrare ai bunurilor din domeniul public al statului sunt entitățile în măsură să cunoască și să aplice legislația în domeniu, având dreptul și obligația: să folosească și să dispună de bunul dat în administrare în condițiile stabilite de lege și, dacă este cazul , de actul de constituire; să obțină avizele pentru planul urbanistic zonal fără schimbarea uzului și interesului public și destinației bunului, să obțină avizele pentru lucrări de îmbunătățire și menținere a caracteristicilor tehnice ale bunurilor, să semneze procesul verbal de vecinătate, fără schimbarea regimului juridic al bunului, să semnze acordul de avizare a documentației de carte funciară pentru obținerea certificatului de atestare a construcțiilor, etc.;
– prin Adresa nr. 267473/28.09.2022 a Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale – Direcția Îmbunătățiri Funciare și Fond Funciar, se comunică subscrisei faptul că nu este de competența acestei entități administrative emiterea unui asemenea aviz, categoria de folosință a terenului necircumscriindu-se dispozițiilor administrative ce pot fi eliberate de această instituție.
Expertiză judiciară pentru lămurirea unei situații de fapt
Pentru a demara toți pașii legali în urma blocajului creat, firma a dispus efectuarea unui Raport de Expertiză Tehnică – Extrajudiciară, fiind întocmit de Expert Tehnic Judiciar în specializarea Topografie, Cadastru și Geodezie. Obiectivul a fost: „Stabilirea modului de acces către imobilele identificate cu numerele cadastrale 167390, 169464, 169463, 169437, 167404, 167560, 167559, 168058, 173129”.
„Din acest raport rezultă că: Drumul DE 1125, actualmente strada Prof. Antonin Ciolan reprezintă, de fapt, calea de acces către fosta proprietate Haralambie Vasiliu, neschimbându-și destinația până în prezent.
In ceea ce privește Autorizațiile de Construire solicitate în legătură cu situații absolut similare, vecini cu terenul nostru, nu s-a solicitat acest aviz de trecere. Actul administrativ trebuind să fie echitabil, în sensul că, în situații similare, soluțiile administrative trebuie să fie identice.
Din argumentele mai sus arătate rezultă fără putință de tăgadă că acel acord de trecere nu reprezintă o condiție pentru emiterea autorizației de construire, ci doar un pretext birocratic, abuziv, inutil, ilegal și fără nicio finalitate pentru neeliberarea acestui document.
Am încercat să obținem și acordul de trecere solicitat de către secretarul primăriei Iași în mod abuziv, însă ne-am izbit de reaua credință a juristului de la Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Viticultură și Vinificație Iași, instituție care este administratorul respectivei porțiuni de drum, care refuză acordarea avizului de trecere, deși dispozițiile Codului administrativ prevăd în mod expres acest lucru (art. 300), în plus sunt adrese de la Ministerul Finanțelor și Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale care confirmă competența Stațiunii în eliberarea avizului”, a mai transmis avocata pentru Jurnalul Regional.
Se lasă cu plângeri penale și civile
Societatea consideră că se fac niște abuzuri pentru împiedicarea proiectului. Astfel că sunt determinați de a apela pe alte căi legale pentru a se face dreptate. Mai mult, se solicită a fi trași la răspundere cei care până acum au pus piedici proiectului.
„Este inaccpetabil ceea ce se intampla si toate actiunile/inactiunile reprezentantilor statului conduc la o singura concluzie: nu se doreste sau se doreste intarzierea aparitiei constructiilor noastre.
În atare situație, suntem puși în situația de a căuta dreptatea prin plângeri penale pentru infracțiunea de abuz în serviciu, dar și prin acțiuni civile, astfel încât persoanele vinovate de prejudiciile majore cauzate să răspundă pentru faptele lor”, a conchis avocatul societății LCA Construct Imobiliare SRL, Mihaela Durnea.